Jag har hittat ett nytt favoritrecept på bröd! Att vara en brödälskare som inte äter gluten kan vara utmanande, särskilt eftersom jag helst inte heller vill äta för mycket av de raffinerade ersättningsmjöl som finns.
Fram till nu har jag gjort frallor efter ett recept som innehåller mycket mandelmjöl, fiberhusk och äggvitor. Mycket protein och inga konstiga ingredienser. Passar mig perfekt, Roger kan äta men det är inget han väljer om han har ”riktiga” bröd i frysen.
Nytt glutenfritt favoritbröd
Men nu är det nötbröd som gäller. Det är Tareq som har gjort receptet och det här älskar vi båda två! Det är inte billigt, men det är otroligt gott. Och en behöver ju inte skära så tjocka skivor, då räcker det länge.
Det är också bra att vi nu har ett användningsområde för våra egna torkade fikon, så nästa år blir jag nog mer angelägen om att ta tillvara på och torka alla fikon. Och en vacker dag tänker jag att jag kan ersätta tranbären med egna torkade aprikoser. Egna rostade hasselnötter får jag nog vänta på lika länge som aprikoserna.
Ingredienser
Jag anpassar mängderna efter vad jag har hemma. Men ser till att det är totalt 700 gram frön/nötter och 250 gram torkad frukt.
- 100 gr valnötter
- 100 gr rostade hasselnötter (eller naturella)
- 100 gr linfrön
- 100 gr sesamfrön
- 150 gr pumpafrön
- 150 gr solroskärnor
- 100 gr torkade tranbär
- 150 gr torkade fikon
- 1 tsk salt
- 6 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser väl. Knäck i äggen och rör ihop till en jämn och kladdig deg. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform, häll i degen. Klipp bort överflödigt papper som hänger ut. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter. Provstickan ska vara helt torr. Stjälp upp brödet direkt på en skärbräda och ta bort pappret, annars fastnar det på brödet. Låt svalna på ett galler och skär i skivor med vass kniv.
Går utmärkt att frysa!
Lämna ett svar