En dröm har blivit verklighet – vi har nu våra egna avokadoträd! Nu får vi bara hoppas att vi också får skörda frukterna om ett år eller två.
När grävaren var här i somras så planerade vi in var vi skulle ha våra avokadoträd, men vi har pratat om det redan från dag ett efter husköpet när vi gick runt och spanade in vår nya trädgård. Bad om råd från kunniga personer om vad vi skulle behöva tänka på för att få det att funka med avokadoträd hos oss.
Så klart vi gärna hade planterat de här träden direkt, men vi behövde hitta rätt plats och få klart stora projekt först. Ville inte riskera att plantera träd som ändå sen dör för att förutsättningarna inte var så bra som möjligt eller att de skulle vara i vägen för ex. poolbygget. Så våra avokadoträd har fått vänta. I nästan fyra år.
Men nu är de äntligen planterade!
Inget annat träd har jag gjort så mycket research på som just avokado, så du kommer att få läsa mer om avokado, t.ex. deras unika befruktning, framöver efterhand som jag sammanställer alla mina anteckningar.
Förberedelser för avokadoträden
För att ge träden de bästa förutsättningarna så krävdes det lite tankeverksamhet och förberedelser inför planteringen.
acklimatiseras
Våra träd har troligen vuxit upp i ett växthus i Spanien (etiketterna är på spanska). Så nu behövde de vänjas vid ett utomhusklimat, och specifikt vårt klimat. De första dagarna så stod de i ett skyddat hörn på verandan, där varken sol eller vind kom åt dem. Men de fick känna på temperaturväxlingarna.
Sen flyttades de till den andra änden av verandan, där solen kom åt dem några timmar på eftermiddagen och västvinden också.
Nästa etapp var att flytta ut dem på altanen, där de stod intill stolparna till pergolan. En plats som är kallare, blåsigare och mindre solig än den plats de ska bo på.
väldränerad jord
Avokadoträden vill inte stå i blöt jord, så vi har grävt stora hål som vi fyllt med alla möjliga varianter av jord samt blandat i sand. Vi kommer också ta tillvara på och leda bort vattnet som kommer från närliggande tak, så det inte blir för mycket vatten på en och samma gång.
Dessutom är det bra om trädet står på en liten höjd så vattnet inte samlas runt trädet.
täckt jord
Avokadoträd har mycket rötter på 20-60 cm djup, vilka vill ha lucker jord att leta näring och vatten i. De djupare rötterna är inte lika bra på att ta upp vatten. Så därför ska jorden runt ett avokadoträd vara täckt med löv, gräsklipp eller annat organiskt material. Gärna ett tjockt lager, men inte intill stammen.
mycket sol
Avokado älskar sol och vill ha 6-8 tim per dag. Däremot behöver stammen skyddas mot den stekheta solen på sommaren eftersom de står så utsatta. Vi får se hur mycket vårt hus skuggar eller om vi behöver ordna mer skugga, vilket vi lätt fixar i så fall.
lite vind
De här träden vill inte ha hårda vindar. Därför har vi valt en plats där förrådet skyddar mot vinterns tuffa nordliga vindar och ett staket med insynsskydd som stoppar de västliga vindarna. Vindar från söder och öst brukar inte vara kalla eller hårda hos oss, även om det friskar i därifrån också emellanåt.
bevattning
Avokadoträd är törstiga och våra kommer få regnvatten regelbundet. Exakt hur mycket och när kommer jag berätta om senare. I planeringen av placeringen av träden så har vattenbehovet varit med i planeringen.
frostskydd
Stora och etablerade avokadoträd kan stå emot några timmar frost här och där. Men första vintern kommer vi täcka träden med fiberduk för att de ska vara väl rotade och vana vid temperaturväxlingarna innan de får känna på frosten som kan komma en stund på morgonen i jan/febr om vi har otur. Därför satt vi en ställning av vp-rör direkt för att snabbt kunna få på en skyddande fiberduk om hot om frost nalkas.
Morgonsolen kommer åt träden direkt vid soluppgången så det hjälper också till att göra utrymmet varmare direkt på morgonen.
stort utrymme
Avokadoträd behöver stort utrymme för att nå sin fulla potential. Vi har dock skapat ett litet område som mikroklimat. Så vår plan är att hålla träden ganska små, vi har inga planer på att sälja avokado och har därför inte heller behov av att de ska ge mer skörd än vad vi äter upp.
Så de kommer att stå trängre än vad som rekommenderas, vi hoppas det blir bra ändå.
Plantering
Efter några veckors avhärdning var det dags att plantera. Vi fick några dagars regn så det passade perfekt att låta det passera först. Träden var ordentligt genomvattnade av regnet.
Hålen som grävaren gjort var inte tillräckligt djupa, så Roger hackade upp dem ytterligare. På det djupaste stället var det ca 80 cm när vi började planteringen. I botten la vi några tjocka grenar från andra träd och sedan fyllde vi upp hålet först med kogödsel och sedan en blandning av jorden som fanns i hålet sen tidigare, jord på säck (både en mullrik och en näringsrik variant) samt sand.
Placerade en avkapad kruka utan botten där trädet ska vara och fyllde på med ytterligare jord runt om så marken kom upp en liten bit. Sedan satt jag ner plantan inuti krukan och fyllde upp med jord runt dess rotklump. Men inte upp på stammen. Täckte med några nävar täck av nyklippt gräs.
Satte stenar, kakelplattor och takpannor runt om för att förhindra att allt rinner undan av regn och bevattning. Sedan fyllde jag på med jord och gjorde ytan plan runt trädet.
Träden står alltså på en upphöjd jordbädd. Ovanpå detta så fyllde jag på med blad från canas och vetiver.
Dessutom satte vi en stötta, vilket jag fäste trädet vid, med en tygremsa runt den plastiga och hårda plasthållaren, vilken annars kan skava på trädets bark.
Lämna ett svar