wild forest garden

Studiebesök på Wild Forest Garden

Publicerat den

I sökandet efter att lära mig mer om hur vi kan utveckla Skogsgläntan på allra bästa sätt utifrån våra förutsättningar så fick jag nys om Wild Forest Garden som ligger i grannkommunen Odemira.

Wild Forest Garden skapar en ekologisk miljö för framtiden, en food forest. På deras webbplats (extern länk) hittade jag möjligheten att kontakta dem och fick då veta att de gärna tog oss på en tour genom deras projekt intill floden Mira, saltvatten där det passerar dem.

Vi åkte dit enligt plan, trots att regnet hängde i luften, och tillsammans med en annan gäst fick vi en fantastisk rundvandring där passionerade Lars (nej, han är inte svensk) berättade vad de skapar och hur de gör det, tillsammans med volontärer.

Lars

Det är alltid lärorikt och fascinerande att höra andra berätta om sina passioner, att få lära av deras erfarenheter och experiment.

Återskapa naturen

De använder syntropisk farming, men även andra metoder för att att återskapa skogen. Innan de började var marken fylld av ”rock rose” överallt (sista bilden i galleriet nedan). De första tre bilderna visar på olika stadier av några av områdena de jobbar med.

Mat

I en food forest vill en odla mat och här fick vi både se och smaka på fantastiska grödor, såsom broccoli, blomkål, fänkål. purjolök och sallad. De har dropbevattning vid raderna av matplantor.

Plantförökning

De sår fröer, tar sticklingar och förökar sina plantor på alla möjliga sätt de kan. De har krukor och hinkar med nya små plantor som de kan plantera efterhand som de tar sig an nya områden på marken de hyr.

Nya lärdomar

Efter besöket på Terra Sintropica så har nyfikenheten ökat och hos Wild Forest Garden lärde vi oss ytterligare bra grejer som vi kan applicera på vår mark.

Banka ner eukalyptus 

Det var här vi lärde oss att eukalyptus kan ta sig genom att bara hamras ner i i lerjorden. Vi har inte bevis för att det fungerat hos oss än, men vi har bankat ner flera i Skogsgläntan.

Växtarter 

Flera nya växter fick vi information om, tyvärr så har jag glömt alla.. ja det är lite tråkigt när jag inte kan latinska namn, för det fastnar inte när någon säger vad plantor heter om jag inte kan hänga upp det på något. Och latin är omöjligt, där behöver jag stöd på något sätt. Att skriva ner är svårt, eftersom jag har kameran i handen. Men hoppas jag kan känna igen dem när jag ser dem i ett annat sammanhang.

Malört

Jag minns malört och Pelargonium ’citrosum’, den där pelargonen vi alla (?) hade i våra rum på 80/90-talet som luktar så gott av citron när en rör vid bladen. Båda de växterna är torktåliga.

Vattna innan regn

Tipset att vattna innan regn kommer var bra. Om en vet att det kommer regn. Vi känner dock en osäkerhet kring det då vi inte alltid kan lita på att utlovat regn verkligen kommer och då känns det dumt att tömma våra vattentankar. Men jag tar med mig tipset, någon gång kan det ju vara vettigt att göra så även för oss.

De berättade om hur de samlar och fördelar vattnet.

Sågspån

Att ta sticklingar är något som är väldigt ekonomiskt vettigt, Lars & Co satte sina sticklingar i genomvattnade sågspån. De behöver inte näringsrik jord för att sätta rötter.

trädsticklingar i sågspån

Fänkål

Det växte fänkål lite överallt och fänkål är tydligen en bra gröda för jorden. Jag minns inte varför och har inte lyckats hitta information om det heller. Men oavsett så är det gott, fröna är goda i många rätter och jag fick tips av Lars att använda färsk fänkål i sallad.

Tagasaste

Vi köpte flera plantor av Tagasaste på Terra Sintropica, vad jag inte hade koll på förrän vi kom hit till Wild Forest Garden är att de blir träd, jag trodde det var buskar. Men här fick vi se många träd, som de beskar hårt i början på vintern och så fick vi se hur mycket det växt ut på bara ett par månader. Magiskt!

Rishögar

Genom att lämna högar av grenar och ris så skapas en perfekt miljö för skalbaggar, och det är skalbaggar som äter snigelägg tydligen.

Omgivningen

Här kommer en del bilder från deras omgivningar, en härlig blandning där träd, marktäckare och buskar hjälper varandra och tillsammans återskapar naturen!

På Wild Forest Garden arbetar de intensivt och passionerat. Vi hade regn under stor del av besöket och när skymningen närmade sig så fick vi vifta bort en hel del mygg. Men trots det åkte vi därifrån med stora leenden och så mycket ny information som vi tillsammans försökte sortera i bilen hem.

De har ingen prislista, utan en ger ett valfritt bidrag. Vi gav dem €45,- för oss två samt för de små sticklingarna vi fick med oss hem.

34 svar till ”Studiebesök på Wild Forest Garden”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Vilket trevligt och givande möte. Att sätta sticklingar i sågspån var ju snart. Pappa brukar föröka rosor genom att sätta en stickling i en rå potatis. Ha en bra dag, själv ska jag sätta mig i bilen nu och köra försiktigt mer snö inatt och det ser halt ut.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var det verkligen! Jag har provat med en rå potatis, har inte funkat alls.. 🙂 Kanske för hårt motstånd för de späda rötterna. Bra du kör försiktigt i snöyran.

  2. Profilbild för Monnah

    Jag är så förundrad över en sådan här miljö, tänker på våra mördarsniglar och all tid som jag ägnade åt att döda sådana förra året. Hur skulle det gå med ännu fler ställen för dem att gömma sig på? Älskar det där huset med snedtak, är det deras boende? Malörten vi har i örthjulet hade jag bestämt mig för att plocka bort för att den växer så mycket högre än allt annat, men samtidigt är den fin. Den får vara kvar och så beskär jag den lite hårdare ibland istället. Kram och tack för turen!

    Ps: Min kompis hade bankat ner några lite större ”sticklingar” som hon vill ska bli till insynsskydd. Jag har ju tänkt att sticklingar måste vara mini men inser att detta bygger på antaganden från tidigare upplevelser. Är det just eukalyptus som det funkar på, eller kan man göra så med andra arter? Ta en större gren och slå ner i marken?

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag misstänker våra snäckor kommer öka i antal också, fast jag tänker samtidigt om det finns mycket mat så kommer de som äter upp den också, vilket ökar mångfalden. De bor inte i det huset, det är markägarens sons hus. Kul du hängd med! Hoppas hamrandet funkar för kompisen. Jag vet inte vilka växter det funkar för, vi får prova oss fram! Du med kanske? Kram

  3. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Vilket spännande ställe! Jag imponeras av sådan eldsjälar som lever nära naturen. Trädgårdstider och Mandelmans de inspirerar många! Finns så mycket att lära! Följer flera på Instagram, bla Hanna Wendelbo.

    KRAM Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är härligt att möta eldsjälar! Tack för tips om Hanna, ska kolla in hennes blogg. Kram

  4. Profilbild för Znogge

    Vilken givande och spännande guidning ni fick hos dem. Det är ju alldeles perfekt med tanke på er ”Skogsglänta” som håller på att ta form. Det finns otroligt mycket att lära och många att inspireras av. Lite kul att han hette Lars vilket jag trodde var ett typiskt svenskt namn men tydligen inte.

    Önskar en fin torsdag nu!

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var en givande dag och väldigt inspirerande! Tack, kram

  5. Profilbild för Marianne

    Så intressant, det där stället skulle jag vilja besöka, nu önskar jag att jag hade större ytor och mer ork, det här kommer 20 år för sent 🙂
    Jag får väl drömma, samt fortsätta göra det trivsamt för småkrypen här på min lilla plätt, så som jag gör.

    Jag googlade på Hügelbädd och såg att vi gör en variant av det när vi planterar zuccini hemma hos Stefan, lite roligt.
    Ha en fin dag,
    kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vi gör vad vi kan med de förutsättningar vi har, och försent är det ju inte, du har ju en plätt att gå all-in på 🙂 Kul ni har hugelbäddar! Kram

  6. Profilbild för Marika

    Härligt! Så inspirerande. Finns alltid något man kan ta till sig. Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal
  7. Profilbild för Barbro

    Trots mitt bristande odlingsintresse så var detta ett verkligt intressant ställe.

    Tack för fina bilder och info Anna.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var ju kul att du ändå uppskattade det här besöket 🙂

  8. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Intressant. Alltid lika trevligt besöka andras trädgårdar, det har blivit många både i Sverige. många i England, lite i Frankrike, några i Rom (påvens fina trädgård!).

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är verkligen intressant, särskilt när det inte är anpassat för turism utan med en helt annan målsättning.

      1. Profilbild för Hanneles bokparadis

        Många privata trädgårdar i Sverige som man får besöka, i England också, otroliga köksträdgårdar i England, även i Frankrike.

  9. Profilbild för Anita

    Vilken intressant dag ni fick. Det är intressant det är med food forest. Jag har många gånger tänkt att försöka odla kål och andra grönsaker i vanliga rabatterna, bland buskar och perenner. Det sägs att man då inte får lika mycket angrepp av kålfjärilslarver och annat. Vet inte om det stämmer men kanske jag skulle prova. Kan pelargonen vara den vi kallar Dr. Westerlund? Men den tror jag heter Pelargonium graveolens. Men å andra sidan finns massor med olika sorters doftpelargoner.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad kul om du provar, kan verkligen vara värt det om du får mindre skadedjur på det viset. Kanske jag har fel latinskt namn, rättar om jag får klarhet 🙂 Kram

  10. Profilbild för Annika

    Förstår att du blev mycket inspirerad av det besöket. Roligt. Så fina bilder också.
    Er skogsglänta kommer att tacka er för detta.
    Fänkål, älskar fänkål
    Vattna innan regn, tar det till mig också.
    Kramar!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var väldigt kul att vara där och kika. Jag har inte hittat något bra sätt att äta fänkål 🙂 Kram!

  11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Jag kan nästan känna din glädje och inspiration från det här besöket för det genomsyrar hela texten. Vilken underbar plats för lärande och massor av tips. Jag gillar verkligen bilden i headern och regndropparna gör väldigt mycket för hur den blev.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad roligt du kan känna min glädje, det var väldigt kul att besöka. Tack snälla, kram

  12. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Vilket fantastiskt roligt studiebesök ni varit iväg på! Man vet att det är riktigt spännande när man t.o.m. har överseende med både regn och mygg! 😄 Det måste ju vara jättekul att se en något mer utvecklad variant på samma tema som det ni vill bygga upp hos er. Spännande! Och att få ta del av kunskap och entusiasm från andra är ju fantastiskt givande. Nästa gång ni är på studiebesök nånstans och du får tips om någon växt så får du fota den – om du inte minns vad den heter kan du ju alltid bildgoogla senare. 😉 Skoj att ni fick med er små sticklingar hem också!

    Väldigt vackert landskap som de håller till i – och tänk så bra regndroppar gör sig på växter ändå. Ringlomman med vattendroppar på blombladen är så vacker.

    Angående det där med sågspån till sticklingar så antar jag att det kanske funkar lite på samma sätt som perlit som ju ofta rekommenderas för att just få sticklingar att rota sig. Det är poröst så att det håller syre och vatten till rötterna som bildas – och i det läget behövs inte nån näring. När jag tänker efter så odlas många av orkidéerna på Quinta da Boa Vista i Funchal i sågspånsfyllda krukor. (Åtminstone småplantorna.) Samma princip funkar väl för dem antar jag.

    Spännande att fänkål skall vara bra för att förbättra jorden. Det är inget som jag stött på tidigare. Har aldrig riktigt lyckats med den, men måste nog prova igen. Det är ju himla gott – både rå i sallader och tillagad!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Men ja, så bra tips att fota 🙂 Tack, det ska jag verkligen försöka komma ihåg. Tycker också ringblomman blev bra med dropparna på. Kul att höra att sågspån används på Madeira med. Jag har satt fänkålsfrön, får se om de tar sig. Mina tidigare försök här nere har fått otroligt mycket bladlöss..

  13. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Vilken alldeles fantastisk dag ni fick! Visst är det spännande att blanda odlingar av ätbara växter och andra. Det gjorde t o m vi i våra perennrabatter där det växte grönkål, rabarber, sallad mm bland allt det blommande. Det ska bli så spännande att se hur ers odlingar kommer att utvecklas.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Verkligen en bra dag! Att blanda hejvilt tror jag på, blir inte riktigt så i mina odlingslådor, men i år har jag i af ringblommor att blanda med grödorna.

  14. Profilbild för Mamma C

    Vilken dag och vilken spännande och inspirerande studiebesök ni varit på.
    Toppen för er skogsglänta som börjar att ta form.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var en jättebra dag och intressant besök. Kram

  15. Profilbild för Karen

    What an absolutely brilliant thing to do. And some great tips too. You’d never think to water before it rains. It’s counter intuitive. Abd the saw dust too. That’s brilliant. x

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Yes some really brilliant tips! xx

  16. Profilbild för Matilda

    Lät som en perfekt utflykt för er. Ska bli spännande att se vad ni tar med er till er egen trädgård och glänta 🙂

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var det verkligen!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.