Det här receptet på göttbullar är en storfavorit! Att göra en sats och portionera för frysen gör att jag alltid snabbt kan få något gott och proteinrikt i mig när jag inte har något annat att äta. Dessutom är de så otroligt goda!
Det är så klart inte samma smak som köttbullar, vilket är en av få köttprodukter jag faktiskt tycker om (men alltså väljer att ändå inte äta). Men det är inte så långt ifrån smakmässigt, tycker jag. Konsistens är inte som köttfärs, men en kan ju själv välja hur mycket bönor och solrosfrön mixas och på det viset påverka konsistensen. Faktum är att jag inte är så förtjust i bönor, men det här smakar inte bönor alls – det är verkligen riktig goda göttbullar!
Det allra viktigaste när en gör de här göttbullarna är att smeten inte är för lös. För då behålls inte den runda formen i stekpannan utan de sjunker ihop och det blir svårare att få den frasiga runt hela göttbullen. Om du tycker smeten är för lös så tillsätt mer havregryn.
Jag använder min gjutjärnspanna, för jag vill ha det riktigt varmt så jag kan få den frasiga ytan. Jag använder alltid extra virgin olivolja i all min matlagning. Även när jag steker. Och fyller inte hela stekpannan utan låter det finnas gott om ”rullyta”.
Ingredienser goda göttbullar
- 1 stor burk (820gram) konserverade svarta bönor
- 1 dl solroskärnor
- 1-2 dl havregryn
- 1 gul lök
- 1 msk soja
- 1-2 tsk nymalen svartpeppar
- 1/2 tsk salt
- olivolja att steka i
Den här mängden ingredienser gav mig 9 portioner med mat. Så det är en billig maträtt också. 70-80 st. små göttbullar blir det, jag vill inte ha så stora, de blir ungefär som Felix frysta köttbullar i storlek. Jag tycker 8-9 st är en lagom portionsstorlek för mig.
Gör så här
Mixa solrosfröna i en matberedare/mixer. Låt det inte bli ett fint mjöl om du vill ha lite crunch i göttbullarna. Lägg åt sidan. Mixa sedan de sköljda svarta bönorna med 1 dl havregryn. Det ska vara en ganska fast massa, om det är för löst så tillsätt mer havregryn. Lägg i skålen med solrosmjölet. Hacka eller kör löken i matberedaren (inte för länge, det ska inte bli vattnigt!). Blanda i med det andra och tillsätt resterande ingredienser. Forma till bollar.
Stek sedan och rulla runt dem. Om de är tillräckligt hårda så kan du skaka stekpannan så de rullar runt, behövs ingen stekspade. På det viset får hela bollen både fett och fras.
Jag har serverat de här göttbullarna till personer som inte äter vegetariskt i första hand och det har varit väldigt uppskattat.
Servera dem som du skulle göra med köttbullar, t.ex. kalla med rödbetssallad på en macka eller varma med potatismos eller blomkålsmål. När jag fotade så blev det en måltid med göttbullar, avokado, egen bostongurka och en fralla med ost.
Smaklig måltid! Hoppas du gillar!
40 svar till ”Recept på göttbullar!”
Göttbullarna ser ju jättefina ut … och goda! Ska absolut testas vid tillfälle, har sparat länken till ditt inlägg. Har prövat att köpa vegetariska köttbullar men tycker väl att de smakar ”så där”.
Tack för receptet!
Kram
Kul du vill prova! Köpta vegetariska rätter är inte alltid det bästa alternativet 🙂 Vassego! Kram
Spännande Anna … de ser verkligen jättegoda ut! Tack för receptet!
De är supergoda, tycker jag. Varsågod!
Kul när man hittar/testar något som VERKLIGEN blir gott, när man inte är allätare utan har valt en annan variant.
Under de 14 år som jag åt enligt LCHF-modellen (också glutenfritt) så testade jag många olika recept. En del blev riktigt bra, oftast de som hade med mat att göra.
Däremot när inriktningen var mer bröd/gofika, då blev det sällan lika gott som om jag hade ätit något med socker och traditionella mjölsorter i, och många recept testades bara en gång.
Då smakade det lika bra med en ostbit till kaffet istället.
Bra namn ”göttbullar”. 🙂
Det är en stor lycka att kunna njuta av göttbullar, potatismos och lingonsylt 🙂 Gofika gör jag med socker, håller med, när jag åt rawfood var det dadlar högt och lågt och det dög men var inte alls på samma sätt. Tycker nog det är godare att njuta av den där goda bullen emellanåt än att äta ”halvdant” ofta 🙂 Ost är riktigt gott, likaså jordnötter! Och mörk choklad. Mums.
De ser verkligen goda ut. Tack för att du delar med dig av recept =) ska testa vid tillfälle, måste köpa nya svarta bönor då jag tog sista förpackningen till chili con carne för ett tag sedan. Ha en bra tisdag!
Hoppas du gillar när du testar! Detsamma!
Det här receptet ska jag göra och låta mina båda döttrar som äter vegetariskt få testa, låter ju både enkelt, billigt och gott så kanske något även gör oss även om ”riktiga” köttbullar med potatismos och lingon är något av det bästa vi vet.
Hoppas dina döttrar gillar det, och ni också så klart!
Det låter som ett intressant recept. Själv äter jag gärna vegetariskt för det serverades regelbundet i skolan. Jag har alltså upptäckt att det finns väldigt många goda rätter. Husse däremot är inte lika road. Jag tror det är viktigt att inte jämföra med originalet utan att inse att andra råvaror ger en annan smak helt enkelt.
Kram och god tisdag!
Om en äter både originalet och vegoalternativet tror jag absolut att det är som du säger, att låta bli att jämföra gör nog smakupplevelsen rikare. För mig som inte äter köttbullar utan bara har en svag aning om hur det smakade tycker att de här göttbullarna är väldigt likt i smaken. Kram!
Tack för tipset! Själv gör jag nötbullar när jag vill ha något smaskigt men tänker definitivt testa dessa.
Nötbullar? Är det matbollar av något slag eller är det till fika du menar? Recept? 🙂
Det finns många goda vegetariska alternativ, jag läste om fikabröd och socker, tröttnade du på dadelsmaken eller varför återgick du till sockret? Eller missuppfattade jag det?
Jag äter gärna vegomat, men det är ofta bönor eller linser i och det är inget för mej, men jag äter upp de burgare som blev kvar efter den inställda grillningen.
Vitt socker använder jag endast till zucciniinläggning.
Ha en fin dag,
kram
Jag känner att jag äter så lite socker att jag gärna njuter av äkta vara då. Här är inte lätt att hitta dadlar heller. Fikon skulle jag ju kunna använda, men gillar ju inte den smaken.. Detsamma, kram!
Tack för det receptet (såg inbjudande ut) Igår fick jag chili concarne i alla fall. Jag gillar inte heller svarta bönor men detta måste jag prova…
Kul om du vill prova!
Det här ska provas, var så säker. Måste bara hitta färdigkokta svarta bönor. För Mercadona har det inte och jag orkar inte köpa en påse och behöva koka dem först.
Eller så kanske jag blir tvungen om jag inte hittar det någonstans
Ha en bra 1 oktober.
Kram Carin
Men, Mercadona som brukar ha allt en behöver! Hoppas du hittar färdigkokta någon annanstans. Detsamma Carin, kram
Tack för receptet, något jag ska ta till mig för att ha hemma i frysen när det kommer folk på mat och som inte gärna äter kött.
Blomkålsplantan i förra inlägget ser frisk och stark ut. Jag upplevde att det var rätt så knepigt att odla blomkål på den tiden jag gjorde det. Men ack vilken fröjd när det lyckades med fin blomkål. Här finns det alltid blomkål i butikerna…stapelvara.
Kram
Det är toppen att ha i frysen. De har växt på bra så de är större nu. Jag lyckades med blomkål förra året, så hoppas det går bra i år igen, trots att jag drivit upp från frö själv. Kram
De ser goda ut, inte dumt alls med vegetariska bullar i stekpannan!
Ha det gott!
Det är prefekt med vegetariska bollar i stekpannan!
Det både ser gott ut och låter gott så det här ska jag absolut testa. Receptet är sparat så nästa gång jag handlar kommer svarta bönor och solroskärnor (som jag alldeles nyss fått slut på) att hamna i kundvagnen.
Kram
Vad roligt att du vill prova. Hoppas det blir en favorit hos dig också. Kram
Hej Anna! Tack för receptet! Gillar vegetarisk och vegansk mat. Finns alltid det alternativet i skolan och jag väljer ofta det. Som idag t.e.x.
KRAM Anna
Varsågod, hoppas du gillar detta också! Kram
Vi brukar göra en typ av biffar/burgare av bl.a. rivna rödbetor, svarta bönor, lite kokt ris och cashewnötter. Väldigt goda och behändiga eftersom de tillagas på en plåt i ugnen. 🙂 De här bullarna tror jag säkert att vi skulle gilla – kanske med en sallad på puylinser och grönsaker till? Vi skall definitivt testa, men enades snabbt om att lite pulver av någon mildare chili i säkert skulle passa också. Bara för lite extra värme och fyllighet i smaken. Hmmm – kanske lite aioli till också? 😀
Tack för receptet. Jag hinner eller orkar inte alltid kommentera (det är lite för mycket med en del jobbigt för tillfället), men jag läser med glädje din blogg varje dag!
Hahah, kul ni vill utveckla det vidare! Jag äter gärna något chiliaktigt till istället för att ha det i bollarna. T.ex. chiliaioli 🙂 Känn ingen press att kommentera, jag blir glad när du gör det men förväntar mig absolut inte att det ska ske för jämnan. Hoppas livet blir lite mindre jobbigt snart.
Men oj så gott så sugen jag vart
Vad roligt att höra!
Det här receptet ser jag direkt att jag kommer att gilla! Tack! Jag gillar att variera de vegetariska rätterna som jag annars har lite svårare med. Detta trots att jag är gammal vegetarian…
Vad roligt! Hoppas det kommer smaka som du tror 🙂
Spännande recept! Måste prova vid tillfälle.
Gör en del vegetarisk mat och har, när jag gjort köttbullar, som jag gör med köttköttbullar och bara bytt ut köttfärsen mot Anammafärs.
Ha en bra torsdag!
Lyllos dig som har tillgång till anammafärs 🙂 Det är verkligen jättegott, saknar det. Tack detsamma!
Det receptet ska jag prova och jämföra med det vi (dottern främst) brukar använda. Gillar när de blir lite fastare, trillar de samman i stekpannan blir det lätt en otrevlig röra.
Tack!
Jag gillar inte heller när de ramlar ihop i stekpannan. Vad kul ni har ett annat recept som ni kan alternera med.
Jag har något liknande recept – det blir riktigt gott! Tack för påminnelsen, det är kanske dags att tillaga dessa gottbullar snart 🙂
Det är väldigt gott, kul att kunna påminna dig.