Det finns massor av recept på fritters på nätet, jag inspirerades av flera olika och gjorde mitt eget recept med glutenfria och proteinberikade fritters, som jag nu fyllt frysen med inför vintern.
Det går säkert utmärkt att använda vanlig grön/gul zucchini, men jag har haft tefatspumpa i år (som är en zucchini i format av ett tefat) och det köttet är lite fastare, vilket vi tycker var väldigt gott och det kanske påverkar smaken på dessa fritters. Nu är alla plantor borttagna sedan ett par veckor, men skörden kan vi njuta av ett bra tag till!
Ofta tycker jag fritters är lite blaha blaha när jag följer recept, så därför så tyckte jag det var kul att prova en egen variant och vi är så nöjda med de här, de är utmärkta att äta kalla också om en inte orkar värma upp dem i airfryern. För när jag gör smeten så räcker det till 20-25 stycken, beroende på hur stora en vill ha och jag fryser in dem fyra och fyra i platspåsar så det är lätt att ta fram när det är dags att planera för dagens lunch/middag.
Ingredienser
- 6 st. tefatspumpor (6-8 cm stora)
- 1 tsk salt
- 2 dl kikärtsmjöl
- 1 ägg
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 dl hackad persilja
- 150-200 gr fetaost
- 1 dl hackad purjolök
- 2 tsk bakpulver
- salt & peppar
Det går utmärkt att byta kikärtsmjölet till mjöl av gula ärtor, det har jag också provat, men det blir en något mildare smak. Fetaosten tar jag alltid ett helt paket, här varierar vikten men jag tycker inte fetaost håller bra i en öppnad förpackning så jag använder hela paketet. När jag inte har purjolök hemma så använder jag en gul lök, det går bra det också, men purjolök ger godast smak.
Gör så här
Börja med att riva tefatspumporna på den grova sidan på rivjärnet. Lägg i en bunke tillsammans med saltet. Låt vila minst i 15 minuter under tiden du blandar ihop resten av ingredienserna till en smet. Jag brukar göra det här i god tid innan så går det fort att slänga ihop maten när det är dags att äta.
Krama ut så mycket vätska du kan av pumpan/zucchinin och blanda ihop med resten av ingredienserna. Forma till bollar, som golfbollar ungefär och lägg på en tallrik. Det går att förbereda hit också om en vill, ställ i så fall undan fatet i kylen så länge.
När det är dags att steka så gör det gärna i en gjutjärnspanna, använd olja, smör eller både ock. Det du föredrar. Jag använder olivolja och snålar inte, jag vill ha färg på sidorna på mina fritters också.
När pannan är varm så lägg i 5-6 bollar, tryck till dem med stekspadskanten så de blir som pannbiffar och stek tills de fått en fin och krispig yta på båda sidorna. Jag steker upp alla, och de som inte äts direkt lägger jag i frysen.
Servering
Vi äter dem till allt möjligt. Jag gör gratäng, ugnsrostar, grillar eller slänger ihop en sallad av de grönsaker som vi skördar just nu. En kall sås är gott till också, tzatziki t.ex. Men det funkar ju utmärkt med kokt potatis också. Eller använda dem som hamburgare. På bilden ovan serverade jag det till ugnsrostade körsbärstomater i timjan, lök och vitlök, fyllda padrons och med en klick tzatziki.
Det går att variera ordentligt, därför är det skönt att det finns många påsar i frysen nu!
Kommer du att prova detta receptet?
Mobilbilder…
40 svar till ”Så goda fritters av tefatspumpa”
Ja, det här måste provas!
Kul! Hoppas du gillar dem.
Visst känner man sig rik då frysen är fylld med mat. Gott att bara kunna hämta när hungern sätter in. Ha en bra dag! Kram
Så är det verkligen! Tack detsamma, kram!
Ditt recept låter jättegott – det tror jag definitivt att vi skall testa. Vi får ganska bra med zucchini nu, men av sorten Romanesco som vi tycker är väldigt god.
Kikärtsmjöl borde ju passa bra i zucchinifritters – och fetaost. Vårt favoritrecept hittills är från Lena Israelsson ”Gourmetträdgården” och innehåller en blandning av zucchini och potatis och smaksätts med bl.a. strimlade salviablad och rostade pumpakärnor. (Blandat i smeten alltså.) Riktigt gott! Hmmm – jag kanske får testa en blandning av recepten! 😀 Pumpakärnorna blir lite extra crunch som vi gillar, men kikärtsmjöl är en bra idé – det sätter ju god smak.
Tack för receptet! Det är alltid skoj med nya idéer och inspiration i köket. Och en läcker bild på slutresultatet gör det ju ännu mer lockande!
Kul om ni testar! Har inte smakat Romanesco zucchini tror jag. Låter som era fritters också är goda, jag undviker dock att använda potatis, men smaksättningen kan jag ju gärna prova! Det är gott med lite tuggmotstånd. Testa och dela med dig 🙂
Nu har vi testat ditt recept till dagens lunch – de blev jättegoda! Vi använde Romanesco (som också är en lite fastare zucchini med mer smak än många ”vanliga” sorter) och stod och gissade lite på hur många 6-8cm tefatszucchini som de motsvarade. Men med den här typen av recept funkar det ju att höfta lite. 🙂 Vi följde receptet i övrigt, men tog 2 ägg istället för 1 eftersom vi hade så små ägg hemma. Som tillbehör blev det lite hemodlat: gurka, tomater och sockerärtor. Samt aioli och surdegsknäckbröd för lite extra crunch. Nästa gång kanske vi lägger till rostade pumpakärnor i smeten – som det är i receptet som vi brukar göra annars. Men vi gillade båda fetaost i biffarna och håller med om att purjolök passar väldigt bra smakmässigt!
Dagens miss var att vi båda lyckades glömma vad vi sagt tidigare: att det är bäst vi börjar med lunchen i god tid… 😀 Det blev en sen, men mycket god, lunch. Tack för receptet!
Åh vad roligt Åsa! Ja ditt tips med pumpakärnor ska jag testa nästa gång (nästa år..) har skrivit till det i mitt recept så jag inte ska glömma det. För jag älskar crunch! Så roligt att du återkopplar! Ha en fin söndagseftermiddag!
Om jag kommer att testa vet jag inte men vi har gjort liknande biffar på zucchini och det blev väldigt gott. Det är onekligen en rätt som går att variera i det oändliga och det gillas. Vi hade tzatziki till och det var väldigt gott.
Ja tzatziki är väldigt gott, jag har nog gjort den sista tzatzikin för i år dock.. för nu börjar gurkorna bli bittra, så ska riva upp plantan idag.
Dina fritters låter goda, så det kan nog bli en variant av de här också.
Ha en fin dag,
kram
Kul att höra! Kram
Tack för det receptet.
Det var längde sedan jag gjorde vegetariska biffar så kanske dags att testa igen.
Ha en fin tisdag.
Kram Carin
Kul att kunna inspirera! Kram
Låter onekligen väldigt gott. Tefatspumpor har jag aldrig sett här men däremot kan jag ju pröva med vanlig zuccini.
Mina gurkplantor för inläggning rensade jag bort i helgen. Men slanggurka har jag fortfarande kvar.
Fritters med bakad sötpotatis 🙂 Mumma! Våra slanggurkor smakar bittert nu, så nu åker den sista också.
Mums! 🙂
Väldigt 🙂
Oj så gott det där ser ut! Jag har ju ”bara” tomater och kan inte odla på dessa breddgrader riktigt vad som helst då säsongen är kort, men växthuset hjälper nog mycket – det ser jag på mängden tomater i år 🙂
Kan förstå att växthuset hjälper! Zucchini är bra för det ger mycket skörd på en enda planta.
Dina frottera låter jättegoda. Vi har gjort ett par varianter men på squash. Den ena blev riktigt bra med ganska rejäl kryddning men jag hade faktiskt ingen tanke på att man kunde frysa dem.
Det är toppen att frysa ner tycker jag, då går det snabbt att laga nästa gång.
Hej Anna! Det är så gott med zucchiniplättar. Åt det häromdagen. 1000-tack för receptet!
KRAM Anna
Visst är det gott, och det har också många olika namn! Kram
Det ser väldigt gott ut. Jag sparar och provar vid tillfälle 😀 Det finns veganvariant av fetaost och ägg byter jag ut mot aquafaba och hoppas att det blir bra, Tack för inspirationen 😀
Kram
Kul att du vill prova, och att göra det veganskt borde funka fint på det sätt du beskriver. Kram
Det ser väldigt gott ut! Faktum är att det är första gången jag ser ordet fritters. Undrar var jag har varit? Nå, det är lättförståeligt. Jag gör ofta liknande här också. Precis som du skriver, det är bra att ha klart i frysen. Bara att ta ut…
Tack för fint tips!
Kram
Hahah, du har nog hört andra ord, så såsom zucchiniplättar, vegoburgare, vegobiffar… ja kärt barn har många namn. Perfekt snabbmat! Kram
Jag har aldrig hört talas om tefatspumpa, de ser coola ut! Och maten på bild, sååååååå gott!? Ack om man kunde äta med ögonen..!
De är väldigt coola, och goda! Tack, det var gott!
Det där lät gott! Har nog gjort zucciniplättar någon gång, men inte med fetaost, mums, det måste provas!
Ha det fint!
Det var en god kombination! Detsamma!
Tack för receptet! Det är visst zucchinisäsong här – både billigt i butiken och personer som ger bort, så receptinspirationen kom perfekt i tid!
Vad bra, hoppas du gillar dem!
Tror faktiskt att jag skulle gjort sådana i somras, men vet i katten vart jag har lagt receptet. Har nu sparat ner ditt för att testa en dag. Tänkte de borde vara ett bättre alternativ till potatis.
Kram Kajsa
Men vad roligt att du inspireras av mitt recept! Kram
Mums, vad gott!
Väldigt goda faktiskt 🙂
Så gott det ser ut! Om sniglarna ger sjutton i mina zucchini kanske jag ska prova ditt recept. Just nu för vi en ojämn kamp.
Det är så tråkigt när någon annan äter upp det en odlar, men vi är ju inte ensamma på jorden. Hoppas det blir några zucchinis över till er!