Det är nog säsong för aubergine här i Spanien, de lila vackra grönsakerna pryder varje grönsaksstånd på marknaderna. I den här maträtten använder vi grill, ugn och spis!
När det pratas om husbilsmat så kanske det inte är den här typen av matlagning en tänker på. För oss är det dock inte så mycket begränsningar bara för vi bor i husbil när vi lagar mat. Bara för att vi använder tre olika värmekällor är det ändå inte en komplicerad rätt. Det är i alla fall väldigt gott och eftersom vi blev väldigt positivt överraskade vill vi bjuda er på receptet, som alltså är vegetariskt.
Receptet ger 4 stora portioner, så för oss är det mat för två dagar. Går så klart att halvera om en vill göra en mindre omgång innan en vet om en gillar det, vilket vi gjorde första gången. Då använde vi överbliven tomatsås till en smarrig pastarätt!
Ingredienser
Tomatsås:
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 4 msk torkad oregano
- 2 burkar krossade tomater (eller 1 kg färska tomater)
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 näve färsk basilika
- salt & peppar
Aubergine Parmigiana:
- ovan tomatsås
- 2 auberginer
- 1 bit riven parmesanost
- 1/2-1 dl ströbröd (glutenfritt använder vi)
- 1 mozzarella
Gör så här
Börja med att skiva auberginen i ca 8mm skivor. Grilla till det är randiga och mjuka, kanske 1-2 min på varje sida. Sätt sedan på ugnen i husbilen på max.
Gör sedan tomatsåsen. Svetta hackad lök och vitlök samt oregano i olivoljan, tillsätt de krossade tomaterna. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt det puttra i 15-20 minuter. Tillsätt vinäger och hackade basilika och smaka av med salt och peppar.
Riv parmesanost och bygg ihop din Aubergine Parmigiana, ungefär som en lasagne.
Börja med att lägga tomatsås i botten på formen, lägg sedan ett tunt lager med riven parmesan och därefter ett lager med grillad aubergine, de kan ligga lite lätt överlappande. Fortsätt så tills auberginerna är slut och avsluta med tomatsås och ost. Täck med ströbröd och tryck ner bitar av mozzarellan jämt fördelad över hela formen. Avsluta med att ringla lite olivolja.
Ställ in formen i ugnen och när ost och ströbröd fått fin färg är gratängen klar! Tar ca 30 minuter.
Smaklig måltid!
Översta bilden är en gratis bild från nätet (tycker inte om att fota på marknader..)
/Anna
8 svar till ”Så här gör vi Aubergine Parmigiana”
Det så veldig godt ut 🙂 . Er veldig glad i aubergine så denne oppskriften skal jeg prøve.
Vad kul, hoppas du gillar!
Såg gott ut! Något att prova på min köttälskande sambo????????
Hoppas det går hem, min köttälskande man tyckte om det 🙂
Vad gott det ser ut. Här har jag just köpt aubergine för att göra veggo ”sillinläggning” till lördagens julfirande med mina tjejer.
Intressant, kanske ska prova det!
Gjorde den igår och den var jättegod! Tack för
receptet, kommer göras fler gånger!
Åh vad roligt att höra!