Testat fröodling igen

Publicerat den

Att odla från frö i vårt klimat kan en tro skulle funka utmärkt, men det är inte alls lätt. I sommar provar jag igen, för att verkligen ha försökt på alla sätt, innan jag ger upp.

Anledningen att det är svårt med fröodling här tror jag beror på att temperaturerna varierar kraftigt under dygnet samt att det blir för varmt respektive för kallt, beroende på årstid. De pluggplantor jag köper på marknaden drivs upp i Algarve där temperaturen är jämnare.

Att ha ett växthus eller polytunnel skulle nog funka på vårvintern för sommarväxterna, men troligen inte för höstplantorna som ska dras upp under heta sommaren. Men jag vill ändå inte ha varken växthus eller polytunnel, så jag testar mig fram för att se om det finns något som funkar.

Det är svårt med bevattningen också, för det är lätt att övervattna, men samtidigt dör de lätt om de inte får vattnet. Värmen bränner lätt bort fukten.

Att så frö på friland i rätt säsong kan funka, det har jag gjort med framgång av koriander, rädisor och svartkål. Plantor som växer snabbt och därmed hinner ge skörd innan säsongen är över. Men frön äts även upp av myror och en riktigt varm dag på höst eller vår knäcker de små plantorna. Så det är alltid en chanstagning med fröodling.

Men eftersom vi skulle vara hemma hela sommaren så tyckte jag det var en bra sommar att prova med lite olika frön igen, nu när vi har skugga hela dagen på altanen under pergolan. Några lät jag stå lite mer i solen, men de dog direkt.

Basilika

Det skulle jag egentligen ha provat i så på friland i våras eftersom plantorna klarar värmen. De späda plantorna däremot klarar inte den starka solen så de behöver sås under tomater eller dylikt för att överleva. Men det glömde jag av, så jag har sått i en gammal blomlåda. Den står på verandan och de små plantorna får sol på sig under kanske 30-60 minuter per dag. När de vuxit till sig lite till ska jag låta dem få mer sol.

Koriander

Vi äter väldigt gärna koriander, så ville prova att få igång lite plantor under sommaren. De är inte döda, men de är inte heller särskilt pigga. De vill inte ha så här varmt. Om de överlever så åker de ut i en sålåda när temperaturen sjunkit under 30 grader, i september troligen.

Lupiner

Jag älskar verkligen lupiner! Inte de gula som odlas här för att ätas. Utan de som växer i de svenska dikena. Eftersom de säljer fröna här hoppades jag de skulle trivas i vårt klimat. Men nej, de har verkligen inte alls gillat värmen. De var rätt okej i början, men när det blev över 35 grader så gav de upp. Kanske de ska sås senare på hösten för att ha en chans, men jag följde rekommendationen på den portugisiska påsen.

Chili

Vi har chiliplantor i sålådorna, piri-piri, som vi köpte som pluggar i våras. De frodas och mår kanonbra. Men vi tänkte vi skulle försöka få en eller två chiliplantor att överleva vintern. Så därför sådde vi ett par olika frön, och den ena varianten har överlevt och vuxit sig ganska stora, men de tappar mycket blad. När de blev ca 10 cm höga så flyttade jag dem så de får mer sol på sig. Hoppas de kommer frodas när värmen vänder ner under 35 grader.

En av plantorna har vi också provat att plantera under fikonträdet, då får den skugga på sommaren, frostskydd och sol på vintern.

Den andra sorten är fortfarande väldigt små, tror inte d ekommer överleva.

Wild citrina

Detta är en inhemsk växt för Portugal, heter Coronilla glauca på latin. En buske med starkt gula blommor som gillas av insekter. Perfekt, det vill jag så klart ha flera stycken. Så det har jag sått och just nu har jag tre överlevande plantor som jag försöker vårda ömt.

Fläder

Jag vill ha ett fläderträd! Så jag köpte frön, men de har inte tagit sig. Troligen för varmt. Jag trodde inte fläder var ett träd för Portugal, men jodå det här har jag läst:

Under första hälften av 1700-talet var efterfrågan på portviner så stor att det fick många producenter att använda fläder för att färga lågkvalitetsviner som efter denna färgning såldes som äkta. Därför förbjöd markisen av Pombal odling av fläder och, i ett försök att sätta stopp för förvanskning, rycktes fläder upp med rötterna i en sådan omfattning att arten nästan utrotades och var vid den tiden på gränsen till utrotning i Portugal .

Svartkål

Jag tog en massa fröer på vinterns svartkål, vilka jag drog upp från frön, på friland direkt. Det funkade jättebra att fröodla så. Men i år tänkte jag att jag skulle se om vi kunde få skörd lite tidigare genom att driva upp plantorna redan under sommaren. Och oj vad de kämpat på men det blir nog en hel del plantor som överlever tror jag, det ser ut så i alla fall. Har mängder av fröer kvar, så kan även så direkt på friland i höst.

En liten planta har jag satt i en sålåda där den har skugga av padrons hela dagen. Hoppas den ska ta sig ordentligt och ge oss skörd tidigt.

Blomkål

Köper normalt blomkålsplantor på marknaden i september/oktober, men jag hade en fröpåse som jag ville testa. Fröna grodde fint, och de växer nu. Så jag tror att det ska bli någon planta att plantera, detta för att förlänga skördetiden, för jag kommer även köpa plantor på marknaden.

Gräslök

Vi har ätit upp all gräslök ur frysen nu, så det är dags att skörda den här vintern. Finns alltid att köpa på marknaden på hösten, men jag provar att driva upp egna i en blomlåda. De är tunna och rangliga, men förhoppningsvis så kommer de växa till sig.

Ja, så är det med fröodlingen här, ingen större idé med andra ord. Särskilt inte om vi vill vara borta en natt eller så, för då hinner de dö.. de behöver mycket omsorg.

24 svar till ”Testat fröodling igen”

  1. Profilbild för Mamma C

    Det är verkligen inte lätt att fröså när klimatet är som det är hos er.
    Men hoppas att det blir något av det som tittat upp lite och fortfarande ser grönt ut.
    Ha en bra söndag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Nej det är det verkligen inte 🙂 Något blir det, och jag är en erfarenhet rikare. Kram

  2. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Nu har jag lärt mig något nytt igen. Inte visste jag att alltför hög temperatur är lika illa för frösådd som när det är för kallt. Hoppas ändå att en del överlever och Fridas och visst är det kul att experimentera!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja något överlever absolut. Och ja det är jättekul att experimentera.

  3. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Du kämpar på och jag blir imponerad av att du inte har gett upp. Men det verkar bli en hel del lyckade resultat och trägen vinner, som man brukar säga.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag är i alla fall en erfarenhet rikare och något kommer jag kunna använda. Kram

  4. Profilbild för Channal

    Hej Anna! Bra att du inte ger upp, det gör inte jag heller. Jag har sått frön direkt på landet och jag tror att bara hälften har kommit upp. Lite trist när man satsar och lägger pengar på det. Du har fått mycket att gro ändå. Nästa år ska jag förså innan jag gräver ner dem i landet. Du odlar mest grönsaker och kryddor. Jag odlar mest blommor. Det är kul!

    Fin söndag till dig! Kram Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Att få det att gro är inte det stora problemet, det är att överleva som små plantor. Jag ska odla mer blommor nästa år tror jag! Kram!

  5. Profilbild för Micke

    Mycket jobb där då med att prova sig fram, starkt jobbat måste jag ju säga.
    Fortsätt kämpa, till slut kanske det fungerar bättre.

    Ha en fin kväll.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Massor av jobb, men tycker det är kul. Men med dagens svar så inser jag att jag nog inte ska lägga den tiden i år 🙂 Tack detsamma!

  6. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Det är svårt med fröodling, absolut. De flesta plantor jag har har jag frösått men visst känner de av klimatet, den starka UVstrålningen, etc…det gäller att flytta dem i skugga men ibland hjälper det inte alls. Vi har ofta sett att jordbrukarna här, under tidig vår, kommer gåendes med pluggplantor som någon har drivit upp i växthus..
    Lupiner är knepiga men lycka till! De är vackra!

    Ha en fin måndag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Nä det hjälper inte med skugga när temperaturen närmar sig 40 grader, det gillar de 🙂 Pluggplantor är det bästa för mig, men allt finns ju inte som plugg. Så det är värt och kul att testa lite. Lupinerna överlever nog inte hos mig, passar nog bättre i norr 🙂 Tack!

  7. Profilbild för Marianne

    Ja du, det där verkar vara tålamodsprövande, spännande att se om chilin trivs under fikonträdet.
    Jag har aldrig sett ett fläderträd, däremot en hel del stora buskar.
    Svartkål har jag en tanke på att försöka med i Stefans växthus nästa år.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det ska bli kul att se om fikonträdet funkar där. Vi hade fläderträd när vi bodde i Västergötland. Kul att du vill prova svartkål, det är ju så gott. Kram

  8. Profilbild för Marika Nilsson

    Inte ens sallad klarade sig här i år. Fläder växer vilt. Även i parkerna. Koriander fick jag upp ett år men sen vet jag inte vad som hände…eller det var nog värmen som hände. I år har jag testat med dill och persilja. Bara persiljan kom upp men efter hackig bevattning (stackars minstingen fick springa mellan vårt, sin fars och jobbet i 38 graders värme. Klart att det blir som det blir.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Sallad funkar aldrig här på sommaren, går i blom direkt. Fint med fläder som växer vilt, det gör det här i norra Portugal också har jag läst. Men där är mycket fuktigare än här så kanske inte så konstigt. Det är svårt med fröodlingarna i värmen. Koriander funkar inte på sommaren, men tänkte jag skulle försöka smygstarta den inför vintern. Men den är inte särskilt lycklig 🙂

  9. Profilbild för Anita

    Tänk, jag har alltid trott att det är lätt med frösådder i varma länder och så är det inte alls lätt. Nu fick jag lära mig något nytt. Intressant med försöket med chiliplantan under fikonträdet. Hoppas den överlever.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Lagom är alltid bäst när det gäller frösådder 🙂 Jag hoppas också chilin överlever där, men vi kommer även att ha ett par i krukor på balkong och veranda för att se om någon plats är bättre än den andra.

  10. Profilbild för Anni

    Anar att höstsådd passar bäst hos er, fast det beror ju på hur kallt det kan bli på vintern (det har du säkert skrivit om, men jag minns inte). Spännande med flädern, att den höll på att utrotas – jag tänkte som du att den inte skulle fungera i Portugal!
    Men de ack så vackra vägkantslupinerna är invasiva här och får inte odlas. Tur att det finns förädlade varianter som inte sprider sig.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi kan få frost på vintern, så det som ska sås på vintern behöver vara grönsaker som inte tar för lång tid på sig att växa. Svartkål, rädisor t.ex. funkar fint. Men blomkål och broccoli behöver sås på sommaren för att ge skörd under vintern och våren, vilket inte funkar bra, så då köper jag pluggplantor istället. Vi får se om vi hittar ett fläderträd i någon plantskola, det hade varit kul att prova i alla fall.

  11. Profilbild för annannan
    annannan

    Ja, det är lika vanligt med vildväxande fläder i norra Portugal (i alla fall kustnära) som i Skåne. Den blommar i april-maj. I år ser jag att den blommar igen nu; har inte lagt märke till det tidigare år. Fast bara enstaka blommor, på samma buske som bären nu börjar mogna.

    Vad gäller att skydda känsliga småplantor: har du provat odlingsduk? Sådan som är jättetunn och lätt, så att man kan lägga den direkt på plantorna vid behov. Den håller kvar fukten på ytan och skyddar mot solen, Finns på Leroy Merlin, heter Película para cultivo.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack för att infon om flädern! Jag har odlingsduk till ex. paprika eftersom solen bränner frukterna. Använder det också för att skydda träd på sommaren. Men småplantor för mat har ingen chans här, inte ens i full skugga. Tomater sår sig själv nu.. men det vill jag inte odla mer av 🙂 Det är ett väldigt annorlunda klimat här och det finns en anledning att alla portugiser häromkring bara köper pluggplantor.

  12. Profilbild för annannan
    annannan

    Nu blev jag nyfiken angående flädern. Tydligen är det lätt att föröka via sticklingar. Man tar årsskott (alltså inte förvedade) och sätter i kruka som hålls fuktig tills de rotat sig. När jag försöker föröka med den metoden brukar jag använda lerkrukor och så låta dem stå i vattenbad. Men fläder har jag aldrig provat att sätta. Kanske att jag skulle prova?

    Vad gäller att odla i Alentejos klimat så rekommenderar jag varmt ett studiebesök i Mértola på Terra Sintropica. Det är ett försök att få in mer bärkraftiga, hummusgenererande och vattensparsamma odlingsmetoder. Det som de lyckats åstadkomma hittills är imponerande.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Prova och berätta gärna hur det går! Blir nyfiken på var i Portugal du bor. Varmaste tack för det tipset – verkligen en plats som jag vill besöka! Vi fick ju lära oss en del av den typen av odling när vi var på vingården i Sines så vill gärna lära oss mer!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Soligt
07:4217:19 WET
SönMånTisOnsTor
17°C / 5°C
16°C / 5°C
17°C / 3°C
17°C / 5°C
18°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.