Pasteis de Nata är en portugisisk kaka som nu provats!
Vanligtvis är det Budapest som gäller när vi ska lyxa till med bakelse. Eller Semla för Roger. Men det finns inte här i Sydeuropa så Roger slog på stort och köpte en Pasteis de Nata i Silves till eftermiddagskaffet en dag.
Det är en kaka i mazarinformat, gjord på smördeg med vaniljkräm. Tydligen är det överskott av äggulor på kloster på 1700-talet som är ursprunget till denna kaka. Originalreceptet används fortfarande på ett bageri i Lissabon.
Eftersom jag inte äter gluten har jag inte smakat mer än på vaniljkrämen.
Hur smakar Pasteis de Nata?
Det luktar wienerbröd, vilket inte är så konstigt då det ju också bygger på smördeg. Vaniljkrämen är riktigt god, det går inte att jämföra med den svenska vaniljkrämen för den här är gräddad.
Så en härlig munsbit men i för litet format! Eftersom den är så god så hade den kunnat vara dubbelt så stor säger Roger. Ni ser på bilden hur liten den är, i förhållande till kaffemuggen. Smaken är wienerbröd med en ljuvlig vaniljkräm, där vaniljsmaken inte är så starkt framträdande.
Priset €0,62 (alltså ca 6,50 svenska pengar), den Roger provade köptes på bageriet inne i mataffären intill ställplatsen i Silves.
Det lär bli fler tillfällen för Roger att njuta av den här goda kakan, vi har ju bara börjat äventyret i Portugal. Kanske han även vill prova originalet i Lissabon.
/Anna & Roger
14 svar till ”Provsmakning av Pasteis de Nata”
Visst är det kul att botanisera bland all mat och dryck i andra länder. Tyvärr tycker vi många bakverk är alldeles för söta i vår smak. Den här storleken tycker jag dock verkar perfekt.
Sen vill jag bara kommentera gårdagens bilder. Jag förstår precis att ni fullkomligt älskar de vyerna; helt underbara bilder!
Jag kan ju aldrig äta bakverk nästan, fast jag är en sötgris så hade gärna provat. Men jag äter ju inte gluten så det finns oftast inget till mig. Eftersom jag inte äter samma som de flesta gör så är det krångligt med mat till mig. Jag är vegetarian, men äter fisk ibland. Fast allt mer sällan eftersom jag blir besviken på smaken varje gång. Jag äter inte heller gluten, vilket gör att alla vegetariska pajer och pastavarianter går bort. Också alla vegetariska mackor och annat som finns i snack-bars. Så. Nej, vi utforskar inte så mycket bland maten på restaurangerna. Blir nachos eller tomatsoppa typ. Men förstår er glädje i det!
Åh, jag älskar den kakan, att gå ut och fika i Portugal är så mysigt och inte är det så dyrt heller, Så mycket minnen du serverar för mig. Tack! Jag hoppas kunna övertala min make att köra till Portugal under sensommaren och hösten.
Nej det är inte så dyrt, en cappuchini kostar väl hälften eller 1/3 här mot Sverige. Hoppas ni kommer iväg!
Den är jättegod! Och vi tycker den blir ännu godare med lite kanel ovanpå ? och äts till en liten skvätt portvin. Det fick vi tips av, av en svensk som numera bor i Portugal. Och vet ni vad!? Den spanska kopian finns här på ”vårt” mercadona! (för 0.35 €) hihihi
Bra tips! Härligt att ni hittat en spansk variant där ni bor 🙂
Åhh så gott. Vi älskar den lilla portugisiska kakan och vi pratar emellanåt om den, med saknad och positiva minnen. Gott gott!
Då har ni något att se fram emot när ni återvänder till Portugal. Har iofs läst att någon ätit rätt mycket semlor istället, och det är ju väldigt gott!
Ser god ut! Känner till den, men har faktiskt inte smakat …
Då har ni något att se fram emot om en ska tro vad alla säger (jag kan bara lukta jag.. )
Den där såg ju helt smaskigt god ut!
Njut vidare…..
Vi njuter på, ni med så gott det går i snö och kyla 🙂
Underbar liten bakelse!
Det finns en klar utmanare till originalet sedan en tid tillbaka och det är Manteigaria Lisbon vars bakelser är mycket godare än de som görs i Belém. Pasteis de Belém i all ära är kanske en mysigare plats att äta bakelsen på (om man undviker värsta turistsäsongen), men Manteigaria vinner helt klart!
Kul, skriver upp att ta oss dit oxå så Roger kan testa den utmanaren!