Avslutar året med en lista med vikter på allt som jag har skördat i trädgården under hela 2022. Allt från frukt till minsta grönsak.
Odling är ju en stor del av vår vardag här och för mig blir det perfekt så här på nyårsafton. En dag då vi lagar en 3-rätters middag tillsammans. Egenodlat i varmrätt och dessert!
Att dokumentera är kul, och det mesta har jag kommit ihåg att väga när jag skördat. Men det som vänner plockat direkt i trädgården och tagit med sig hem har jag inte vägt.
Vissa grönsaker har jag skördat under flera perioder, som t.ex. potatis, rödbetor och sallad.
Och tänka sig att jag har tagit tillvara på allt, det mesta har vi ätit färskt i säsong, men det har också blivit inläggningar och konserveringar av olika slag.
Detta har jag skördat under året:
- apelsiner 7,5 kg***
- aubergine 10,1 kg
- bladgrönt & färska örter 15 kg*
- bondbönor 500 gram
- butternut squash 46 kg**
- chili 1 kg* **
- fikon mer än 5kg
- fänkål 1,3 kg*
- granatäpple 12,7 kg**
- gurka 4,7 kg
- kaktusfrukt 3 kg (gissning)
- kronärtskocka 600 gram
- kål 10,5 kg*
- kålrabbi 1 kg
- lök 6,8 kg***
- marmelo 11,9 kg**
- morötter 3,3 kg**
- paprika 5,3 kg*
- passionsfrukt 1 st.*
- potatis 14,1 kg
- plommon 8,5 kg**
- päron 3 kg**
- rädisor 160 gram
- rättika 600 gram
- rödbetor 8,2 kg* **
- selleri 1 kg
- svartrötter 400 gram
- sötpotatis 25,2 kg* **
- tomater 32,5 kg**
- vaxbönor 400 gram
- vitlök 3,8 kg
- zucchini 20,2 kg**
* jag kan fortfarande kan gå ut och skörda
** färdigskördat men finns lagrat på nåt sätt
*** tillhör skörden för 2023 men som jag kan skörda redan nu
Länkarna leder till inlägg om årets skörd för den specifika frukten/grönsaken.
Bladgrönt mer än 15 kg
Sallad, malaberspenat, kålblad och färska örter, såsom koriander, basilika, persilja och gräslök, har jag inte vägt särskilt ofta. När jag skördat stora mängder har jag vägt och det summerar jag till 6,5 kg. Så jag räknar 15,5 kg för sånt totalt under året, bara för att få en siffra samt jämna ut totala uträkningen.
Vi skördar grönt av olika slag nästan varje dag och är nästan självförsörjande på färska örter och sallad hela året.
Totalt 265 kg
Wow det är ju helt galet! Så fantastisk mycket mat jag har odlat och skördat. Vissa saker kommer jag inte odla igen och andra kommer jag odla mer av. Nya saker kommer jag prova och odlandet kommer så klart utvecklas i och med nya erfarenheter och kunskaper! Hur mycket har vi sparat rent ekonomiskt på detta? Ja det kommer du få veta en annan dag 🙂
Önskar dig en riktigt fin nyårsafton!
Översta bilden visar två för tidigt skördade butternutsquash. De gick utmärkt att äta de också.
41 svar till ”Så mycket jag har skördat under 2022!”
Oh, det var en diger lista! Sådan variation av både grönsaker och frukter.
Härligt med egenodlat. Det var längesedan jag odlade, har bott lite häroch där och då fungerar det inte med odlingar.
Gott nytt år!
Ja det är ljuvligt med egenodlat och förstår mycket väl att det ör svårt när en flänger som du gör 🙂 Detsamma Lena!
Wow! Du har verkligen fått ut mycket i din trädgård.
Ha en fin nyårsafton och Gott nytt år!
Hårt arbete lönar sig sägs det 🙂 och ja vi har ätit mycket gott från vår trädgård i år. Detsamma!
Det här var väldigt roligt att läsa. Jag som älskar odling blir helt lyrisk. Vilken ynnest att kunna odla så mycket själv och dessutom under stor del av året … Bara att läsa det första på listan, Apelsiner känns ju helt fantastiskt. Och så härligt att ta från den egna skörden till nyårssupén.
Njut nu av nyårsmenyn och ha en riktigt fin nyårsafton och ett Gott Nytt År!
Det är absolut en ynnest att kunna njuta av egenodlat. Apelsiner är underbart, och snart är det dags för 2023 års skörd, vårt träds frukter börjar bli riktigt orange nu. Detsamma Anita!
Väldans! Äter ni allt…? Vi har så där femton olika sorters bär och frukt på vårt lilla berg 810 m² , mest som solvarma smakprov, och barnbarnens glädje att plocka vita smultron, några äpplen har vi garaget, och lite Amerikanska Blåbär i frysen. Sniglar är en styggelse. Gott nytt år!
Ja vi äter i princip allt själva. Visst ger jag bort någon burk eller pumpa när vi besöker vänner, men det mesta äter vi själv. Och det våra vänner plockar i trädgården har jag ju inte ens vägt så det är inte med. Jag har planterat bärbuskar, verkar som blåbär är det som trivs bäst. Men tar ju 3 år innan det blir någon skörd att tala om. Kommer plantera fler.. älskar blåbär! Sniglar är illa, vi har en del nu eftersom det regnat så mycket i år, men förra året hade jag knappt någon. Detsamma!
Du är en riktig trädgårdsmästare ♡
Underbart att vara självförsörjande. Tror att du kommer att gilla den här bloggen
Gott slut och Gott Nytt!
Det är onekligen en fantastisk känsla att vara självförsörjande på en del grönsaker. Jag kollade in bloggen, väldigt informativ, ska se om hon publicerar inlägg som passar för mig framöver. Har ofta tröttnat på svenska odlingsbloggar då jag ändå inte kan använda samma sorter eller göra på samma sätt här. Det blir liksom förvillande 🙂 Detsamma!
Oj vilken skörd! Så skoj att föra lite statistik över vad du skördad och vilken rikedom att kunna hämta in fräscha råvaror till måltiderna!
En fin nyårsafton önskar vi er!
Ja det är en riktig morot (hahah) att väga varje gång jag skördat. Och lyckan är enorm. Detsamma!
Helt otroligt bra! Grattis, du kan få titeln ”Årets odlingsbloggare”!
Tack! Vilken ära!
Det var verkligen en imponerande skörd och vilken tillfredsställelse att kunna äta så mycket egenodlat. Förstår dock att du lagt ner en hel del arbete på detta.
Nu önskar jag er en fin nyårsafton!
Visst har vi lagt ner arbete på detta, men det är min hobby så det känns mest kul. Detsamma!
Vad fantastiskt att kunna skörda så stora mängder, och så himla gott att äta egenodlat. Jag misstänker att ni jobbar en hel del med både odlingar och att ta tillvara på det ni inte äter direkt, men även att det är ett avkopplande och rofyllt arbete.
Önskar er ett fint avslut på detta året och en bra start på det nya.
Visst blir det en del arbete, men också planering att äta i säsong. Absolut rofyllt och tillfredsställande. Detsamma!
Bra jobbat och ett fantastiskt resultat!
Gott slut på 2022 och ett gott 2023!
Kram
Tack, så otroligt gott och tillfredsställande! Detsamma! Kram
Inte illa alls, bra jobbat.
Så bra att kunna skörda och äta allt detta.
Önskar dig ett gott nytt år 🤗
Tack, ja det känns riktigt bra! Detsamma!
Egenodlat är allt något speciellt. Smakar så mycket bättre och kan tänka mig att det blir ännu godare i Portugal än det skulle bli hemma.
Ja det är inte jämförbart med det som vi köpte i svenska butiker på vintern i alla fall 🙂
Så härligt, men förstås mycket jobb eller så är det ett intresse och mest kul? Jag är inte så mycket för att hålla på med odling men blivit lite på balkongen vid något tillfälle. Men fått en del då människor runt mig odlar och det passar extra bra med grönt och frukt vegetarian som jag är. Önskar gott nytt år!
Visst är det jobb, men kul och ett intresse! Jag är också mestadels vegetarian (kan äta fisk nån gång), så det passar utmärkt att odla grönt själv. Goa vänner du har som ger dig lite skörd. Detsamma!
Vilken koll du har! Jag blir verkligen impoerad.
Ha ett fint slut på 2022 och ett riktigt Gott Nytt År!
Kram, Ingrid
Jo, tycker det är kul att ha koll på vad jag faktiskt får ut av odlingen, rent matmässigt 🙂
Vilken koll du har! Jag blir verkligen imponerad.
Ha ett fint slut på 2022 och ett riktigt Gott Nytt År!
Kram, Ingrid
Roligt med allt du skördat under året och att det är ett stort intresse betyder ju mycket. Givetvis en hel del att ta hand om men kan tänka mig att det också ingår i intresset. Och givetvis en hel del jobb men är det en hobby och intresse så är det ju just det.
Önskar dig ett Gott Nytt År och även ett gott odlingsår.
Ja det väldigt roligt! Så påtagligt med en siffra också 🙂 Önskar dig ett Gott Nytt År!
Jisses vad imponerande! Ni är en ständig källa till inspiration!
Undrar vilken typ av / och hur ni gör inläggningar? Jag är så sugen på att lägga in rödbetor och gurka, men har inte hittat ättika någonstans?
Tack! Jag köper ättika (vinagre) på nätet. Finns en länk på sidan /länkar/ under rubriken e-butiker.
Tack! Är det äppelvinägern då? Eller finns det annat?
Nej det är vinagre blanco med alcohol. Se länken jag hänvisar till.
Åh tusen tack, nu hittade jag rätt! 💚
Bra! 🙂
Fantastiskt! Nyttigt, härligt, gott och egenodlat är det bästa ting! Jag applåderar dig och Roger för era idoga odlanden. Så var vi också när vi bodde på Åland men här har vi ändrat på det hela p.g.a frånvaron av grönsaksland.
Tänkte spontant på detta med rödbetsblast. Använder du den också? Mycket god är den nerhackad tillsammans med lök. Jag brukar laga sås av den eller till pyttipanna etc. Slänger inte blasten alls. Kanske inte du heller.
Förstår att det inte blir odlat mitt i stan, ironiskt då ni bor på ön där det mesta går att odla året om 🙂 Vi har för torrt på sommaren och frostrisk på vintern, så blir två odlingssäsongen här, en mer än i Sverige 🙂 Jag äter rödbetsblasten när den är späd då är den riktigt god i sallader. I år har det mesta hamnat i komposten dock på grund av allt regn är den inte så fin. Tack för tips!
Helt fantastiskt! Galet vad vår natur levererar om vi hjälper den på traven med bla kärlek.
Gott nytt år!
Som vanligt njuter jag av dina inlägg och drömmer mig ofta bort.
Exakt så, naturen är mäktig och fantastisk! Glad du hänger med här Anna, kram!