glutenfritt nötbröd

Recept på glutenfritt & galet gott nötbröd

Publicerat den

Jag har hittat ett nytt favoritrecept på bröd! Att vara en brödälskare som inte äter gluten kan vara utmanande, särskilt eftersom jag helst inte heller vill äta för mycket av de raffinerade ersättningsmjöl som finns.

Fram till nu har jag gjort frallor efter ett recept som innehåller mycket mandelmjöl, fiberhusk och äggvitor. Mycket protein och inga konstiga ingredienser. Passar mig perfekt, Roger kan äta men det är inget han väljer om han har ”riktiga” bröd i frysen.

Nytt glutenfritt favoritbröd

Men nu är det nötbröd som gäller. Det är Tareq som har gjort receptet och det här älskar vi båda två! Det är inte billigt, men det är otroligt gott. Och en behöver ju inte skära så tjocka skivor, då räcker det länge.

Det är också bra att vi nu har ett användningsområde för våra egna torkade fikon, så nästa år blir jag nog mer angelägen om att ta tillvara på och torka alla fikon. Och en vacker dag tänker jag att jag kan ersätta tranbären med egna torkade aprikoser. Egna rostade hasselnötter får jag nog vänta på lika länge som aprikoserna.

Ingredienser

Jag anpassar mängderna efter vad jag har hemma. Men ser till att det är totalt 700 gram frön/nötter och 250 gram torkad frukt.

  • 100 gr valnötter
  • 100 gr rostade hasselnötter (eller naturella)
  • 100 gr linfrön
  • 100 gr sesamfrön
  • 150 gr pumpafrön
  • 150 gr solroskärnor
  • 100 gr torkade tranbär
  • 150 gr torkade fikon
  • 1 tsk salt
  • 6 ägg

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser väl. Knäck i äggen och rör ihop till en jämn och kladdig deg. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform, häll i degen. Klipp bort överflödigt papper som hänger ut. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter. Provstickan ska vara helt torr. Stjälp upp brödet direkt på en skärbräda och ta bort pappret, annars fastnar det på brödet. Låt svalna på ett galler och skär i skivor med vass kniv.

Går utmärkt att frysa!

32 svar till ”Recept på glutenfritt & galet gott nötbröd”

  1. Profilbild för Channal

    God morgon Anna! 1000-Tack för receptet! Ett gott bröd är njutbart och jag gillar när jag vet vad det innehåller. Vi köper nästan aldrig bröd på Ica/Coop. Läser man på påsen innehåller det så många konstiga E-ämnen och annat! Detta nötbröd skulle passa perfekt till jul.

    KRAM till Dig! Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du vill prova baka detta, vi äter det nästan dagligen, så otroligt gott! En behöver vara völdigt uppmärksam när en handlar idag.. så mkt skit i maten. Kram!

  2. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Spännande! Låter gott och perfekt att baka bröd på överflödet. Tunna skivor är nog att föredra- känns som ett mäktigt bröd. Ha en bra onsdag och hoppas att ni har bättre väder än ovädret som drar fram i Spanien.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Väldigt gott! Vi har regn men inte som ovädret är i Spanien.

  3. Profilbild för Znogge

    Så gott brödet ser ut. Kan tänka mig att det smakar utmärkt till en lagrad ost. Husse bakar regelbundet danskt rågbröd men vi har ju inga problem med gluten. Hembakat är alltid så gott.

    Kram och god onsdag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Väldigt gott, oavsett pålägg faktiskt 🙂 Hade göttbullar och rödbetssallad på igår och det var fantastiskt gott det också. Liksom några ostskivor och paprika t.ex. Mums! Kram

  4. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Det ser riktigt gott ut och tänk såhärlugt när du kan göra det på egna torkade fikon och sedan även egna aprikoser och hasselnötter. Vi som tål gluten gör ett liknande bröd med massor med valfria nötter och frön i. Sedan är det rivna morötter, filmjölk och lite lingonsylt i förutom ett par sorters mjöl, sågott.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ett fylligt och rustikt bröd med mycket olika ingredienser är alltid gott. Ert låter också fantastiskt gott!

  5. Profilbild för marianne

    Tack! är det någon slags tankeöverföring? Som beställning kom ett recept på bröd, mitt är slut och det är dags att baka nytt, så jag provar detta, det fattas ett ägg och aprikoser, men det ska jag nog kunna få tag på 🙂 Det andra du brukar baka har jag också gjort, men nu ska jag testa detta.
    kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad kul du vill prova det här brödet! Jag har inte provat med aprikoser än, utan använder tranbär. Berätta gärna om det var bra med de gula fina frukterna istället. Kram

  6. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Nötter i bröd kan jag leva utan, just i bröd, men tranbär, russin och dadel ok.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Då är detta receptet inte för dig förstår jag 🙂

    2. Profilbild för Hanneles bokparadis

      ingenting hindrar att man hoppar nötterna just i bröd, godare naturellt 🙂

      1. Profilbild för Anna Forsberg

        Absolut inte, var och en gör ju som en vill. Jag använder nötter till mycket, men äter dem också naturella.

  7. Profilbild för Mamma C

    Tack för det receptet. Nu längtar jag hem 😉😁 till mitt kök så jag kan testa detta.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt, berätta gärna sen vad du tycker! Kram

  8. Profilbild för Anita

    Så roligt att hitta ett recept som ger ett så gott bröd. Bara godsaker i så det kan ju inte bli annat än gott. Och tänk att kunna hämta många av ingredienserna i sina egna odlingar.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Riktigt gott och det vore fantastiskt att kunna hämta fler ingredienser från trädgården framöver. Kram

  9. Profilbild för Annika

    Det låter gott, Anna!! Ngt som till och med jag skulle kunna baka, haha. Jag är ingen bagartjej. Men älskar gott bröd.
    Sparade ner ett liknande på Instagram som jag kan skicka åt dig. Det var med basen havregryn, men annars liknande ditt. Mmmm …ditt bröd med smör och ost, MUMS!
    Kramar!!
    NU sparar jag ditt recept också.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det här är urenkelt att baka. Kul du sparat detta, hoppas du provar och gillar det! Kram

  10. Profilbild för Gunnel
    Gunnel

    Åh, vilket härligt bröd! Vi har ju ingen ugn med oss men vad tror du om man kan baka det i AirFryern?
    Måste bara testa

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag har aldrig bakat i airfryern, men prova och berätta gärna hur det gick 🙂

  11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Jag har nyligen gjort dina göttbullar och de blev jättegoda. Kanske gör jag dem även till jul men då får det nog bli ett komplement till de vanliga vegobollarna. Tack för det receptet. Det här brödet ser lite väl nyttigt ut för min del men jag är glad för att du har hittat ett recept som passar dig. Men jag är på Rogers sida i det här fallet 😀 Det ska vara gluten och för min del inga ägg 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Men så roligt att höra Ingrid! Jag åt göttbullar idag på detta nötbrödet och rödbetssallad från egna rödbetor. Mums! Glutenbröd är supergott, så jag förstår absolut att du väljer det först och främst. Kram

  12. Profilbild för Veiken

    Ojoj, så gott! Jag som älskar frön och nötter. Dessutom urusel på att baka… Jag får nog nöja mig med att njuta av dina bilder!
    Ha det bra!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det här är så enkelt, krävs bara att blanda ihop det och lägga i en form och ställa klockan på ugnen. Prova vettja! Detsamma

  13. Profilbild för Monnah

    Ser mycket fram emot att testa detta! Att inte äta vetemjöl är utmanande ibland…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad kul du vill prova!

  14. Profilbild för Johanna Bradley

    It sounds very tasty, and very filling too, I imagine.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Yes very tasty and filling!

  15. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

    Oj detta låter ju otroligt gott! Receptet sparat så här ska det bakas!
    Trevlig helg
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt att höra vännen! Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Klart
07:4317:19 WET
MånTisOnsTorFre
16°C / 5°C
17°C / 4°C
17°C / 5°C
18°C / 5°C
17°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.