För snart två år sedan skrev jag ett inlägg om förändringar jag gjorde då och nu är det dags igen. För jag är proaktiv i min kost och lyssnar till forskningen.
Jag vill må så bra som möjligt, utan att för den skull införa några förbud och i gårdagens inlägg beskrev jag hur jag resonerar kring mitt biohackande och var jag hämtar kunskap. Så läs gärna det först om du inte redan gjort det.
Hur biohackar jag?
Det gäller för mig att äta mat som är som medicin och undvika eller minska mat som skapar sjukdomar. Så för att ge min kropp det bästa bränslet jag kan så gör jag justeringar som ligger inom min egen tolerans för förändringar.
Genom att odla vår egen mat har jag kontrollen på vad vi stoppar i oss, vi förnyar jorden med organisk gödsel av olika slag och har ingen besprutning varken hos oss eller i närliggande område. Jag tror att vår skörd är så ren som det går att få den faktiskt. Jag väljer förpackad mat som har ett innehåll som jag förstår, men inte utan undantag, t.ex. den där frysta Mercadona pizzan som jag älskar. Det finns alltid förbättringar jag kan göra, om jag vill. Och viljan är det som styr mig, för jag kommer nog aldrig äta 100% rent, jag gillar dock utmaningen att öka procentsatsen år för år.
Här nedan är de förändringar som jag gjort de senaste två åren, sedan inlägget om förändringar kring mat.
Havre & bröd
Eftersom jag inte äter gluten så har det istället blivit mycket havre genom åren; havregrädde, havrebröd, havremjölk, havregrynsgröt etc. Men havre höjer blodsockret och var en lätt sak för mig att ta bort ur min vardagskost. Den egenrostade havregranolan är ersatt med nötter (valnötter är extra bra) och frön, både rostade och naturella.
De glutenfria frallorna jag numera bakar innehåller inget havre, utan mandelmjöl, fiberhusk och äggvitor. Bakar alltid 12 st åt gången och de räcker i flera veckor.
Havret höjer med andra ord inte mitt blodsocker flera gånger dagligen längre, utan bara vid väl valda tillfällen, eftersom jag inte förbjuder mig själv att äta det. Bara ändrat hur och när.
Ändrat ätfönster
Jag har minskat mitt ätfönster till 7-8 timmar per dag. Kroppen kan därmed få lugn och ro att arbeta med inflammationerna, immunförsvaret, tarmfloran och gifterna i min kropp under många timmar varje dygn.
Jag väljer att inte kalla det fasta, det är ätandet jag har fokus på. Jag äter ungefär mellan 12.30 och 19.30. Är inte särskilt hungrig på morgonen så har inga som helst problem med att skippa frukosten. Blir jag hungrig/sugen mellan lunch och middag så äter jag frukosten (yoghurt med nötblandning) som mellanmål istället.
Det första jag gör när det är dags att öppna ätfönstret så dricker jag en blandning av kefir och en pressad citron för att de goda tarmbakterierna ska få vad de vill ha. De får sen fiber direkt efter det i och med att jag alltid börjar varje måltid med grönsaker.
Börjar varje måltid med grönsaker
Det är nu snart två år sedan jag började varje måltid med grönsaker, även om jag äter grönsaker varje dag och till varje måltid så är det nu alltid de råa grönsakerna som åker in först i munnen. Det minskar risken för en glukostopp och det är så enkelt att bara öka intaget av grönsaker eller möblera om i vilken ordning jag äter det som finns på tallriken.
Pasta, potatis, sötpotatis och ris
Jag äter numera nästan bara linspasta, vilket innehåller mer protein och den variant jag äter (från Mercadona) är gjord av 100% linser. Det finns varianter som innehåller majs och ris också, men de väljer jag oftast bort.
Jag gör gärna blomkålsris (steker riven blomkål med hackad lök), men äter vanligt ris ibland, till vissa maträtter där jag inte tycker blomkålen blir riktigt bra till.
Det är mycket sällan som jag äter potatis, men en potatissallad på sommaren eller potatismos till göttbullarna någon gång är njutbart.
Sötpotatis äter vi väldigt gärna, men bara under vinterhalvåret då vi har skördat vår egen. Äter den helst bakad i halvor på grillen.
Mjölkprodukter
Becel som jag provade har jag slutat med eftersom jag inte äter smörgås så ofta längre. Vi använder riktigt smör, det är godare och renare.
Grädde och creme fraiche fanns alltid i kylskåpet, men på senare tid har grädden hunnit bli dålig innan vi ätit upp den. Så nästa gång vi handlar så skippar vi grädden. Bättre att köpa det när vi vet att vi behöver den, än att alltid ha den hemma och ”tvingas” använda den.
Fortsätter njuta av ost i alla former. Inga förändringar där alls,
Kefir och grekisk yoghurt äter jag gärna.
Tillagade tomater
Häromdagen lärde jag mig att ugnsrostade tomater med lite olivolja är en väldigt bra källa för att minska inflammation i kroppen. Så glad jag blev eftersom jag älskar det! Och nu med en pågående stor skörd av tomater så kommer jag definitivt äta det ännu mer. Just tillagningen ihop med olivoljan gör det extra bra förstod jag.
Mer ugnsrostade tomater blir det på mitt bord i alla fall. Även färska tomater är bra så klart och det äter jag dagligen. Ofta är en plommontomat den grönsak jag äter före en måltid just nu i tomattider!
Drycker
Har ersatt den stora koppen kaffe med mjölk på morgonen med en liten espresso, utan mjölk. Det händer nån gång i bland att jag tar en finkaffe på eftermiddagen när jag är sugen, då är det en större kopp och även varm skummad mjölk i, mums!
Har beställt grönt te, jag är inte jätteförtjust i det, men ska prova igen och se om jag kan vänja mig vid det. Jag vet att det är bra grejer för kroppen så vi har köpt te som är odlat på Azorerna. Det är bladte, för jag har hört att många tepåsar är sprayade med plast så det väljer jag bort.
Zerodrycker har jag tyvärr druckit allt oftare, men det vill jag minimera igen. Det är mycket skit i den drickan. Vatten släcker törsten bättre! Med en pressad citron eller äppelcidervinäger i också så är det dessutom extra gott. Jag har aldrig varit en läsk-person, så detta är verkligen en lågt hängande frukt för mig. En dum och icke genomtänkt vana helt enkelt.
Mer linser, ärtor och bönor
Använder kikärtsmjöl till pajdeg, paneringar och bindemedel/ytfyllnad i grönsaksbiffar. Rostar gärna kikärtor också. Röda linser och belugalinser äter jag gärna, I går gjorde jag t.ex. linsbröd som blev riktigt gott!
Det glutenfria mjölet används när jag bakar en kaka ibland.
Aldrig socker/stärkelse på fastande mage
En frukt eller godisbit är så gott. Men jag äter det aldrig längre på fastande mage. Jag äter det som efterrätt. Om jag behöver ett mellanmål så är det en tomat, en morot, nötter, ost eller naturell grekyoghurt med nöt/fröblandning. Men om det är en frukt som jag verkligen vill ha till mellanmål, så tar jag en liten näve nötter först, för att minska blodsockertoppen av fruktosen.
Översta bilden är en favoritmåltid. Pasta puttanesca med linspasta och välmogna körsbärstomater från trädgården.
Har du gjort några justeringar i din kost den senaste tiden med målet att ge kroppen vad den vill ha för att hålla dig så frisk som möjligt? Tacksam om vi inte pratar om vikt här hos mig, som jag sa igår också.
32 svar till ”Senaste förändringarna i min kost”
Tack för fortsättningen från igår, för det gjorde mig nyfiken, då jag är mitt i en förändring just nu.
Inget viktfokus, utan för att må bra och få bukt med kroppens flöde efter långvarig stress i kombo med klimakteriet.
Äter väldigt lite vitt socker och mår numera lite illa om jag gör det. Äter gärna en blandad sallad där jag tillsätter något varmt, typ ugnsrostade grönsaker eller smörstekt sparris till mina måltider, som också innehåller mindre och färre kolhydrater numera.
Fick receptet på kesobröd av min syster, med ägg och havregryn, så det blir det gärna till frukost, om det inte blir keso/yoghurt/chiafrön.
Tack igen
Tack själv Jessica, för att du delar med dig. Gillar ditt fokus på att må bra. Finns många recept på goda bröd! Mums!
Tack för intressant läsning om kost. Jag försöker också äta för att må bra. Jag äter också i 8-timmars fönster, men jag äter frukost som dagens första mål. Frön, nötter, yoghurt och frukt samt ett ägg och te. Nu fick jag ett bra tips för att få i mig dom nyttigheterna och mer grönsaker med ditt sätt. Det ska jag prova. Jag brottas med högt kolesterolvärde som jag har sänkt med hjälp av kosten och en läkare som ändå bara vill ge mig mediciner. Jag vägrar. Jag har även värk i kroppen som jag skulle vilja äta bort. Så tack för värdefulla tips som jag ska prova.
Vad roligt du uppskattar att läsa om denna delen av mitt liv, också. Jag vill inte heller äta medicin om jag med justerad kost kan avhjälpa problemet, så jag förstår dig mycket väl. Hoppas din värk är orsakad av sådant som du kan fixa med mat!
En bra fortsättning från gårdagens inlägg.
Jag kan nog säga på rak arm att jag inte har plockat bort eller lagt till något i mitt ätande.
Ha en bra dag.
Kram Carin
Tack! Varit en bra dag! Kram
Hej Anna! Så mycket gott du äter. Jag gillar linspasta och puttanesca är även en favorit hos mig. Så gott! Du vet säkert vad puttanesca betyder haha! Jag äter sällan bröd… men ibland kan jag inte låta bli. Frukt och grönsaker, helst eget eller närodlat är guld! Jag tänker mycket på vad jag äter och jag äter det mesta men ibland kommer det ner fel saker och då känner jag direkt att jag inte mår bra. Speciellt något med socker. Känner inget sug efter sötsaker och choklad har jag aldrig gillat. Jag är en saltis! Periodisk fasta 8/16 klarar jag om vi bara är hemma. Och då mår jag som allra bäst! Det måste vara som du säger, att under timmarna jag inte äter får kroppen jobba i lugn och ro.
Tack för intressanta inlägg! KRAM Anna
Jag visste inte vad namnet puttanesca kom ifrån, jag googlade. Jag älskar också bröd, så är väldigt glad att jag har hittat recept som ger mig känslan av macka även om det inte är ett fluffigt surdegsbröd. Intressant, du är nog den första personen jag hör som inte gillar choklad, jag älskar salt också. Kul att du mår bra av 8/16. Kul du uppskattade inläggen, kram!
Jag har aldrig lagt till eller plockat bort något. Mitt motto är alltid lagom är bäst. Jag lyssnar på vad min kropp vill ha. Ibland äter jag fisk flera dagar i rad för den längtar efter det. Ibland bara sallad å en köttbit. Jag äter 5 mål mat om dagen å jag älskar äta frukost. Jag tror lite att om man inte äter vissa saker si å så så kommer kroppen börja kompensera för det den inte får. Precis som den ändras efter de du äter för mycket av
Att kunna lyssna på kroppen är ju toppen! Tack för din reflektion Linda.
Jag kan bara upprepa det jag skrev i kommentaren till förra inlägget. Jag är väldigt imponerad över allt du har tagit reda på och kommit fram till för att må bra. Men det är klart, om jag skulle hamna i samma situation så skulle jag förmodligen också försöka förändra kosten. Intressant att läsa om dina förändringar och trevligt att du delar med dig 😀
Min förändring hade inte med min hälsa att göra utan bara en omtanke om djuren. Sedan kom insikten om att det kan vara bättre för miljön också och det var en bra bonus.
Kram
Önskar jag var vegan faktiskt. Men samtidigt vill jag inte vara utan ost. Så, det är vad det är. Jag äter inte kött i alla fall. Bonusar är bra! Kram
Spännande inlägg och vi äter väldigt lika du och jag!
Kram från Titti
Kul att höra Titti! Kram
Toppentackar för tips och eftersom jag också är inne på sund livstil och noga med vad jag äter så är detta än mer boost
Vad roligt att du fick lite boost!
Så intressant att läsa om hur du ändrat om i din kosthållning. Vi äter väl det mesta men försöker få en bra sammansättning utan alltför mycket mättat fett eftersom Lars lagrar in allt kolesterol han tittar på. Det verkar fungera tillsammans med nödvändiga mediciner så nu är det 15 år sedan sista gången han var inne och vidgade kärlen. Den gången hann det tack och lov inte bli någon infarkt.
Skönt att ni hittat en kost som funkar för Lars så kolesterolet inte springer iväg igen.
Förändring, jag har börjat dricka maskrosrotte, mina morgnar börjar med 1-2 glas rumstempererat vatten med pysallisfrö som legat i under natten, sen ett glas med juicad ingefära/citron där har jag sen April blandat i maskroste.
Eftersom jag följer paleo så avstår jag säd, ris, linser, socker och mejeriprodukter. Inte alltid men för det mesta. Försöker äta så rent som möjligt och köper ytterst ytterst ytterst sällan färdiga såser, som majonnäs, ketchup, bea m.m
Nu under sommaren äter jag ofta på restaurangen och då petar jag bort en del men det slinker ner en del.
Kram
Maskroste låter intressant! Paleo är väl en av de få dieter jag aldrig provat faktiskt. Majonnäs köper jag, är för lat för att göra egen, men egentligen är det ju enkelt. Äter dock majonnäs nästan bara på vintern när jag gör coleslaw. Kul du delar med dig. Kram
Vilken stenkoll du har på din kost! Imponerande minst sagt tycker jag och så påläst du är.
Tack! Jag försöker i alla fall.
Tack för fortsättningen i detta ämne, ja, tomater har ju en rensande effekt, äter mycket sådant här.
Kärnorna går ju rakt igenom kroppen, en av sakerna jag lärde av min bror för så längesedan, sen är de ju så förbaskat goda också, inte att förglömma.
Har inte ändrat min kost på länge, förutom att inte dricka läsk nästan alls och istället dricka isvatten, alltid något.
Ha nu en fin kväll.
Kul du gillade att läsa. Tomater är så himla gott verkligen. Bra ändring där tycker jag! Detsamma.
Visst mår vi bra av näringsrik mat, jag är väldigt förtjust i grönsaker och frukt, och det är ju bra! Dina tomater ser fantastiska ut! Men ack så svag jag är för chips och vin 😉
Spännande att läsa dina inlägg om din kost.
Ha det gott!
Tomaterna är fantastiskt goda, äter det hela tiden nu känns det som. Snart växer det väl upp en planta ur munnen på mig. Chips och vin är väldigt gott. Kul du gillade inläggen! Tack detsamma!
Love it. My morning routine has improved 10 fold after returning from Iceland. I often skipped breakfast, although now I eat around 10am and then eat supper as early in the evening as possible. Breakfast feels good for me, especially as I have started running again and am a snacker! That’s a mindset I want to change. So Iceland! One of our regular breakfast options were soaked chia seeds mixed with creme fraiche and topped with a berry compote. (less fructose than other larger fruits). Also I have invested in the best piece of kit for our van life. A Ninja Portable Blender that needs no electric. So I now have green smoothies more regularly with added spirulina. All super good for giving my body the fuel it needs after a run, yoga or a walk. x
Glad you have found better routines for you! So snacking is so Iceland, did not know, thought they were good in ”fika” to. But you can of course be both :=) Lovely that you can use a blender in the van, without electric needed, super! x
Hej Anna,
Så interessant att läsa om ditt och andras ”biohackande”!
Jag har precis börjat med periodisk fasta, 14 / 10 passar bra för närvarande, vi får se hur det utvecklas. Jag är inte lika hungrig längre och längtar inte efter sötsaker som tidigare. Jag har även fått så mycket energi tillbaka efter bröstcancer och hormonterapi (som jag fortfarande tar) och känner mig så mycket bättre. Jag äter nästan bara vegetariskt sen 12 år, ägg, ost och mjölk slinker ner.
Vad roligt du tycker det! Glädjande att du mår bra och fått energi tillbaka av ett ändrat ätfönster. Då väljer vi ungefär lika från buffén då 🙂
Underbara matiga foton! Idag åt vi majskolvar och grillad kyckling så jag är tack och lov mätt nu men visst suger det till ordentligt när jag ser dina foton.
Heja Anna, du är superduper…
Tack för tipset att börja med de råa grönsakerna först. Nu ska jag apa efter…
Ha det gott- kram!
Grillad majskolv åt vi igår när vi hade bbq med vänner. Apa på du, det hoppas jag du kommer må bra av. Kram!