SINK eller IL som utlandssvensk

Publicerat den

Ska en välja SINK eller IL som utlandssvensk är en viktig fråga att ta ställning till. ”Alla” rekommenderar SINK (särskild inkomstskatt) när en flyttar utomlands. Men det är inte så enkelt. För det beror på flera faktorer.

När jag läser artiklar om ekonomiska tips när en bor eller ska flytta utomlands så verkar det som om de flesta är skrivna av eller till personer som har höga inkomster och stort kapital.

Det kan vara vilseledande, det är viktigt att var och en sätter sig in i vad som gäller. För att inte bli överraskad och kanske få oväntade skattesmällar. Det är nämligen inte solklart och SINK är inte det bästa för alla. Även om fåren i bilden alla är på väg åt samma håll så fungerar det inte så med SINK.

Nedan är det jag lärt mig. Men tänk på att du alltid behöver ta reda på vad som gäller för dig, förslagsvis genom kontakt med Skatteverket! Mitt inlägg är främst för att visa på att det inte är svart eller vitt utan kräver lite planering om en vill betala så lite skatt som möjligt. Det är också ett inlägg som jag kan referera till nästa gång jag får frågan.

Lön eller pension

En av faktorerna som påverkar om valet bör vara SINK eller enligt inkomstlagen (IL) beror på om det är lön eller pension (tjänstepension räknas också som pension) som är inkomsten.

När vi jobbade och tog ut låga löner och var obegränsat skattskyldiga betalade vi en låg skatt enligt IL och ville inte alls ha SINK som innebär 25% skatt på inkomsten. När inkomsten ändras från lön till pension så förändras förutsättningarna och då även skattereglerna. Så om det då är rätt att gå över till SINK eller får en kolla upp.

Begränsat eller obegränsat skattskyldig

Om en är begränsat eller obegränsat skatteskyldig påverkar också vad slutskatten blir. Även Skatteverket upplyser om att det är SINK som gäller om en är begränsat skattskyldig och tar ut pension, men samtidigt så skriver de att det går att använda sig av IL också.

Vi är nu begränsat skattskyldiga

Här kan du läsa mer om vad Skatteverket säger om SINK på pension

Räkna ut skatten

Räkna ut skatten på Skatteverkets hemsida ger inte heller ett glasklart och pålitligt besked. Men med dialog med SKV så fick jag till slut ordning på vilken väg jag ska välja.

Här finns Skatteverkets funktion för att räkna ut skatten.

Vad den funktionen inte tar hänsyn till är att om en en väljer IL istället för SINK (sista alternativet i listan) så behöver en själv räkna bort grundskatteavdraget, för det gör inte uträkningen åt dig.

Tänk på att:

När börsen ändras så ändras även vissa av pensionsutbetalningarna, så om börsen går upp så ökar ju inkomsten och därmed också skatten. Men med sink behöver en inte tänka på det. Alltid 25%.

Slipper deklarera med SINK men inte med IL.

Fribelopp träder in när ålderspensionen kommer. Då är ett antal tusenlappar varje månad fria från skatt. Det fribeloppet gäller även andra pensioner, kolla in länken ovan om SINK på pension om du vill veta mer om fribeloppet.

Om minst 90 procent av din totala förvärvsinkomst under året kommer från Sverige, har du rätt till personliga avdrag, till exempel grundavdrag om du beskattas enligt IL istället för SINK.

Det är samma elektroniska tjänst hos SKV som används för att ansöka om du vill beskattad med IL eller SINK. Om en väljer IL så behövs den ansökan göras varje år. Om en väljer SINK så ligger en kvar på SINK tills vidare.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

20 svar till ”SINK eller IL som utlandssvensk”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Vilken djungel…….fast du har ju läget under kontroll. Bra att du delar med dig. Trevlig helg!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi tror vi har det i alla fall 🙂 Lite har vi lärt oss och det vill jag dela med mig av. Detsamma!

  2. Profilbild för Inge Kastberg
    Inge Kastberg

    Med fribeloppet på ålderspension kombinerat med uttag av tjänstepension så var den totala skatten 23,1% 2023. Och tack vare gynsamm börs så steg den totala pensionen.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja pensionen har stigit för oss också pga börsen. Alltid positivt 🙂

  3. Profilbild för Znogge

    Förr var pensionssystemet en enkel och rättvis historia men sedan det nya systemet infördes är det allt annat än bra. Det är skrämmande låga pensioner trots bra lön och heltidsarbete. Nu är det i och för sig inte det som du skriver om man jag blir arg bara jag tänker på det. Garantipensionen i Sverige är i dag 11900 kronor om du lever själv. Vem sjutton klarar sig på det? Förväntas man tälta och leva på vatten och bröd? Ja, jag vet att det finns bidrag att söka men det är ändå inte rimligt.

    Önskar en fin lördag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ajdå, inte bra att jag triggade igång dig! Förlåt. Det är billigare att leva här, i alla fall om en äger sin egen bostad. Vår hushållsbudget är på ca SEK 12000,- per månad, totalt för oss båda och katterna. En av anledningarna att vi lämnade Sverige. Här lever vi billigare och kunde köpa exakt det hus vi ville ha för pengar vi hade. Hade aldrig gått i Sverige. Varit en varm och skön dag!

  4. Profilbild för Mamma C

    Nog är det en djungel och inte alltid lätt att veta hur man ska göra.
    Men vi tror att vi gjort rätt i vårat val. Gubben har ju redan haft pension i x-antal år.
    Ha en bra lördag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad bra ni känner er nöjda. Tack detsamma, kram!

  5. Profilbild för Marianne

    Imponerande vilken koll du har, min svägerska är likadan och jag som inte kommer överens med siffror är tacksam att det finns hjälp för så´na som mej.
    Jag pratade med banken då det var dags för pension, men känner att jag kanske borde göra det igen.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag vill ha koll, vill inte bli överraskad. Perfekt att det finns konsulter att kontakta! Kram

  6. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Det är mycket att tänka på och alla borde se över vad som gäller även i Sverige. Lite planering är inte dumt alls.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja så är det ju, oavsett var en bor behövs lite koll. Kram

  7. Profilbild för Micke

    Att det ska vara så krångligt…suckar djupt här men det är väl nödvändigt kanske, vad vet jag?
    Du har verkligen koll på det där, bra att någon har det, tackar för påminnelsen, jag har ju dock 10-15 år kvar till pension….ungefär.

    Ha nu en fin kväll. 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Byråkrati… 🙂 TAck detsamma!

  8. Profilbild för Lillan Kind

    Oj det är verkligen mycket att tänka på och sätta sig in i om man vill göra bästa möjliga val för sin ekonomi. Man får inte vara bekväm och tänka att ett råd passar alla.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Så är det verkligen!

  9. Profilbild för Klimakteriehäxan

    Oj, mycket att hålla reda på. Minns inget av detta från tiden när jag bodde utomlands, jag höll mig ju ändå utanför landets gränser i sex år?????

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Massor att hålla reda på.. var du pensionär då? Nu blir jag ju nyfiken får söka lite i din blogg tror jag 🙂

  10. Profilbild för Stefan

    Det är en snårig djungel detta med enkonomi, ersättningar och pensioner. Man får hela tiden vara rädd för att ha missat något man har rätt till.
    Fast så länge man klarar sig så lägger åtminstone inte jag ned alltför mycket tid. Å andra sidan kanske jag borde.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är en djungel, därför vill jag dela med mig och inspirera till att ta reda på det som gäller om en flyttar utomlands. Jag är inte så noga med att få allt jag har rätt till, mer att jag inte vill missa det jag är skyldig till 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
15°
Mestadels molnigt
07:1817:19 WET
FreLörSönMånTis
20°C / 11°C
22°C / 15°C
22°C / 16°C
19°C / 10°C
19°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.