Projekt: Anlägga norra delen av trädgården

Publicerat den

Det här projektet har pågått i mer än två år. Vi har gjort olika delar vid olika tillfällen och först efter att poolen var klar kunde vi gå all in och färdigställa den delen av trädgården.

Norra delen av trädgården är höger om huset om en står med ryggen mot husets framsida. Det är en smal remsa som sträcker sig från poolen till det gamla hönshuset, som vi nu använder som förråd. Där finns det några gamla fruktträd och dessutom några träd som vi själva planterat.

Hela denna delen av trädgården var en djungel när vi köpte huset. Det var träd och annan växtlighet precis överallt. Vi har hållit efter växtligheten med trimmer och tagit ett steg i taget i skapandet.

Vi har färdigställt den dräneringen, högra planteringen framför huset, poolen, poolområdet och poolkanterna – vilket alla delar behövde göras för att vi skulle kunna göra klart den norra trädgården.

Lite bilder på hur det förändrats under tiden som saker gjorts, dock ingen bild från allra första börjans djungel. Klicka på en bild för att få upp dem alla i rätt format. Längre ner massor av bilder på hur det ser ut idag.

  • Tagit bort massor av små fikonträd
  • Tagit bort staket
  • Grävt bort översta lagret av jorden, sållat och återanvänt jorden i planteringar och för utjämnande av gräsytorna.
  • Gjort gång från poolen till huset och hönshuset med kanter av egen sten, vilket varit enormt tidskrävande. Fiberduk, ogräsduk och ett lager med makadam.
  • Byggt två trappor av egen sten vid poolen.
  • Byggt en liten plantering för t.ex lavendel.
  • Byggt plantering eller slänt som vi inte än bestämt vad vi ska göra med.
  • En rabatt utmed hela muren, vår tomtgräns, där vi planterat blåregn, vetiver och passionsfrukt bland annat.
  • Planterat persikoträdet som vi ”hittade” i djungeln, rosépepparträd, persimonträd samt en kamelia
  • Ramat in träden med metallkanter, lagt ogräsduk, grus och sedan lagt på täckbark
  • Jämnat ut gräsmattan med jorden vi grävt upp när vi gjorde kanterna för gången och sått gräs (som vi inte vattnar på sommaren!)
  • Satt en del plast på staketet, främst för att stoppa katter. Återanvänt det gamla pergolataket.
  • Återanvänt de fula bambumattorna vi hade på södersidans staket och satt som stopp för blåregnet (och katter).

Bilderna i nedan galleri är fotat på morgonen innan det starka solljuset kom fram bakom molnen, därav det gula ljuset.

I den norra delen av vår trädgård har vi sparat tre vit kalla, korkek, marmelo, päronträd, plommonträd (hade två men ett dog) och ett fikonträd. Vi har planterat persimon, rosépeppar, kamelia, vetiver, blåregn, passionsfrukt och ett persikoträd (som vi flyttade från en annan plats) samt en massa olika blommor som både är ettåriga, tvååriga och perenna.

Och så ett par bilder på blåregnet fotade igår, efter att vi satt upp de gamla bambumattorna på staketet. Den sista bilden i ovan galleri är blåregnet utan bambumatta bakom. Plasten längst ner vid hönshuset är det återanvända taket från pergolan.

Så nu är det mesta gjort, men vi kommer inte bli 100% färdiga den här sommaren för det ska planteras fler växter (vilket inte görs på sommaren) utmed muren, fylla igen lite med jord i kanten utmed gången och så ska vi lägga på det sandfärgade gruset uppe på makadamen, vilket inte har någon prioritet alls. Dessutom ska det upp mer insynsskydd utmed hela norrsidan, plast är beställd.

Du vet väl att det finns en samlingssida där du lätt kan se förändringarna på både huset och trädgården på den här sidan om vårt hem.

26 svar till ”Projekt: Anlägga norra delen av trädgården”

  1. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Väldans mycket att göra när trädgården så stor. Jag hämtade några kvistar av svart vinbär och stoppade i jorden, fast ganska kallt fortfarande. De flesta buskar går att föröka så.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är underbart roligt att ha en stor yta att ”leka” med 🙂 Har provat vinbär här, går inte, de gillar inte sommaren.

    2. Profilbild för Hanneles bokparadis

      Nästan alla buskar går att föröka med sticklingar, både prydnad och ätbara, billigt, och man behöver inte gräva några stora hål 🙂

      1. Profilbild för Anna Forsberg

        Här behöver vi alltid gräva stora hål.. för vi behöver fylla med turfa då det är för lite syre i den kompakta jorden. Men jag ”hör” vad du säger 🙂

  2. Profilbild för Anette

    Ni jobbar på väldigt bra och fint blir det.
    En trädgård förändras ständigt och färdig blir man kanske aldrig. Ett arbete som förhoppningsvis bringar mycket glädje.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Visst är en trädgård föränderlig, tänker det är tjusningen lite om en intresserad av trädgårdsarbete. Väldigt mycket glädje!

  3. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Vilket jobb ni lagt ner – med ett fantastiskt resultat! Oerhört smart att tänka till först och fixa dränering, murar och annat innan planteringarna. 🙂 Och viklen härlig grönska! Jag kan riktigt se för mig hur blåregnet blommar med den grå bambumattan i bakgrunden – underbart!!

    Att läsa om alla era växter är så inspirerande och kul. Passionsfrukt – så det funkar också hos er. Lyckost! Och Vetiver har jag nog bara sett som ingrediens i parfym. Fick googla för att lära mig att det är ett gräs. Kul! Det låter ju lämpligt att ha i ert klimat också eftersom rötterna tydligen växer på djupet (3-4m! 😮 ) Borde ju vara rejält torktåligt då.

    Härligt att se all grönska på dina bilder. Jag får titta på dem istället för att titta ut idag. Snön ligger fortfarande djup över grönsaksland och gräsmatta här även om vissa plättar under träd och i sluttningar har töat fram. Och gången som vi skottat till växthuset är ju snöfri… Hoppas smhi har fel när de hotar med ännu ett snöfall i natt. 🙁

    Har du gjort någon lista på vad ni har för träd och buskar i trädgården? Det vore spännande att se.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja när blåregnet blommade var det fint, men det var ju första året i år så det var inte så mycket. Finns bilder här. Nästa år hoppas vi på mycket mer.

      Passionsfrukt har vi provat förut utan lyckat resultat. Vi provar igen i år, nu på en annan mer skyddad plats. Men om det inte blir något så skippar vi det. Våra nätter är nog för kalla på vintern, men vi får se. Det gäller att prova sig fram.

      Jag hade länkat ordet vetiver i inlägget, för att ni ska kunna läsa det jag tidigare skrivit, som förtydligande. Kolla igen och följ den länken, om du vill, så får du infon jag skrivit också.

      Usch för mer snö, det är ju otroligt vad lång vintern varit i år i Sverige. Ja jag har gjort en trädinventering förra året. Inte buskar inkluderade dock. Har planerat att göra inventering vart annat år. Här hittar du den! Den är inte helt aktuell, men mestadels 🙂

      1. Profilbild för Åsa
        Åsa

        Ha, ha – jag missade länken! 😀 Men nu har jag kollat ditt tidigare inlägg om det. Spännande! Superbra när man kan använda den för jordförbättring och täckodling också. Jag hoppas just på att det skall dyka upp grönt i krukorna där jag planterat rotbitar av en steril klon av vallört som jag fått. Hoppas de skall ta sig så att jag kan se fram emot att både gödsla och mulcha med klipp från dem. (Utan att riskera explosionsartad spridning som man tydligen kan få om den inte är steril utan sätter frö…)

        Tack för länken till trädlistan också! Det blev några avundsjuka suckar när jag läste den. Blommar era citrusträd vissa tider på året eller eller utspritt över hela året? Du har säkert redan skrivit om det någonstans – jag har inte hunnit läsa allt spännade ännu. Det lär nog ta ett tag att ”läsa ikapp” – jag hittade ju hit så nyligt. Det är väldigt inspirerande, intressant och upplyftande läsning. Tack!

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Lätt hänt – men jag gör ofta så att jag länkar, så ville förtydliga det 🙂 Hoppas din vallört tar sig. Våra apelsinträd blommar feb-april. Det nya citronträdet ska blomma och ge frukt hela året, det gamla som vi planterat om och försöker få att överleva vet vi inte, det har aldrig blommat.

  4. Profilbild för Znogge

    Vilket hästjobb ni har gjort men tänk så bra det blivit! Allt från grunden och ordentligt gjort dessutom. Det lönar sig verkligen i längden.

    Önskar en god söndag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi är riktigt nöjda! Tack detsamma

  5. Profilbild för Titti

    Oj vilket jobb och det kommer att bli såååå fint! Våren är väl på g lite här. Ena dagen frost och nästa 20 sköna soliga grader…men ogräset växer helvilt dock, morr!!!
    Kram från Titti och ett (idag) ett soligt Öland

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad skönt med nästan 20 grader! Blir fint när våren kommer ordentligt. Kram

  6. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    En trädgård blir aldrig klar…….Så fint ni gjort, det ser verkligen mysigt och ombonat ut. Bra jobbat!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack så mycket, nä det ska den väl inte bli heller, det är ju en av tjusningarna med att greja i trädgården.

  7. Profilbild för Marianne

    Vilket jobb ni gjort, det ser fint ut med naturliga stenar, ni har verkligen fått fint. Det krävs noggrann planering och tålamod att anlägga en trädgård det går inte att skynda på något.
    Kul att katterna är med på bilderna.
    Ha en fin söndag,
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är bra att låta det ta den tiden det tar. Ja de hänger ju ofta med mig oavsett vad jag gör 🙂 Tack detsamma, kram

  8. Profilbild för Micke

    Rejält med arbete ni lagt ner där, ett toppenresultat också…bravo.
    Oerhört fina bilder Anna, känns ju nästan som om man är där, härligt. 🙂

    Ha det nu bäst denna söndag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack, väldigt nöjda. Kul du känner så!

  9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Mycket tid och massor av jobb men oj, vad bra det blev. Nu kan ni ta en runda runt ägorna varje dag, se små förändringar och bara njuta av allt ni har åstadkommit 😀 Imponerande och väldigt fint.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Det är roligt när en blir ”färdig” och kan fokusera på annat ett tag. Så gör vi, njuter. Kram

  10. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Vilket jobb ni har lagt ner och jättefint blir det. KUL!! Jag har bott i samma hus sedan 1989, då nybyggt! Jag blir aldrig klar med min tomt, haha! Nya projekt och ibland får det ligga i träda.

    Önskar dig en skön söndagskväll! KRAM Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är riktigt roligt med fix i trädgården och nej, klar blir en nog aldrig. Men det behöver ju inte vara en byggarbetsplats hela tiden 🙂 Kram

  11. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Vilket jobb ni lagt ner på er trädgård men så fint det blivit! T o m de gamla bambumattorna gör sig jättefint mot blåregnet. Tänk när det blommar nästa år!
    Så skoj att ha allt dokumenterat i ord och bild!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag hoppas verkligen det blir fint mot det blommande blåregnet nästa år, som vi hoppas blir väldigt blomrikt! Jag tycker ju om att dokumentera så jag håller med dig!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Molnigt
07:4317:44 WET
TisOnsTorFreLör
17°C / 14°C
17°C / 12°C
17°C / 8°C
18°C / 10°C
14°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.