Att jag gillar att odla och äta vår egen rena mat har du nog redan förstått. Men det finns en sak som sticker ut mer än allt det andra för mig. Sötpotatisen!
Jag älskar verkligen sötpotatis, så mycket! Så att bo i ett klimat där sötpotatis är så enkelt att odla gör att jag får nypa mig själv i armen.
Här är det jag lärt mig under åren då jag odlat sötpotatis, det finns säkert andra sätt att göra det på, men så här gör jag och det funkar utmärkt!
Hur odlar jag sötpotatis?
Jag tar ”snippar” på de sötpotatisar jag har kvar sen förra året. När jag ser att en knöl börjar gro så skär jag av den biten av potatisen och ställer i ett lågt fat med vatten, eller i ett glas där en del av knölen är under vatten, viktigt det alltid finns vatten däri.
Groddarna på sötpotatis är små grenar med gröna blad, gissar att det är därför de kallas snippar istället för groddar. Det går utmärkt att ta en vass kniv och skära av snipparna och sätta dem direkt i vatten också, utan en bit av själva sötpotatisen.
När de är ca 20 cm så är det dags att plantera dem i en odlingslåda. Och då ska frostrisken vara över, så tidigast i mitten av mars, i år blev det i början av april.
Jag vattnar snipparna i odlingslådorna kanske varannan dag när det är nyplanterat, beror på hur långa rötterna är och hur vädret är, på sommaren får de en slurk varje eller varannan dag.
När blasten sväller ut för mycket över odlingslådornas kanter så klipper jag av dem, det gör bara gott för tillväxten av knölarna om det inte är för mycket blast. Även blasten är ätbar om en vill prova.
När skörda sötpotatis?
I september/oktober är det skördetid. Det tar 6 månader från det att snipparna är planterade. När bladen börjar gulna lite är det dags. I år hände det redan i början av september och jag har i år skördat 23 kg sötpotatis, alla utifrån egna snippar från förra årets skörd.
Eftersom sötpotatis växer nära jordytan så är det lätt att känna storleken innan en skördar. Varje planta ger oftast många sötpotatisar.
Jag vill inte ha jättestora knölar, de ska vara lagom att dela på eller att äta varsin.
Det finns de som säger att en ska sluta vattna sötpotatisen två veckor innan skörd, det går även att läsa att knölarna ska vila till sig i några dagar innan de tas om hand. Och allt det där stämmer säkert för de som ska lagras staplade på varandra. För skalet på sötpotatis är skört när de är färska och om det går sönder så är risken större att potatisen ruttnar eller möglar.
Men eftersom vi bara skördar för husbehov och jag älskar att äta skalet också så gör jag inget av det där utan skördar och äter så färskt jag kan. Skalet blir segare med tiden.
Hur lagra sötpotatis?
Att sötpotatis är enkelt att lagra gör den till en utmärkt gröda för oss. Våra står under väggskåpen i hallen. Det är den svalaste platsen i huset tror jag, om en bortser från sovrummet.
Det första jag gör när jag skördat sötpotatisen är att försiktigt med en bit hushållspapper torka av den lilla mängd jord som sitter på skalen. Sen lindar jag in varje sötpotatis i en bit hushållspapper och så förvarar jag dem där i hallen i korgar på golvet. Vi har testat det nu i tre år och det fungerar utmärkt!
Översta bilden är från uteköket där jag gjort arbetet, sedan bar jag in dem till sin plats i hallen.
Hur äta sötpotatis?
I Sverige åt vi sötpotatis ganska ofta, men då alltid rå. Som grönsaksstavar till vår goda cashewdippsås. Otroligt gott. Men här odlar vi en annan sort, som inte är god att äta rå. Men helt underbar att rosta i ugnen eller äta bakad. Dessutom är den perfekt att ha som bas om en vill baka bröd med den, men det gör jag bara på knölar som blivit alldeles för stora.
Nu den första tiden efter skörd äter jag skalet också, så passar på att äta min älskade gröda nästan varje dag just nu. Sen när sötpotatisen legat lagrad ett tag så är skalet inte längre gott och krispigt utan segt. Innanmätet är dock alltid gott, så jag kommer njuta av varje måltid som innehåller sötpotatis.
Sötpotatis innehåller massor av bra saker för kroppen så jag frossar på!
44 svar till ”Sötpotatisen, den allra största odlarglädjen”
Sötpotatis är väldigt gott tycker jag. Kul att du odlar själv. Gillar att äta sötpotatis ihop med kycklingbiffar och en egengjord kall sås.
Det är fantastiskt roligt och gott.
Så gott att kunna odla själv. Tyvärr äter inte min man något sådant så vi köper hem allt för sällan. Jag däremot älskar allt sådant
Ja det är en stor lycka att kunna odla själv. Vi äter inte samma jag och min man hela tiden heller, men grönsaker älskar vi båda.
Gillar också sötpotatis, skivade upp och ugnsbakad i söndags när de kom ut rev jag över lite kvibilleädelost- gillar när salt möter sött. Brukar också provsmaka en råbit, men att dippa har jag aldrig testat. Ha en bra tisdag!
Salt som möter sött är väldigt gott! Ska prova göra sådana skivor i ugnen, fast med parmesan på, tack för tips. Detsamma!
Så fantastiskt att kunna odla egen sötpotatis. Jag blir bara liite avundsjuk… Det finns 5 huvudtyper av sötpotatis och hundratals olika varianter. I Sverige hittar jag oftast bara en eller två varianter på butikshyllorna, men om man kan odla själv så finns ju chansen att välja ut de man gillar bäst. Det beror förstås även på vilka ”sättpotatisar” man kan få tag på, men ändå.
Det är en dröm som går i uppfyllelse! Det säljs snippar på marknaderna på våren, vilken sort det är varierar, för jag har fått både denna och den som mer liknar den vi köpt i Sverige. Men jag gillar den här allra bäst så glad att jag kan ta snippar från mina egna nu.
Jag är inte så förtjust i sötpotatis och när det är möjligt väljer jag bort. Men många tycker ju om den och det är vanligt med sötpotatispommes.
Jag är tvärtom, finns det att välja till så gör jag det 🙂
Jag älskar sötpotatis. Har bara aldrig tänkt på att man kan odla den. Ha ha ha! Tack för tipset!
Hahah, det är superenkelt att odla, hoppas du provar, borde ju funka utmärkt hos dig med.
Här hos oss är vi i två läger. Uffe gillar inte sötpotatis, jag gör det, så vi äter olika..
Ibland gör jag det enkelt för mig. I en av hortorna här i stan så brukar de ugnsbaka sötpotatis och sälja över disk. Då är jag där och nappar åt mig en och så är min middag räddad…ibland äter jag den rakt av, njuuuter.
Ha en bra dag!
Kram
Men så smart att de säljer redan ugnsbakta i en av hortorna! Förstår du njuter. Du borde väl kunna sticka ner någon i en kruka på altanen, om du kan ha fler där vill säga.. 🙂 Kram
Sötpotatis hade ju varit en dröm att odla! Får vara glad att vi kan köpa den här i Sverige numera. Jag fastnade för denna godsak då vi bodde i USA och det var nästan omöjligt för 25-30 år sedan. Jag är glad för er skull! Tack för en spännande ”lektion”.
Ja det är en dröm, fantastiskt glad för den grödan. Minns inte när jag åt sötpotatis för första gången, men många år sedan är det.
Skattade först när jag såg startbilden. Trodde det var julkänslor på gång. Fullt med små söta tomtemössor i snö.
👍 Bra tips du ger till alla odlare!
Hhahaha, jag förstår att det såg ut som små tomtemössor nu när jag tittar på bilden igen.
Så kul att läsa om hur man odlar sötpotatis! Vi gillar verkligen sötpotatis och tycker bl.a. att den blir väldigt god rostad i airfryern med lite olivolja, salt och ancho-chili. Mums! (Samma tillagning funkar med vår favvo-pumpa: Uchiki Kuri. Som funkar mycket bättre att odla här än sötpotatis och som också går att lagra i sval rumstemp. 🙂 ) I helgen lagade vi grillad kycklingfilé med sötpotatispuré och linssallad. Också gott eftersom man då får lite tugg i och med puylinserna i salladen som komplement till purén. Har inte testat att äta sötpotatis rå – har faktiskt inte ens övervägt att prova. Kanske måste testa det nästa gång vi handla sötpotatis.
Om du lagar sötpotatis ofta kanske du har något kul favoritrecept som du vill dela med dig av framöver..? Hint, hint… 😉 Det är alltid så kul med inspiration och nya idéer.
Vad kul att du fick lära dig lite nytt idag. Jag bakar halvor på grillen eller ugnsrostar i bitar. Det är faktiskt bara så jag njuter av denna fantastiska gröda.
Vilken lycka att skörda egen sötpotatis, och jag förstår att du njuter av de så länge de räcker.
Jag gillar och äter mycket sötpotatis, men den som funnits här i sommar har inte varit så fin så jag har ratat den.
Jag hade ju planerat att försöka odla i år, men i våras blev inget som planerat, den var ju dessutom så kall att det med all sannolikhet misslyckats, men nästa vår kanske.
Önskar er en fin Tisdag,
kram
Fantastisk lycka är det! Det tyckte jag var så tråkigt när en såg de trista sötpotatisarna i Sverige. Hoppas du får till en liten odling nästa år! Kram
Jag ratade länge sötpotatisen i tron att den smakade som den lät, en potatis som var söt. Så är ju inte fallet insåg jag till slut! Tack för tips med råa stavar, jag äter ju allt som oftast morotsstavar som jag dippar i nån god sås framför teven.
Hoppas du gillar den råa sötpotatisen, en dippfavorit för oss i Sverige!
Älskar sötpotatis. Kanske ska prova att sätta ner en liten snippa i en stor kruka hos oss. Potatisen gick det sådär med i år hos oss, tyvärr.
Ha en fin tisdag.
Kram Carin
Vanlig potatis är svårare tycker jag, sötpotatis borde funka fint hos er också. Detsamma, kram
Grattis till den stora och rikliga skörden. Det var inte illa! Bra att den är enkel att lagra också. Jag tycker sötpotatis är väldigt gott men dessvärre gör inte Husse det så vi äter det på tok för sällan.
Önskar en fin tisdag!
Tack! Visst är det gott, hoppas du njuter av det snart igen.Tack detsamma!
Du gör verkligen bra reklam för sötpotatis och jag blir riktigt inspirerad. Jag kommer mig aldrig för att köpa sötpotatis. Kanske för att det är lättare att hålla sig till det jag känner till. Men det har ju inte varit några problem att förändra min kosthållning i övrigt så det stämmer inte riktigt. Jag har ätit rätter med sötpotatis och gillat dem men det finns nog mycket kvar att upptäcka. Jag ska genast gå och skriva upp det på min inköpslista 😀 Men det dröjer några veckor innan det är dags att handla så under tiden hinner jag leta upp goda recept 😀
Tack för inspirationen, inte att odla men att äta 😀
Kul du blir inspirerad så du vill handla nästa gång! För mig är det bästa att ugnsbaka den, i halvor så går det fortare.
Nu har jag lärt mig något nytt igen, nämligen hur man odlar sötpotatis. Jag trodde det var att sätta hela potatisar precis som vi gör med vanlig potatis. Vi tycker det är gott som omväxling och då gärna ugnsrostad, nästan då jag längtar till höst och rotsaker…
Det går att sätta hela potatisar också, det märker vi för det kommer upp nya skott från bitar vi glömt kvar. Men det är onödigt att ”slösa” hela potatisar när det går fint att bara sätta en snipp. Att blanda sötpotatis, vanlig potatis och andra rotsaker för ugnsrostning är himla gott.
DET är en rotfrukt som är vanlig här, sötpotatisen. Jag har nog inte lärt mig att riktigt tycka om den, även om jag gillar sweet potato gratin vid Thanksgiving. Min svärmor brukade baka dem i ugnen med mkt smör, ungefär som när man bakar en vanlig potatis. Numera finns sötpotatis det som fries och snacks och mkt till. som sagt, otroligt vanlig i USA.
SÅ kul att du odlar dina egna, Anna. En fröjd att du kan göra det i ditt klimat.
Kramar!!!
Finns mycket recept med sötpotatis, men jag gillar den bäst som bakad med mycket smör 🙂 Sötpotatischips eller som pommes har jag köpt ibland, det är gott också. Kramar
Som tur är så gillar min man också sötpotatis, jag tycker den är magisk god, och brukar ugnsrosta den med olivolja och rosmarin…
Vilken lycka för er med så mycket sötpotatis, visste inte att man kan äta den rå?
Ha det gott!
Det är så gott med ugnsrostad! Rosmarin eller timjan brukar jag också använda. Jodå den går fint att äta rå, i alla fall den med orange kött som finns i Sverige. Detsamma!
Hej Anna! Det är en rikedom att kunna odla sin egen mat! Det bästa skulle jag vilja säga. Jag tycker att sötpotatis smakar lite som morot, inte alls som potatis. Det är gott men jag har aldrig ätit den rå. Oftast rostad i ugnen eller friterad.
Ha en fin ny vecka! KRAM Anna
Nej smaken är inte alls som potatis, det håller jag med om. Detsamma, kram
Jag har provat sötpotatis flera gånger men kan inte komma överens med smaken. Det känns lite märkligt för när jag läser inlägg om sötpotatis så känns det som jag skulle tycka om det. Jag måste nog prova igen. Inspirerande och roligt att läsa om hur du odlar sötpotatis. Och hur lätt det är att odla den hos er.
En kan ju inte gilla allt, men vi älskar sötpotatis. Och är så glada för vår egen skörd. Kanske dina smaklökar förändrats så du gillar det nu?
Det är sällan vi äter sötpotatis. Inte för vi inte gillar det utsn det bara blir så. Gott är det i alla,fall
Kram Kajsa
Väldigt gott är det, och nu äts det mycket! Kram
Vad häftigt med egen sötpotatis! Jag gillar den rostad i ugnen.
Trevlig helg.
Ja det är så gott att rosta i ugnen! Tack detsamma!