Att jag gillar att odla och äta vår egen rena mat har du nog redan förstått. Men det finns en sak som sticker ut mer än allt det andra för mig. Sötpotatisen!
Jag älskar verkligen sötpotatis, så mycket! Så att bo i ett klimat där sötpotatis är så enkelt att odla gör att jag får nypa mig själv i armen.
Här är det jag lärt mig under åren då jag odlat sötpotatis, det finns säkert andra sätt att göra det på, men så här gör jag och det funkar utmärkt!
Hur odlar jag sötpotatis?
Jag tar ”snippar” på de sötpotatisar jag har kvar sen förra året. När jag ser att en knöl börjar gro så skär jag av den biten av potatisen och ställer i ett lågt fat med vatten, eller i ett glas där en del av knölen är under vatten, viktigt det alltid finns vatten däri.
Groddarna på sötpotatis är små grenar med gröna blad, gissar att det är därför de kallas snippar istället för groddar. Det går utmärkt att ta en vass kniv och skära av snipparna och sätta dem direkt i vatten också, utan en bit av själva sötpotatisen.
När de är ca 20 cm så är det dags att plantera dem i en odlingslåda. Och då ska frostrisken vara över, så tidigast i mitten av mars, i år blev det i början av april.
Jag vattnar snipparna i odlingslådorna kanske varannan dag när det är nyplanterat, beror på hur långa rötterna är och hur vädret är, på sommaren får de en slurk varje eller varannan dag.
När blasten sväller ut för mycket över odlingslådornas kanter så klipper jag av dem, det gör bara gott för tillväxten av knölarna om det inte är för mycket blast. Även blasten är ätbar om en vill prova.
När skörda sötpotatis?
I september/oktober är det skördetid. Det tar 6 månader från det att snipparna är planterade. När bladen börjar gulna lite är det dags. I år hände det redan i början av september och jag har i år skördat 23 kg sötpotatis, alla utifrån egna snippar från förra årets skörd.
Eftersom sötpotatis växer nära jordytan så är det lätt att känna storleken innan en skördar. Varje planta ger oftast många sötpotatisar.
Jag vill inte ha jättestora knölar, de ska vara lagom att dela på eller att äta varsin.
Det finns de som säger att en ska sluta vattna sötpotatisen två veckor innan skörd, det går även att läsa att knölarna ska vila till sig i några dagar innan de tas om hand. Och allt det där stämmer säkert för de som ska lagras staplade på varandra. För skalet på sötpotatis är skört när de är färska och om det går sönder så är risken större att potatisen ruttnar eller möglar.
Men eftersom vi bara skördar för husbehov och jag älskar att äta skalet också så gör jag inget av det där utan skördar och äter så färskt jag kan. Skalet blir segare med tiden.
Hur lagra sötpotatis?
Att sötpotatis är enkelt att lagra gör den till en utmärkt gröda för oss. Våra står under väggskåpen i hallen. Det är den svalaste platsen i huset tror jag, om en bortser från sovrummet.
Det första jag gör när jag skördat sötpotatisen är att försiktigt med en bit hushållspapper torka av den lilla mängd jord som sitter på skalen. Sen lindar jag in varje sötpotatis i en bit hushållspapper och så förvarar jag dem där i hallen i korgar på golvet. Vi har testat det nu i tre år och det fungerar utmärkt!
Översta bilden är från uteköket där jag gjort arbetet, sedan bar jag in dem till sin plats i hallen.
Hur äta sötpotatis?
I Sverige åt vi sötpotatis ganska ofta, men då alltid rå. Som grönsaksstavar till vår goda cashewdippsås. Otroligt gott. Men här odlar vi en annan sort, som inte är god att äta rå. Men helt underbar att rosta i ugnen eller äta bakad. Dessutom är den perfekt att ha som bas om en vill baka bröd med den, men det gör jag bara på knölar som blivit alldeles för stora.
Nu den första tiden efter skörd äter jag skalet också, så passar på att äta min älskade gröda nästan varje dag just nu. Sen när sötpotatisen legat lagrad ett tag så är skalet inte längre gott och krispigt utan segt. Innanmätet är dock alltid gott, så jag kommer njuta av varje måltid som innehåller sötpotatis.
Sötpotatis innehåller massor av bra saker för kroppen så jag frossar på!
Lämna ett svar