polytunnel

Projekt: Liten polytunnel

Publicerat den

Det tog fyra år av osäkerhet, velande och research. Men nu har vi satt upp en liten polytunnel (rundat växthus i plast) och därmed startar en period med nya experiment!

Faktum är att jag från allra första början tänkte att vi inte ska ha ett växthus, sen ville jag bygga det ihop med garaget, som vi sedan inte byggde. Sen tänkte jag att en polytunnel är nog det rätta här, men sen velade jag med det också. Men nu står det där!

Att odla fröer här är en utmaning

Det är för varmt på sommaren, så även om fröna ofta gror så kräver de daglig bevattning samt skugga för att överleva. De får kämpa och det gäller att hitta rätt tid att så för att de inte ska stanna i utvecklingen.

På vintern är temperaturskillnaderna för stora och den lägsta siffran kan till och med vara någon minusgrad en stund på morgonen. Det uppskattas inte av fröer som ska gro och inte heller för små nyfödda plantor.

Om en polytunnel är en lösning för fröodling vet vi inte än, men nu provar vi i alla fall. Och katterna håller mig gärna sällskap!

Varför köpa en polytunnel?

Jag har köpt pluggplantor på marknaden i flera år och varit nöjd med det. Det har varit billigt och bra, vi har fyllt odlingslådorna med grödor och skördat mycket.

Men i vintras var en del kålplantor sjuka och i somras mådde inte alla tomatplantor bra. Genom att dra upp fröna själv så har jag en annan kontroll och förhoppningsvis bättre förutsättningar än med plantor som dragits fram forcerat.

Självfallet kan mina plantor också bli sjuka men jag har förhoppningsvis fler plantor som jag kan stoppa ner i stället när någon dör/blir sjuk. När jag köper exakt det antal som får plats i odlingslådorna blir det ju tomma platser där under en hel odlingssäsong om en sjuka slår till. När en drar upp egna från frö så har en alltid plantor som väntar på att få en plats att rota sig.

Jag kan också med egen fröodling fylla lådorna direkt med nya grödor när jag skördat. Fram till nu har jag planterat två gånger per år, men med småplantor i växthuset så kan jag plantera något nytt direkt när jag skördat något och därmed få mer att äta och mindre öppen jord.

Jag vill ha fler blommor, både 1-åriga och perenner. Med en polytunnel kan jag dra fram egna plantor och plantera ut överallt och få en färgstarkare trädgård med fler bin, humlor och andra pollinerare.

Skogsgläntan kräver att vi planterar många plantor av alla de slag. Att köpa fröer är det mest ekonomiska sättet.

Vad blev det för något?

I Sverige hade vi ett 40kvm stort växthus när vi bodde i Vimle. Glas med en målad och galvaniserad ställning. Så fint och en underbar plats var det. Jag sådde så mycket att jag under en vår sålde plantor också. Det har jag inga planer på nu. Men jag har odlat mycket från frö förut och älskar det!

Växthus eller polytunnel?

Ett växthus är en permanent lösning som kräver bygglov. Det är dessutom dyrt och även om Roger är glasmästare så har vi ju inte tillgång till reservglas på samma sätt i det här landet. Vet faktiskt inte ens var närmaste glasmästare är. Ett klart glas låter dessutom solens starka strålar komma in och det bränner lätt plantorna. Så glas är inte ett alternativ, inte utan skuggande material i alla fall.

En polytunnel är känsligare för vind, plasten och ställningen går lättare sönder. Men det är också det vi ser överallt omkring oss, det är ingen som har riktiga växthus, så då tänker vi att det finns anledningar till det och jag gissar att det har med bygglov, kostnad och glasets effekt att göra.

Eftersom vi inte har en aning om hur det är att odla i en polytunnel och inte heller hur det funkar med en ”inomhuslösning” i det här klimatet så köpte vi en liten variant.

Vår polytunnel är bara 3×3 meter med en takhöjd på 2 meter i mitten, det blir en lagom stor yta att prova på och dessutom till en förhållandevis liten kostnad, €113,- på amazon.de

Polytunneln har 6 fönster och en stor dörröpping. Om det räcker för ventilation vet vi inte, men vi hoppas det. Fönstren har insektskydd.

Plasten är grön och tillverkad av 140g/㎡ Polyethylene Plastic Mesh, vilket är resistent mot UV-strålar, vind, kyla, fukt och revor. Så vi hoppas det kan hålla några år.

Stommen är gjord av 19 mm stålrör belagd med en varmförzinkad yta.

Förberedelser & montering

Först och främst behövde vi hitta rätt plats. Och vi har en yta vi aldrig använder mellan förrådet och det gamla huset för gäss. Där står polytunneln nu, skyddad mot hårda västvindar och delvis även den starka kvällssolen på sommaren.

Eftersom vår tomt sluttar, så behövde marken planas ut. Det gjorde Roger genom att gräva ut i ena änden och bygga upp i den andra. Ovanpå jorden la han sedan ett lager av sand för att jämna ut ytan. Därefter täckte han ytan där polytunneln skulle stå med ogräsduk.

Vi har inte dränerat runt polytunneln och trots mycket regn i går så är det snustorrt inne i växthuset. Längst ner på väggarna finns flerpar, förlängda väggar typ, som kommer bli nergrävda runt om, just nu är bara en sida nergrävd de andra hålls fast med stora stenar.

Monteringen gick bra och vi tycker växthuset känns stabilare än väntat. Förväntningarna var inte jättehöga eftersom det var hyfsat billigt, så det är roligt att vara mer än nöjd med resultatet.

Inredning

Vi har två gamla bord, ett i träd och ett i plast, från tidigare husägare. De har vi använt till allt möjligt när vi jobbat i trädgården. Nu har de flyttat in i polytunneln, och blir nog mest använda som arbetsytor. En hylla, som egentligen är ett litet växthus utan plast som också lämnats kvar av tidigare ägare, är perfekt förvaring för alla tomma krukor.

Några pallar från leveranser står på golvet och gör att inga växter behöver stå direkt på golvet, luft in i krukor möjliggörs alltså och det blir inte heller några mumma-platser för myror eller andra insekter. Dessutom slipper jag krypa på golvet.

Ett gäng svarta plastbackar som tidigare ägare också lämnade har vi nu hittat en riktigt bra användning för. Kan därmed bygga våningsplan och få plats med fler såbrätten.

Det ser rörigt och trångt ut på bilderna, men jag tycker det funkar utmärkt och varje liten yta ska nyttjas på bästa sätt.

Framtiden

I sommar kommer det nog bli olidligt varmt där inne. Om det räcker med att skapa skugga och ha öppna fönster och dörr för att driva fram kål och annat som ska ut i odlingslådorna på hösten får vi se. Prova kommer jag göra i alla fall.

Någon gång skulle jag vilja sätta upp takrännor inne i växthuset för att prova driva fram lite egna jordgubbar också. Har ju provat på flera ställen förut och på balkongen funkade det bäst men inte toppenbra, så jag tror att växthuset skulle funka bättre för det.

Frosten biter i plasten, men inne i polytunneln är det ingen frost.

Om polytunneln skapar de förutsättningar jag saknat så är jag övertygad om att jag kommer vilja göra mer fröodling, det är alltid det jag gillat mest med att odla. Då kommer jag behöva en större yta. Men först experimenterar vi med det här och skaffar oss erfarenhet för nya beslut framöver!

Har inte köpt mig en termometer än, men det ska jag se till att skaffa!

4 svar till ”Projekt: Liten polytunnel”

  1. Profilbild för Helena FREEDOMtravel

    Vilket spännande projekt! Det blir intressant att se hur det går! PS. Vet inte varför inte vårt RSS-flöde går ut som det ska. Jag ska fråga vår webbutvecklare och se om han vet vad det beror på.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det känns kul att få börja med fröer igen. Hoppas utvecklaren hittar en lösning.

  2. Profilbild för Monnah

    Det ser finfint ut. Lycka till med alla fröer, jag tror det blir jättebra. Onekligen är det just värmen som kommer att stå för de största utmaningarna, men ni kommer nog på någon lösning! Kram.

  3. Profilbild för Znogge

    Vilket intressant projekt och jag som amatör tycker det låter som ett bra alternativ med en polytunnel. Hoppas att det ska utfalla till belåtenhet. Olika klimat har helt enkelt olika utmaningar och ni lär er mer och mer.

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Molnigt
07:4217:46 WET
OnsTorFreLörSön
17°C / 12°C
16°C / 8°C
16°C / 10°C
15°C / 7°C
17°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.