Täckodling med fårull funkade sådär..

Publicerat den

Att ha helt öppen jord är inte bra för mikrolivet i jorden. Solen bränner. fukten försvinner, djuren dör och jorden försämras. Därför försöker jag täcka jorden så mycket jag kan. I år provade jag något nytt dessutom, att täcka med fårull.

Vill minska avdunstningen av fukten i jorden. En annan fördel med täckodlingen (av ex. gräsklipp) är att det tillför näring till jorden och därmed blir grönsakerna ännu bättre för oss.

Mina odlingslådor är djupa, så det är åtminstone 40 cm jord av hög kvalitet och där frodas mikrolivet, det märker jag för jorden är lucker och maskar hittar jag hela tiden. Vill göra allt jag kan för att bibehålla det och kanske rent av öka mikrolivet ytterligare!

Fårull i täckodling

Grannen hade fårull som inte gick att använda till något, så jag provade i våras att lägga fårullen som täck i odlingslådorna med majs och ett par av tomatlådorna och runt några av de befintliga kålhuvudena.

Sniglarna klättrar över, de har bevisligen inga problem med att snirkla sig fram på ullen. Tyvärr. Likaså trivs de andra icke uppskattade djuren att ligga där under också. Så fårull använder jag inte igen.

Att fårullen skulle behålla fukten i jorden lite längre vet jag inte om det stämde, för jag upplevde inte att jag behövde vattna mindre. Provade att bara vattna varannan och var tredje dag i början och det funkar för tomaterna, de är ju tåligare, men majsen blev torr och fick löss. Om det hade blivit så ändå vet jag ju inte men har inte tidigare haft problem med bladlöss på majsen.

Annat täck i odlingslådorna

Vi har ett antal meter med vetiverhäck, och den beskär jag ner i februari och lägger som täck i odlingslådorna. Räcker dessvärre bara till några få.

När jag skördat klart och tar bort plantorna efter varje odlingssäsong så lägger jag tillbaka plantorna som täck i lådan. Klipper ner dem i mindre bitar och låter dem ligga ovanpå jorden.

I sommar har vi förvarat ogräs och gräsklipp från i vintras i svarta sopsäckar. Det kommer jag tömma som gödsel i odlingslådorna där jag ska plantera kålen i höst. Det blir också som ett täcklager, men om det luktar för illa så blir det ett lager jord ovanpå också.

Zucchini och kålblast är stora, jag brukar klippa av några här och där och lägga ut för att täcka jorden. Räcker ju inte så långt, men lite hjälper det.

Täckodling med klipp från vetiver

Alla pinnar och grenar vi får från våra egna träd och buskar när jag beskär maler vi ner till täckbark. Det använder jag också som täck i odlingslådorna. Men det räcker ju knappt till en låda. Första året vi bodde här så köpte jag balar med sågspån som jag la som täck, men det vill jag inte göra igen, dels är det dyrt och dels vet jag inte hur de träden eller spånen har behandlats.

Så alla lådorna får inte täck varje gång. Men alla lådor toppdressas varje år, minst en gång. Jag gräver inte i mina odlingslådor (mer än när jag gräver ner bokashi och när jag sätter plantor) utan lägger bara nytt ovanpå.

Halm här är dyrt, det skördetröskas inte utan i halmen finns även allt havre, så det används som foder till alla får och kossor.

Ogräsduk i plast ligger på jorden i våra blomsterrabatter där det saknas växter, men det är inget jag vill ha i odlingslådorna. Dels för att det är plast, men främst för att det är ohållbart då jag växelodlar och använder varje odlingslåda till två grödor varje år.

Kartong skulle också vara ohållbart att använda i de föränderliga odlingslådorna, däremot använder vi kartong i botten när vi gör nya planteringar och odlingslådor.

Har du något tips på vad jag mer kan använda för organiskt täckmaterial så tar jag tacksamt emot idéer!

22 svar till ”Täckodling med fårull funkade sådär..”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Du tar ju verkligen tillvara på allt du har. Tyvärr inga nya tips.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det försöker vi göra.

  2. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Men vad är det för okunniga sniglar ni har? Har de inte fattat att de inte skall gilla att krypa på fårull?! 😮 Om det inte funkar mot oönskade kritter och inte håller fukten så verkar det ju rätt meningslöst. Trist. 🙁

    Jag har satt vallört (har fått rotsticklingar av en variant som skall vara steril och därmed inte sprida sig hejdlöst: Bocking 14). Min tanke med den är dels att odla den där den kan bilda barriär mot ogrässpridning och sedan, när den växt till sig, klippa blad för att göra näringslösning av. Eller kanske ännu hellre (mindre arbetsinsats! 😉 ) använda som täckmaterial som gödslar när det bryts ner… Men det kanske är för torrt för att odla det hos er? Annars vet jag inte om jag har något bra tips. Brukar ni slå gräset på ängen? Kan ni i så fall ta tillvara av det och använda som täckmaterial? Kanske kompostera i säckar först om ni vill minska risk för ogrässpridning? Då är det ju närodlat material + gratis – förutom arbetsinsatsen.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Eller hur, väldigt okunniga! Googlade lite och vallört verkar gilla fuktigt klimat, så de borde kanske funka på vintern i alla fall. Kan dock inte hitta särskilt mycket info om den på portugisiska så kanske inte används så frekvent här, jag ska leta mera, tack för tips! Ja vi slår gräset på ängen och lägger i säckar, köpte gräsklipparen i våras, så ett par gånger hann jag slå det innan det slutade växa. Har kanske 8-9 säckar att sprida i odlingslådorna. Nästa år blir det fler 🙂

      1. Profilbild för Åsa
        Åsa

        Hittade lite bl.a. här när jag googlade på ”comfrey” och ”portugal” 🙂
        Vet inte om det där är något vettigt ställe, men de har Bocking 14 i alla fall. Och har de väl rotat sig så borde de klara sig utan vattning eftersom rötterna kan gå väldigt djup vad jag förstår.

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Tack snälla, ska grotta in mig där lite! Ser dock att de bor i norra Portugal, där är klimatet helt annorlunda.

  3. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Jag använde alltid gräsklipp som täckmaterial då vi bodde på Åland. Halm fick jag tag på någon gång men då köpte vi balar som omgärdade någon speciell odling. Halmen i sig är inte särskilt näringsrik så det blev ingen fortsättning. Allt grönsaksavfall så hackade jag ner och grävde ner…jag hade en särskilt borr för den saken så att det verkligen grävdes ner på djupet för att inte mårdhundar skulle gräva upp det. Ibland fiskrens med i det och därför …Men gräs var melodin, även om det medförde varjehanda små ogräs att rycka bort. Ulltäckning vet jag att Mandelmans höll på med, jag har sett det i verkligheten men jag vet faktiskt inte hur väl det har fungerat. Tidningspapper fungerade rätt bra..minns jag.
    Vi köpte vattensläpplig marktäckningsduk mot slutet, då jag inte hann vara i trädgårdslandet så mycket..På Åland finns särskilda uppsamlingsdepåer för sådana på landsbygden.. De var bra men sniglarna, mördarsniglarna gillade att ligga under dem. Det är kanske så att det optimala inte finns…
    att man får använda sig av olika metoder på olika ställen i trädgårdslanden. Jag har odlat hela mitt vuxna liv men aldrig någonsin blir man fullärd. Inte jag i alla fall.
    Ha en fin dag!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja en får använda det en har och gräsklipp kan vi ju nu samla i och med att vi köpte en gräsklippare till ängen i våras. Har ett par komposterade säckar att sprida i odlingslådorna nu inför höstodlingen som kräver mycket kväve (kålplantorna). Kul att läsa om allt du provat och nej, fullärd blir en aldrig, det är tur det! Kram

  4. Profilbild för Anita

    Jag har aldrig prövat fårull själv men vet att det är populärt. Men det kan ju vara olika på att använda det här och hos er där det är annat klimat. Svårt att veta. I år prövade jag att köpa speciell träull för trädgårdsodling som jag prövade att ha i pallkragarna med gurka. Det fungerade väldigt bra och höll fukten bra samtidigt som gurkorna slapp ligga på jorden och bli jordiga. Inte en enda snigel såg jag till där heller men det kan ju bero på att gurka inte är så populärt. Nästa år ska jag pröva den i fler odlingar. För övrigt brukar jag använda gräsklipp men i år har det varit så torrt så det har knappt blivit något.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du hittat en produkt som du tycker funkar och är värt att prova på flera ställen. Har inte sett träull här. Gräsklipp är bra, och det har jag i några säckar som jag ska lägga ut nu inför höstens odlingsstart.

  5. Profilbild för Monnah

    Bra genomgång, men tyvärr har jag inget annat att bidra med! Jag har aldrig testat ull själv, men vet folk som tycker det är bra. Vi har mycket gräsklipp tills det blir för torrt i slutet av sommaren, så vi häller det i odlarlådorna. Ja, och så resterna av plantorna i slutet av säsongen. Dessvärre har vi drabbats av mycket mjöldagg i år, så de resterna vill jag inte lägga i lådorna. Äh, jag vet inte. Det är bara att kämpa på och göra lite bättre hela tiden! Det gäller att inte tappa sugen då naturen kämpar emot helt enkelt…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Ja det är bara att fortsätta med trial and error. Jag är glad för varje gröda vi kan skörda, delar gärna med mig av lite.. men inte för mycket 🙂

  6. Profilbild för Znogge

    Min erfarenhet av detta är noll men tänker att kan fårull vara för tätt.. Samtidigt så rimmar det dåligt med tanke på att du fick vattna lika ofta.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag hade ingen erfarenhet av ull innan och var hoppfull, men nu skippar jag det framöver, särskilt eftersom vi inte har egna får utan jag är beroende av någon annans välvilja.

  7. Profilbild för Marianne

    Jag brukar lägga gräs och sånt som jag rensar bort som täckning under buskar, i blommornas rabatter täcker jag med löv på hösten. Stefan lägger kartong och sen gräsklipp på den.
    Men jag blev nyfiken på anledning till att du inte använder kartong?

    Fårullen kanske täcker FÖR bra och förmultnar ju inte på samma sätt som annan organisk täckning,
    försvinner inte det feta ur den avklippta ullen? Det trodde jag, och att den i så fall suger åt sej fukt.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är bra, så har jag också gjort, men numera lägger jag det i påsar som får komposteras först. Vi föredrar att använda kartongen till att täcka områden vi inte odlar på just nu. Och vi har inte tillräckligt med kartong för att använda överallt. Dessutom är den för styv för att vara nära de små plantorna. Vet inte om det feta försvinner om jag ska vara ärlig.. tycker inte om att ta i den. Men den luktar i alla fall inte längre. Kram!

  8. Profilbild för Anki
    Anki

    Intressant läsning om dina odlingar! Tyvärr har jag inget att tillföra 🙂
    Ha en fin eftermiddag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag fortsätter att prova mig fram. Tack detsamma!

  9. Profilbild för Mamma C

    Nu odlar vi inte en massa grönsaker som du/ni så jag har tyvärr inga tips att komma med.
    Kram Carin

  10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Det är ju ändå bra att ha testat med fårullen så att du nu vet att det kanske inte är det bästa. Tanken var ju bra i alla fall. Jag har väldigt få odlingserfarenheter och det jag försökte med köpte jag täckbark till. Odlingen i Jämtland är helt annorlunda jämfört med hos er och jag insåg tidigt mina begränsningar. Hade intresse och kunskap funnits så hade jag säkert lyckats bättre. Lycka till och jag hoppas att ni får bra tips och idéer från andra 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Absolut nu vet jag att det inte är någon idé att krångla med det igen. Tack snälla! Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
07:4117:18 WET
TorFreLörSönMån
17°C / 4°C
14°C / 3°C
14°C / 2°C
16°C / 4°C
17°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.