I de tidigare inläggen berättade jag om visionen, hur namnet kom till, varför vi gör det och vad vi ska göra för att nå dit vi vill. Idag vill jag berätta vad som gjorts på ängen sedan vi flyttade hit 2o21.
Trots att vi först under senare delen av 2024 landade i att vi verkligen vill att ängen ska bli en skogsglänta så har det i alla fall hänt saker i rätt riktning. För träd har vi velat ha hela tiden.
Här kan du läsa alla inlägg i serien om Skogsgläntan.
Skogsgläntan 2021-2024
Vad har hänt och vad har vi gjort med ängen (som numera alltså kallas Skogsgläntan) under de år som vi bott här.
2021
När vi köpte den här fastigheten så var ängen/fältet bara gräs och andra låga växter och ogräs. Allt betades av med hjälp av får, hönor och gäss på vintern när växtligheten tog fart. På sommaren stod fältet kalt utan något som helst skydd mot den starka solen. Öken är det bästa ordet för att beskriva hur det då såg ut på sommaren.
Vi gjorde inget kreativt alls utan lånade får som fick beta av gräset på vintern.
2022
Fältet fick en liten oas, eftersom vi ledde bort överflödet från septiktanken (bara vätska) som tidigare kom ut nära huset till att komma ut i ett dike på ängen.
Här kan du läsa om all dränering vi gjorde då.
Även denna vintern fick fåren beta av gräset. I högerkanten ser du två kala träd, det är två olivträd som vi tog ner på framsidan av huset och försökte flytta. Det gick inget bra alls, de dog och blev ved hos vänner istället.
Sex IBC-tankar för regnvatten placerades utmed muren (till vänster/norr) för att kunna försörja bevattningen av framtida träd. För vi visste att vi ville ha träd, men då tänkte vi de skulle bli skugga för fåren som skulle få fortsätta beta av gräset. Med de här IBC-tankarna så har vi totalt 12 st som vi använder för bevattning på fältet.
2023
I januari så plöjdes hela fältet för att vända ner fårens avföring och allt växande som gödsel. Därefter planterade vi de allra första träden!
Nya växter 2023
Mandelträd, johannesbröd, aprikos, hassel, kinesträd och rosépepparträd (vilket inte överlevde första vintern, men har planterat ett nytt i trädgården istället) blev pionjärerna för det som vi då inte visste skulle bli vad vi nu drömmer om. Bevattnades varje vecka under sommaren, med ca 60 liter, fyra vattenkannor per träd utspritt under en dag. Ja, jag gick manuellt med alla kannor.
Här är ett inlägg om trädplanteringen, det är tydligt när en läser det inlägget att jag inte alls hade samma vision eller kunskap då. Vi planterade också tre agaveplantor.
Sommaren 2023 byggde vi poolen framför huset. Jordmassorna från grävningen hamnade längst ner på vårt fält (syns i nedan bild). Traktorn körde slalom mellan våra nyplanterade små träd. Vi flyttade äppleträdet som stod för nära poolen, det hamnade i Skogsgläntan istället. Eftersom städningen av poolen innebär att vatten pumpas ut genom avloppsröret (som vi kopplat på det befintliga från septiktanken) varje vecka på sommaren så planterade vi några vetiverplantor och en canna nära diket, vilket du kan se i vänsterkant i nedan bild, framför vattentankarna. De vattnar jag aldrig utan de får skicka ner sina rötter och leta vatten i marken.
I november fräste vi jorden på hela ängen, runt de små träden, med målsättningen att jämna till marken, den var så ojämn efter plöjningen i januari. Så glada att kunna prova en liten traktor av grannen inför vårt beslut av inköp. Men vi investerade sedan i en gräsklippare med uppsamlare istället. Med en gräsklippare kan vi ta tillvara på växtligheten och använda som gödsel och jordförbättrare där så behövs. Så här har tankarna på att använda våra egna resurser mer och mer börjat landa hos oss. Och att vända jorden är ändå inte något vi vill hålla på med, så en gräsklippare kändes definitivt som ett bra hjälpmedel, dessutom får jag en skön promenad varje gång som det ska klippas.
När allt var slätt och fint så planterade vi ett gäng blåbärsbuskar. I ovan bild syns även äppleträdet, aprikosträdet och kinesträdet.
2024
De nyplanterade träden etablerade sig fint och vi fick uppleva egen mandelblomning för första gången och även skörda en del blåbär. Alla träd och buskar bevattnades under denna, deras andra sommar, med 10 dagars mellanrum, med 50-70 liter beroende på deras storlek. Mitt i sommaren bytes vattenkannor mot trädpåsar istället.
I juni kom en grävmaskin och hjälpte oss att flytta de stora massorna från poolgrävningen. Vi använde mycket sten till andra projekt men de stora massorna lades som en terass mitt på ängen samt att han grävde ett gäng stora hål för träd.
Terassen är själva gläntan i Skogsgläntan! Där hoppas vi ängsblommor kommer trivas. Och det är också en plats där vi kan hämta sten när vi behöver någonstans. Dessutom finns det där många utrymmen mellan stenarna där det kan bo djur av olika slag, hoppas vi.
Terassen av sten och jordmassor har vi börjat fylla på med mindre stenar och jord (från de grävda hålen) för att jämna till den. Dessutom slängde jag ut en massa frön från ängsblommor uppe på terassen, men om de tar sig får vi se. Grenar från det beskurna grisörat slängde jag där, och de tog sig, så nu har vi en massa sådana plantor också. Tänkte de skulle förmultna.. men de ville visst leva!
Jag tog bort stenar och ogräsduk runt blåbärsbuskarna. Det har blivit ännu mer träflis som täck runt buskarna istället för ogräsduken i plast, som ändå inte stoppar allt ogräs. Nu kan gräsklipparen hålla efter bättre och jag slipper använda trimmer runt stenkanten.
Fler växter 2024
Roger kapade av tre blad från vår stora kaktus och planterade dem nedanför vattentankarna utmed muren. Kommer inte ihåg varför kaktusplantor var bra, men på Terra Sintropica hade de kaktus på jorden som de ännu inte hade planterat annat på. Hellre kaktusar än inget tänker vi och de är tydligen lätta att föröka genom att bara skära av ett blad och sätta ner dem i jorden med snittet uppåt.
Tre avokadoträd planterades samt att ett clementinträd och två blåbärsbuskar flyttades från köksträdgården till Skogsgläntan.
Fyra popplar, tre silkesekar, ett valnötsträd samt en korkek har planterats under december månad. Dessutom planterade jag en myrtenbuske nära huset i hopp om att kunna njuta av doft och blommor från balkongen.
För att ge dem så bra förutsättningar som möjligt så sållade vi jorden som legat under plast sedan hålen grävdes av grävmaskinen i somras. Roger gjorde ett perfekt jordsåll som vi har stor användning av, där vi sållar ner i en skottkärra och stenar och stora jordklumpar lätt kan föras över till nästa skottkärra och köras iväg till önskad plats. Vi blandade den gamla, men nu sållade jorden, med påsjord och sand som vi har för mycket av i ett par högar i trädgården.
I nästa inlägg berättar jag om arbetet som gjorts i Skogsgläntan under januari.
Översta bilden är AI-genererad på OpenArts webbplats. Ville ha en bild som visar visionen för Skogsgläntan och jag måste säg att AI:n lyckades väldigt väl, även om det krävdes att jag finslipade på beskrivningen flera gånger.
Lämna ett svar