Jag tyckte det var enormt mycket vi skördade 2023, så att slå det med ca 18% under 2024 är ju fantastiskt roligt!
Att väga allt vi skördar har jag gjort i tre år, första året (2022) blev det 265 kg, 2023 fick vi ihop 370 kg och nu när jag räknat ihop allt skördat under 2024 blev det 435 kg! Nästan ett halvt ton. Magiskt och häftigt tycker jag!
Ändå är vi inte helt självförsörjande, jag har markerat grödor nedan med ett € om vi bara äter egenodlat av just den grödan.
Inser att jag varken fotat eller berättat så mycket om våra skördar under 2024. Bilderna i detta inlägg har redan publicerats i andra inlägg. Huvudbilden gjorde jag genom att skärmdumpa ett galleri i ett tidigare inlägg.
Skörd & användning
Jag väger inte sallad, koriander, rädisor, svartkål, persilja, gräslök, timjan, dill, rosmarin och spenat. Jag räknar med en totalvikt på 15 kg under året för det. Det är verkligen i underkant, men en siffra som vi valde första året som får hänga med.
Blåbären har jag inte heller vägt, men jag skördade gissningsvis dryga litern på våra små blåbärsbuskar totalt under 2024. Två plommon, två päron och fyra små äpplen har vi inte heller vägt. Våra gamla fruktträd kämpar och det nya äppleträdet är litet än så länge.
Kikärtorna har jag inte heller vägt, men jag bloggade om mitt experiment i Trädgårdsfredag #12
Apelsiner 4,2 kg
I början av året skördar vi apelsiner, så nu när jag skriver detta så har skörden för 2025 precis startat. Men förra året fick vi inte så många apelsiner, däremot väldigt stora. Ett par av den här vinterns skörd skördade vi till julens utflykt och nejlikeapelsiner, men det allra mesta kommer att komma med på sammanställningen för 2025.
Roger pressar apelsinerna till juice, jag äter helst färska som efterrätt eller i yoghurten.
Vit- & spetskål 26,2 kg
Förra vintersäsongen mådde alla kålplantor bra, vi fick skördat en hel del huvuden. Det är spetskålen som blir färdig först och när den är uppäten går vi loss på den vanliga vitkålen. Den här vintersäsongen har vi ännu inte börjat skörda ens spetskålen än, vilket gör att siffran inte är lika hög som förra året.
Gör mycket coleslaw men också wok, pizzasallad och kålpudding (med sojafärs) till exempel.
Broccoli 4,8 kg
I början på förra året skördade vi en del broccoli, när det stora huvudet var taget så kom det mycket skott på plantan så vi kunde äta broccoli under en lång tid. Har i år bara lila broccoli som jag själv sått från frö. De gröna jag köpte på marknaden överlevde inte sjukdomen de hade.
En odlingslåda med 8 plantor kommer få ge oss goda rätter den kommande tiden. Använder all broccoli färsk, i pastarätter, rå i sallader eller i paj/gratänger.
Purjolök 4,9 kg
En ny favoritgröda. Så gott att göra paj av t.ex som jag gjorde igår. Det står många purjolökar och väntar på att skördas i odlingslådorna just nu.
Aubergine 17,7 kg €
Tre plantor ger oss mer aubergine än vad vi kan äta upp. Äter aubergine bara som nyskördad. Grillar gärna, gör auberginepaj och andra italienska rätter under sommaren och i början av hösten.
Blomkål 2 kg
Jag äter mer och mer blomkål. Nya favoriten är ugnsrostad så den blir knaprig. Blomkål är ett väldigt bra alternativ till ris tycker jag. Kan absolut odla mer blomkål nästa vinter, funkar ju fint att frysa in också.
Citron 0,7 kg
Härligt att kunna skörda egna citroner. Vi är väldigt glada för de få citroner vi skördat, men ser fram emot många fler kommande år från våra än unga träd.
Potatis 3,2 kg
Äter inte mycket potatis och odlar därför inte heller mycket. Men det blev extra lite skörd 2024. Har idéer om hur jag ska prova potatisodlingen det här året, får se om det blir bättre. Behöver först hitta sättpotatis någonstans.
Rödbetor 5,9 kg €
Kan odlas i princip hela året här, utom de allra varmaste månaderna. Då har vi så mycket andra grönsaker att vi inte behöver rödbetor ändå. Jag lägger in rödbetor ett par gånger om året, det vill jag alltid ha i hyllan.
Äter gärna ugnsrostade eller rårivna rödbetor. Gör egen rödbetssallad av en blandning av nykokta och inlagda, den äter vi gärna till göttbullar t.ex.
Lök 16,7 kg
Den här siffran är från både vinter och sommarlök. Blev mycket av sommarlöken så det gör vi mer av den här sommaren. Använder lök till allt, så hur vi ska kunna bli självförsörjande på det vet jag inte. Hur förvarar jag lök? Finns en del att lära här för mig.
Vitlök 5,2 kg €
Köpte sättlök då den egna skörden från året innan var slut. Torkandet av vitlöken gick bättre 2024. Har använt egen skörd för plantering i år, men har ändå kvar mycket så vi ska slippa köpa. Är med andra ord självförsörjande på vitlök just nu.
Trädgårdsfredag #5 där jag berättar om skörden av vitlök
Padrons 13,6 kg €
Tre plantor har gett oss på tok för mycket padrons. 8 st padrons väger ca 80 gram och det är en lagom portion. Alltså 170 portioner, eller ca 1360 st (känns väldigt mycket men ja vi har frossat). Har med andra ord gett bort väldigt mycket och alltid bjudit på padrons när vi haft besök. Har sparat en planta i kruka som verkar må bra, hoppas på en längre säsong och mer utspridd och lagom stor skörd i år.
Grillar/steker i olivolja och salt. Men favoriten var att fylla dem med färskost smaksatt med sambal ölek och pressad vitlök. In i ugnen och riva lite parmesan över. Fantastiskt gott. Har fortfarande kvar ostfyllda padrons i frysen! Har också gjort en burk med grillade padrons som jag förvarade i olja ihop med vitlök i kylen. Gick fint det också.
Gurka 26,9 kg
Frossar verkligen i gurka på sommaren. Färsk i sallader, som dippstavar, i skivor till förrätt och som tzatziki eller asiatisk gurksallad. Smaksätter även vatten med gurka om vi har mycket gurka. Har också gjort fyra burkar med bostongurka, två varianter och den med lite curry i kommer vi göra igen (extern länk till receptet).
Färsk gurka kan vi ibland köpa i affären på vintern, men det är mycket sällan.
Berättade om årets gurkodling i Trädgårdsfredag #9
Inläggning gurka 19 kg €
Det blev 40 burkar med inlagd gurka. Går utmärkt att göra tzatziki av de här gurkorna också så det gjorde vi med. Har gett bort både färsk gurka och inlagd.
Tomater 143,8 kg €
Galet mycket tomater, hade som målsättning att inte få lika mycket som förra året, ändå blev det 10 kg mer. Har gett bort massor. Men också konserverat på flera olika sätt och soltorkat många kilo av körsbärstomaterna. Tre varianter av tomatmarmelad har jag också gjort och ett par burkar av tomatchutney som vi gärna äter till de indiska grytorna vi gör.
Vi köper aldrig tomater, så när vi själva inte har några färska att skörda så äter vi torkade eller konserverade.
Här kan du läsa om årets skörd och förädling av tomaterna.
Tefatspumpa 19,2 kg €
En ny favoritgröda, fick frön av svärmor som tog sig fint. Det blev mängder med frukt som jag gav bort mycket av. Frös också in i kuber för grytor och så gjorde jag massor av fritters som vi fortfarande kan ta fram ur frysen och njuta av.
Fikon 20,4 kg €
Våra två träd levererar bra! Vi äter själva inte färska fikon, men gav bort till andra som gillar det. Torkade resten och gav bort en del av det också. Har gjort några burkar med fikonmarmelad smaksatt med chili också. Provade att göra fikonlikör, men det var ingen större hit i vår familj.
Resten använder jag i nötbrödet jag gärna bakar, har fortfarande kvar av det torkade så kan nog baka det brödet ett par månader till.
Majs 5 kg (39 st)
En dålig skörd, plantorna blev kraftigt angripna av bladlöss. Men de majskolvar vi skördade njöt vi mycket av! Skördar efterhand som vi vill äta dem, grillar dem helst.
Äter bara färsk majs från egen skörd. Men köper konserverade majskorn till våra tacos. Drömmer om en skörd som är så stor att jag kan frysa in majskorn. Blir det i år tro?
Berättade om årets majsskörd i Trädgårdsfredag #9
Paprika 17,2 kg €
Tre plantor har gett mig massor av paprika. En av plantorna har jag övervintrat och hoppas på tidigare skörd i år.
Äter helst färsk, doppar i färskost eller har i sallader. En ny favorit från i somras är att grilla dem ganska hårt och lägga i olivolja, salt och hackad vitlök. Har även gjort detta och lagt i tätslutna glasburkar som står i kylskåpet.
Finns hackad paprika i frysen för grytor och till att ugnsrosta framöver.
Chili 3,4 kg €
Den starka portugisiska piri-piri var det vi odlade 2024. Har fryst in, torkat och gett bort massor. Har även gjort ett antal burkar med sambal ölek.
Sötpotatis 24 kg €
Den bästa grödan. Lätt att odla, lätt att förvara. Och så fantastiskt god! Äter den helst grillbakad, men gör gärna soppa eller rostar i kuber till goda sallader också.
Inlägg om årets skörd av sötpotatis
Marmelo 5,8 kg €
I år var frukten mycket finare än förra året, mindre angrepp, så även om skörden vägde något mindre än förra året så fick vi mer frukt att äta efter att de var rensade. Jag gör knäckig äpplepaj av den här skörden, alltid uppskattad när jag bjuder gäster på den på hösten.
Kaktus 4,7 kg €
Skördar i juli och kör alla frukter i mixern och silar sedan. Gör en juice som jag gärna smaksätter smoothies eller yoghurten med. Ligger i frysen i isbitspåsar. Året innan gjorde jag glassås och det är jättegott, men vi äter väldigt sällan glass hemma så det struntade jag i den här gången.
Granatäpple 20,5 kg €
Så glad för det här trädet som bara ger och ger. Njuter av den här frukten i yoghurten och på salladen. Har fryst in en del och även gjort juice av en del, vilket också är i frysen i isbitspåsar. Perfekt att ta fram och smaksätta yoghurten med.
Har gett bort en del också men njöt av att äta färsk från oktober och den sista åt vi på nyårsafton.
Persimon 2,4 kg €
Första året med skörd från trädet vi själva planterat. Åt dessa frukter färska i den grekiska yoghurten, som tillbehör till ost eller som efterrätt.
Här kan du läsa och se bilder på persimonträdets faser.
Kålrabbi 1,2 kg
En odlingslåda med kålrabbi som jag drivit upp själv från frö, de blev inte så stora och snäckorna var på dem rätt rejält. Gjorde ett par omgångar av goda kålrabbiburgare.
Rödkål 0,7 kg €
Ett rödkålshuvud skördades till den kokta rödkålen på julafton. Har 5 kvar att skörda, men låter dem växa till sig lite.
Gör gärna coleslaw av rödkålen också, t.ex. med ingefära – det är en höjdare!
Palsternacka 0,2 kg €
Har inte odlat palsternacka här i Portugal tidigare. Har drivit upp själv från frö och har dem utspridda i lite olika odlingslådor. Har bara skördat ett par små än så länge, och äter dem helst ugnsrostade och köper aldrig i affären.
Sparris 0,3 kg €
Första året vi skördade vår egen sparris. Vi har två plantor så inget överflöd. Grillar eller steker i olivolja. Har även skivat färsk i sallad någon gång.
Hoppas på fler sparrisar den här våren/sommaren, för vi köper inte sparris, vill bara äta vår egenodlade.
Summering
435 kg frukt och grönsaker är skördat och vi har tuggat i oss det mesta! Fantastiskt!
Odlandet går alltid att utveckla, grödor kommer till och andra försvinner i reportoaren. Varje år är unik och vintern 2024 har varit dåligt för många. Har hört att en del av pluggplantorna inhandlade på marknaderna har varit sjuka och det har jag ju själv märkt den här vintern.
Här säger man att det delvis beror på att det är skottår. Så nu ska vi med andra ord få tre fantastiska år i våra köksträdgårdar framöver. Det låter lovande!
Nu kör vi, odlingsåret 2025 har börjat, och nu har vi ju en frysbox så jag kan faktiskt odla mer och frysa in!
Tillbakablickar på året 2024
Alla summeringar för 2024 fylls på i nedan lista efterhand som de skrivs och denna lista kommer finnas med i varje sådant inlägg.
Lämna ett svar