saltvattenpool skötsel

Saltvattenpool – så sköter vi vår

Publicerat den

En saltvattenpool sköter sig till stor del av sig själv. Men den behöver tillsyn ändå emellanåt. I detta inlägg berättar jag om våra skötselrutiner och om fel vi gjort.

I somras var det dags för första badet i vår saltvattenpool! Det är nu snart 7 månader sedan och vi har lärt oss massor, både genom misstag och intensivt användande. Vill självfallet dela med oss av det.

Alla inlägg om poolbygget hittar du längst ner i inlägget.

Vår saltvattenpool

Vårt poolsystem är byggt med Hayward pump med sandfilter samt Hayward saltklorinator som står i det lilla gamla hörnhuset på tomten. Där sitter även en kontrollpanel på väggen där vi kan reglera timern för när pumpen ska gå. Från poolhuset går alla rör till och från poolen, kranarna för de rören är inne i lilla huset. Vattensystemet är slutet, ingen luft ska finnas där i.

Poolen är 6×3 meter och har 1,5 meter vattendjup, med en bänk och trappa invändigt i poolen. Ungefär har vi 24 kbm vatten i poolen.

Skötsel av saltvattenpool

De här rutinerna gäller för oss och vår saltvattenpool. Vet inte om det ens är applicerbart på andras pooler som har annan vattenmängd och andra pumpar. Men kanske de ändå kan vara behjälpliga på något sätt till någon annan också.

Saltnivån

Vi gör test på salthalten i vattnet varje månad med AquaChek mätstickor som talar om ifall vi har tillräckligt med salt i vattnet. Mätstickan ska visa 7.2, om det är för lite så fyller vi på enligt nedan kalkyl. Vi förlitar oss inte helt på displayen på saltklorinatorn utan använder stickorna även om systemet inte indikerar att det är för låg halt. Salt behöver inte fyllas på så ofta, då det inte förbrukas så som klor gör.

Det används ett ppm-tal som anger hur många procent av vattnet som är salt. För att få 7,2 värdet på vår sticka så behöver vi ha 4320 ppm salt i vattnet.

Så här funkar uträkningen för att veta hur mycket salt vi ska fylla på, om värdet alltså är lägre än 7,2 vid mätningen.

Vi säger att värdet är 6,9, det var det i höstas. Värdet för 6,9 på mätstickan motsvarar 3800 ppm.

Eftersom vi vill nå 4320 ppm så räknar vi ut mellanskillnaden. Det blir 520 ppm. Den siffran delar vi med 10 och får fram 52. Det är antal kilo som ska fyllas i, om vi hade haft 100 kbm vatten i poolen. Nu har vi en fjärdedel, så det blir alltså 13 kg istället, vilket motsvarar en halv saltbag.

För att tillsätta saltet är det bara att hälla det direkt i poolen. Vi hoppar sedan i och virvlar upp det emellanåt så det inte bara ligger på botten. Det funkar så klart det också, men vi hittar gärna anledningar att bada!

Att ha en pool ger inte bara sköna bad, utan även fräcka mönster och speglingar.

Vattennivån

Vattennivån ska aldrig gå under skimmern (som syns på översta bilden), för då suger pumpen in luft vilket inte är bra alls. Om vi åker bort några dagar så behöver skimmern stängas av för säkerhetsskull. Men bottenventilen kan ju vara öppen ändå så vattnet fortsätter vara i rörelse.

Om det är för lite vatten i så tar jag slangen och fyller på. På sommaren behöver det fyllas på 3-5 cm varje vecka, det tar kanske 15-20 minuter och då sitter jag gärna där i solen på poolkanten med slangen i handen. Vi fyller på vattnet när nivån är under halva skimmern, så nivån hamnar på ca 2/3 av skimmerns öppning.

Vattennivån får inte heller vara för hög, så den når upp till kanten där linern går in under stenen. Så därför behöver poolen tömmas om det regnat mycket. Det kan göras utan att vattnet behöver gå via filtret, så då kör vi det direkt ut i avloppsröret ner på vår äng bakom huset.

Städning

Dagligen när poolen används så tar jag upp skräp och insekter (de flesta lever konstigt nog) med håven. Om det ligger något löv på botten tar jag upp det med håven också. Jag tycker det är fridfullt att gå där i solen med håven.

Jag använder ”magic sponge” för att tvätta skimmer och ventiler samt linern vid vattenlinjen. Det blir skinande rent utan kemikalier. Vi köpte via Amazon, men finns på Leroy här i PT också.

Vi dammsuger poolens botten varje vecka under badsäsong. Under vintern behövs det inte lika ofta, då det är mindre lösa partiklar som landar i poolen.

När vi dammsugit så rensar vi alla tre filter: skimmern (som samlat skräp från ytan i poolen), grovfiltret i pumphuset (innan det går in i sandfiltret) och så sandfiltret. Det senare genom funktioner som finns i pumpen och rutiner vi fått av poolfirman. Det är viktigt att hela tiden se till att det inte kommer in luft i systemet, att dammsugaren aldrig rör sig över vattenytan till exempel.

Mätning av vattenkvaliteten

När städningen är gjord och vattennivån är korrekt så testar vi vattnet med stickor där följande värden kollas, siffran är riktlinjer för där resultatet ska vara.

  • pH: 6.2-8.4
  • Free Chlorine: 0-10 ppm
  • Total Alkalinity: 0-240 ppm
  • Stabilizer (Cyanuric Acid): 0-300 ppm

Men vad jag inte gillar med stickorna är att det är färgnyanser som anger om det är rätt nivå eller inte. Inte siffror. Jag tycker färger är för diffust. Finns en app som inte funkar alls, tyvärr. Och så finns det en mätmaskin också, den kostar €99,- och dessutom krävs andra mätstickor. Det tycker vi är onödigt dyrt. Jag får gilla läget! Vi har inte haft några problem med vattenkvaliteten alls hittills.

Om värdena är utanför rekommenderad nivå?

Vi har ungefär samma värden hela tiden. Det är små förändringar och det åtgärdas genom att öka tiden för pumpen. För det är pumpen som påverkar alla ovan värden utan pH.

Om pH-värdet är fel så tillsätter vi antingen pH+ eller pH-, det är pulver som vi kan köpa på en firma här i Ourique.

På sommaren när det är som varmast i vattnet ca 29 grader så är pumpen på kl. 9-13, 16-20, 2-4, vi betalar samma eltariff oavsett tid på dygnet så vi har valt att sprida ut pumpens arbete på tre tillfällen och så att allt vatten passerar filtret minst två gånger per dygn. Efter fyra timmar har vår pump renat 24 kubik.

Nattetid tycker vi det är bra att poolen är igång också för då städar skimmern ytan från små flugor och annat. Rörelsen i vattnet bidrar också till att temperaturen inte stiger för mycket när solen gassar på dagen.

Lärdomar från våra misstag

Tre gånger har vi fått ringa vår poolfirma för att vi fått in luft i det slutna systemet. Vi lär oss sakta men säkert tänker jag. När nedan grejer hände kom poolfirman snabbt och åtgärdade problemen effektivt och med ett leende på läpparna!

  1. Öppnade grovfiltret utan att stänga kranarna, det resulterade i att det sögs in luft i systemet från den öppna filterhållaren.
  2. Inte tätt grovfilter, jag hade inte skruvat åt grovfiltret tillräckligt hårt efter veckostädning, så det sögs in luft i systemet via locket.
  3. Jag skulle tömma ut vatten för att vattennivån passerat skimmern och tänkte att jag väljer ”waste” inställningen. Det gick inte bra dock. Men, det var inte något fel jag gjorde, utan det berodde på att en rörkoppling läckte in luft. Vad vi lärde oss var att skruva åt kopplingarna emellanåt för säkerhetsskull då de kan skruva upp sig (dock ovanligt).

Det lär bli fler misstag, men snart har vi nog full koll på alla rör och reglage. Rutinerna sitter i alla fall.

Saltvattenpool eller klorpool?

Vi valde saltvatten av flera anledningar. En av orsakerna är skötseln som är mycket enklare och säkrare. Att vi inte behöver hantera klor. Det är bättre för huden, det är billigare underhåll och väldigt mycket skönare att bada i!

Alla länkar om poolbygget

24 svar till ”Saltvattenpool – så sköter vi vår”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det är ett pyssel att ha pool. Men jag förstår ju att det är värt varenda minut när man bor som er=) Snart kan du börja bada igen. Ha en bra dag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är verkligen värt varje minut! Snart så, detsamma!

  2. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    När ett par vänner till oss skaffade pool sa de just att det är inte bara att skaffa pool, fylla i vatten och bada utan faktiskt en hel del jobb för att det ska fungera.
    Förstår verkligen att ni njuter av er pool och även att en del av arbetet också är njutbart. Sedan är det väl som med det mesta att ju mer rutin en går på det desto lättare går det.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Visst är det en del pyssel, men det är väldigt mycket mindre med en saltvattenpool i alla fall. Den sköter sig bra själv även om vi måste kolla till den.

  3. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Att ha pool är en hel liten vetenskap, inte så liten ens. Jag känner till en del av detta allt, men långtifrån så utförligt som du beskriver det. Sonen har pool och att hålla den i skick på bästa sätt kräver sitt. Givetvis, men det är det ju med allt man har fastän på olika sätt. Snart kan du ta dina dagliga simturer igen. Jag är glad att ni har er efterlängtade pool.

    Ha en fin måndag också!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jamen så är det. Vi är glada för att vi i alla fall valde en saltvattenpool, som inte kräver riktigt samma underhåll som en klortablettpool. Kram

  4. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Förstått att det finns en hel del att hålla ordning på, jag låter de allmänna simhallar sköta ”min” pool 🙂 En granne har riktig pool, han har bergsvärme, kanske värmer vattnet också. En annan har ganska stor på gräsmattan, som räcker att svalka sig med under sällsynta varma sommardagar.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är ju toppen att kunna låta simhallarna tillhandahålla poolservicen 🙂

    2. Profilbild för Hanneles bokparadis

      (som pensionär får jag bada gratis före kl 15 🙂

  5. Profilbild för Znogge

    Det är med andra ord en del pyssel om man vill ha en välskött pool med bra vatten men jag förstår att det verkligen är värt det. Snart är väl säsongen igång igen tänker jag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är lite pyssel, men tack och lov inte så mycket som med en klortablett-pool. Snart så… men än är det lite för kalla mornar.

  6. Profilbild för Mamma C

    Det är mycket att tänka på när man har pool. Men det måste vara guld värt ändå.
    Ha en fin ny bra vecka.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är värt allt, helt underbart är det. Tack detsamma! Kram

  7. Profilbild för Micke

    Det gäller ju verkligen att ligga steget före där förstår jag
    Bra med rutiner i sådana fall förstår jag också.

    Tack för lektionen, jag skaffar nog aldrig pool men ändå. 😉

    Ha en fin dag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är en del att sköta om så klart och ja, steget före vill en ju vara så det inte blir en grön pool. Detsamma!

  8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Att det är en del städning och kontroller har jag förstått men det verkar inte vara särskilt krävande arbetsinsatser. Och som du skriver, det kan bli en skön stund på poolkanten medan vattnet fylls på. Det kan säkert vara rogivande även att gå med håven och rädda insekter 😀 Hur som helst så är jag övertygad om att ni får tusenfalt igen den möda ni lägger ner på det som ska göras. Många sköna och härliga bad och en speglande vattenyta att titta på och ibland fota 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är verkligen en skön stund vid poolen både att städa och fylla på. Och ja vi får tusenfalt igen, helt rätt! Kram

  9. Profilbild för Marianne

    Härligt med salt och slippa lukten av klor. Det är en del jobb att sköta pool, men det är det säkert värt.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är verkligen värt det, och inget som överraskade heller eftersom vi visste om det innan. Kram

  10. Profilbild för Lillan Kind

    Det är onekligen en del att tänka på när man har pool, men som du skriver så lär man sig ju vartefter man sköter den. Jag skulle också välja en saltvattenpool hellre än en med klor i, för jag gillar verkligen inte lukten av klor. Det här att teststickorna visar färg istället för siffror funkar väl för många, men för de som är färgblinda kan det säkert bli hur fel som helst.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi älskar verkligen vår pool och även om saltet förvandlas till klor så luktar det inte klor. Färgerna är svåra att bedöma nyanserna på tycker jag, för färgblinda är det ju omöjligt.

  11. Profilbild för Sara i Barcelona

    Vi hade klorpool i Sverige, 8*4 m2 , det var väldigt härligt på många vis men också förenat med mycket jobb (och pengar, allt kostar verkligen som tillhör poolskötseln) förstås😊 Vi hade vår uppvärmd till ca 28 gr så badsäsongen blev ganska lång ändå. Det blev en liten oas verkligen, och många poolpartyn hade vi, och klart man saknar den ibland, i synnerhet här i Spanien😃 Saltvattenpool låter härligt ändå, och verkar ju ha vissa fördelar uppenbarligen😊
    Kram!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Visst är det mycket pengar – särskilt för klortabletter. Här är det nog vattenpåfyllnaden som kostar mest eftersom det dunstar i värmen. Kan tänka mig ni skulle vilja ha en pool på terassen 🙂 Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Klart
07:4417:21 WET
OnsTorFreLörSön
18°C / 5°C
18°C / 6°C
18°C / 5°C
17°C / 4°C
16°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.