Trädgårdsfredag #24

Publicerat den

Ett litet annorlunda Trädgårdsfredag idag där jag med två bilder berättar vad jag ser i bilderna. Men det blir också bilder på en inte helt ofarlig insekt, en snäll insekt och en suckulent.

Men först vill jag berätta att jag har besök i trädgården av någon med en osynlighetsmantel för vitkålsplantorna i en låda är borta och alla hundra lökar likaså. De är avbitna vid jordytan och så helt borta/uppätna. Mina pak choi har också utsatts för något för de försvinner en efter en, sakta men säkert.

Det är en del i odlandet, att jag får dela med mig. Men jag har aldrig varit med om att hela lådor länsas så här. I de andra lådorna växer spetskål, blomkål, rödkål och andra kålsorter fint och jag hoppas att de får fortsätta med det. Men någon lök från egen odling blir det bevisligen inte till våren.

Jag plockar larver och ägg från kålmal och kålfjäril, så det är inte det, de beter sig annorlunda också. Men när jag googlar så får jag förslag på harkrankslarver, möss, gråsuggor och tvestjärtar. De två senare har vi en hel del av i af.

Vyer i vår trädgård

Här står jag i gången fram till huset och fotar mot södersidan av huset, den 15/10. Längst bort ser jag stenkanten till den allra senaste planteringen som vi (grävaren) gjorde i somras. Det sticker upp lite grönt där som är en aloe vera jag planterade nyligen.

På altanen syns krukor med två citronträd, en chilipeppar som vi ska testa att övervintra och så två mindre krukor som är skott av träd (silkesek och korkek) som ska planteras på ängen i vinter.

I planteringen känner du säkert igen växter jag visat tidigare såsom slingerpilört, den vackert blommande kaktusen, prydnasgräs, suckulenter och mina små pelargoner. Busken närmast till höger är en inhemsk vit rock rose och intill den står en citronverbena, vilken gräshopporna gillar att äta på så den är nästan kal i bilden men har nu återhämtat sig. Kaktusen i mitten av bilden var 10 cm hög när jag fick den av en av poolbyggarna och planterade den förra sommaren. Nu finns där två stänger till och ytterligare en liten bebis är på gång. Den här ska tydligen blomma väldigt vackert så det ser jag fram emot! Ska inte heller bli mycket högre. Blir det för många stänglar är det ”bara” att bryta av dem.

Inne på verandan ser du min favoritfåtölj, där sitter jag ofta och kelar med katterna. Och i hörnet står en ganska nyinköpt säckkärra, den ska användas när vi flyttar krukorna inför vintern.

Denna bilden har jag fotat från köksträdgården (a horta), 17/10. Allra närmast ur fokus är ett olivträd. Den lutande ställningen sitter på en odlingslåda där jag hade gurka i somras. Där står fortfarande tre paprikaplantor kvar, vilka ger härlig och god skörd fortfarande. Ställningen plockar jag ner och flyttar till en annan låda inför nästa sommar. I den här lådan kommer jag plantera vitlök om ett par månader.

I mitten av bilden ser du vårt äldsta apelsinträd, med många frukter i år. Till vänster hänger grenar från vår stora silkesek och några grenar med blommor från flaskborstträdet syns också. Tre av stenarna som grävaren placerade ut ser du också på vänsterkanten.

Och i bakgrunden ser du vårt hus, altan med pergola samt verandan med uteköket.

Trädsuckulent (Aeoniums)

Fick flera små plantor av den här trädsuckulenten av en vän i byn för ett par år sedan. Tre av dem överlevde och har växt sig stora. Jag har inte brytt mig om dem över huvudtaget faktiskt mer än gett dem lite vatten på sommaren.

I år brände solen plantorna rejält och de var väldigt yviga. Så jag bestämde mig för att prova att klippa ner dem rejält. En kunde jag behålla på sin plats men i ny frisyr och de andra två grävde jag upp och ersatte med stora skott. Sen planterade jag ut kanske 10 skott på andra ställen också. Vi har fortfarande mycket planteringsyta utan växter. Dessutom har jag ett antal krukor med ett flertal skott i varje för att ge bort till den som vill ha.

Det kan ta upp till fem år att få blommor och nu tar det kanske ännu längre tid eftersom jag varit effektiv med sekatören.

Scolopendra

Den här stora tusenfotingen, kan bli 30 cm lång, den har inget namn på svenska. Just det här exemplaret var kanske 12 cm lång och 1 cm tjock. Bett från den vill en inte ha, det gör tydligen otroligt ont även om giftet inte är dödligt så jag tycker inte det är värt att riskera. Det är framändan (bild 3) som är farlig, inte gaddarna där bak, som jag först trodde.

Jag fotade den, störde den genom att röra på plasten den satt på, så den var nog lite stressad. Men jag lät den vara när jag var klar och nästa gång jag tittade åt det hållet så var den borta, förhoppningsvis långt borta…

Läs mer på Wikipedia

Bönsyrsa

Avslutar med en avsevärt mycket mildare variant av djur som sommartid hänger i vår trädgård. Bokstavligt talat. Bönsyrsan som vi ser som en grön nymf på våren och som vuxen senare i den här beiga färgen. Jag gissar det här var den sista jag såg för den här sommaren.

Här sitter den på insynsskyddet bakom häcken av vetivergräs, en plats både de egyptiska gräshopporna och bönsyrsorna gillar.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

24 svar till ”Trädgårdsfredag #24”

  1. Profilbild för Anita

    Men så tråkigt att du fått alla lökplantorna uppätna liksom vitkålen. Jag som tyckte det lät så mäktigt med hundra lökplantor. Ja man undrar ju verkligen vad det kan vara som äter så pass mycket och så snabbt. Kan verkligen gråsuggor eller tvestjärtar hinna med det. Dessvärre får du väl aldrig reda på vad det är. Men som du säger, det är en del av odlandet.
    Det var väldigt roligt att läsa om vyerna och vad som där finns. Det är häftigt med suckulenter och kaktusar och så många apelsiner! Vilken härlig känsla att kunna skörda egna apelsiner.
    Trädsuckulenten är väldigt vacker och den tål säkert att bli beskuren. Men rös gjorde jag när jag såg tusenfotingen. Den får du akta dig för.

    Ha nu en fin fredag!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det skedde successivt och eftersom jag hade fiberduk på vitkålsplantorna i början och det inte hjälpte så kände jag att det inte var något jag kunde göra åt det. Vi får hoppas apelsinerna växer sig lite större, de har stannat i växten och kanske de fått för lite vatten för att växa till sig nu när de är så många. Men de är förhoppningsvis goda ändå. Det är väldigt lärorikt att odla, olika resultat varje år. Ja den är inte kul den där tusenfotingen. Detsamma, kram

  2. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Vilka härliga bilder från er trädgård! Tänk att pyssla där och njuta av solljuset och grönskan. Jag får väl nöja mig med att vi inte fått minusgrader ännu, men mörkret börjar vara rätt kompakt och på söndag blir det normaltid så att dagarna känns ännu kortare. Urk! Hoppas smhi har rätt och vi får lite sol imorgon i alla fall! Så kan vi kanske njuta lite solsken när vi skiftar till vinterdäcken! 😂

    Så trist att ni blivit av med all vitkål och lök! Men har de försvunnit pö om pö eller alla/många på en gång? Har ni kaniner eller sork eller nåt sånt som kan vara i farten? Lars sa att han inte skulle kunnat låta bli att sätta upp en åtelkamera (som triggar på rörelse) för att se om det går att få bild på förövaren! Funkar ju inte om det är insekter, men då borde inte så mycket kunna försvinna på en gång, eller..? Ibland blir man ju förvånad över vad som ger sig på vissa växter. Ett år upptäckte jag först att min nyplanterade klemtis var avbiten just över marken. Inte ens uppäten, utan bara avknipsad. 😒Misstänkte en hare. Några dagar senare såg jag en fin räv springa över gräsmattan. Yippie – den elaka harens dagar är räknade! Hmmm… Räven sprang till grönsakslandet. Kollade på den från fönstret med kikare. Räven for runt som en dammsugare i jordgubbslandet och käkade jordgubbar! 😮 Googlade och upptäckte att räv (liksom björn) är en allätare. 🤣 Det var inte riktigt vad jag förväntade mig av en räv, men lite kul att se.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Hoppas ni får lite sol på er imorgon! De har försvunnit pö och pö. Kaniner och harar finns i området, men jag har aldrig sett någon. Vår tomt är inhägnad så det försvårar för dem att komma in, även om det går om en vill om en är kanin. Men då tänker jag att den borde ätit mer av annat också. Eftersom det är just två lådor som är länsade så tänker jag det är något i jorden. Plantorna i alla andra lådor har nu växt till sig så de är förhoppningsvis inte i farozonen. Vad intressant med räven!

  3. Profilbild för Ulla

    Vad tråkigt med löken och vitkålen! Det går ju inte att gardera sig helt mot skadedjur, men man blir så trött på det. Jag får ju varje säsong besök av några gröna, stora larver som äter på mina växter. Jag odlar ju inte så mycket ätligt, men de förstör allt de kommer åt. Svåra att hitta är dem också, men man ser på ”skiten” de lämnar efter sig vilka krukor de besökt.
    Oh vilken tusenfoting! Det syns ju nästan på den att den är lite giftig, med sina skarpa färger.
    Jag lyckades få ihop ett litet inlägg idag, till trädgårdsfredag. 😀
    Ha det så gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är tråkigt men samtidigt är det alltid något som går åt fanders och det är en del av odlandet som du säger. Det är svårt med larverna, för om de ska bli fjärilar vill en ju att de ska få leva, men inte på våra växter 🙂 Kul, då ska jag kika in till dig strax. Detsamma!

  4. Profilbild för Mamma C

    Så tråkigt med en grönsakstjuv i din trädgård. Jag tänkte kaniner som du skrev såg jag. Det vimlar det av hos oss ute på landsbygden.
    Ixa som är väldigt nyfiken på insekter puffade på en bönsyrsa i vår trädgård, och vips så satt den rakt över nosen på henne så gubben fick ta bort den.
    Ha en fin fredag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är tråkigt, men en del av odlandet. Ja de sätter sig precis överallt, verkar inte direkt rädda heller. Detsamma, kram

  5. Profilbild för Znogge

    Så tråkigt att du fått växter uppätna men jag antar att det är sådant som man får räkna med. Därmed inte roligt när det händer och så klart en besvikelse. Man kan i alla fall hoppas att de som varit framme fyller ett gott syfte i naturen.
    Intressant att se tusenfotingen. 30 cm är långt och jag förstår att man undviker närkontakt med en sådan. Tack och lov för att det finns snällare besökare i trädgården och naturen.

    Önskar en fin fredag!

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Du har helt rätt, det är sånt en får räkna med. Men just att hela lådor har blivit helt länsade var en ny erfarenhet. Väldigt tacksam för de snällare besökarna 🙂 Detsamma, kram!

  6. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Jordbrukaren blir aldrig utan arbete, det är så sant som det är sagt.
    Sant är det också att jag njuter av dina odlingar, blir så imponerad. Jag antar att solen bränner lite mera hos er än hos oss , även om vi måste dra undan växter när sommaren är som gladast..
    Intressanta insekter och bönsyrsan är ju bara kul …men lär vara ett riktigt rovdjur har jag förstått?
    Ha en fin fredag!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det finns alltid något att göra, helt rätt, även för en amatör som mig 🙂 Ja den bränner nog lite extra eftersom det samtidigt är så varmt. Visst är den kul bönsyrsan och jo den äter andra insekter. Tack detsamma, kram!

  7. Profilbild för Anni

    Men åh, så tråkigt med all kål och lök 🙁 Var de tvungna att äta upp allt? Ni kunde väl i alla fall fått dela lika …

    Tänkte be dig om en tjänst, om det är ok. Jag kan inte kommentera hos Klimakteriehäxan trots att jag har ett bloggerkonto. När jag är på hennes sida ombeds jag logga in och när jag gör det hamnar jag hos mig själv. Det har hänt hos andra blogspotare också, men de har ofta möjligheten att jag loggar in i själva kommenteringsfältet och därefter är jag inloggad. Kan du berätta det för henne, såg att du skrev där? Tack!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det tycker jag hade varit snyggast av dem, att lämna hälften iaf. Jag skriver till henne!

  8. Profilbild för Marianne

    Nu blir jag också nyfiken på vem som snattat dina grönsaker, kan det verkligen vara en insekt som tömmer en hel odligslåda? Eller det kanske har försvunnit lite i taget?
    De där trädsuckulenterna ser häftiga ut. Det gör även tusenfotingen.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det har försvunnit lite varje natt. Kram

  9. Profilbild för Annika

    Men så surt med det som ätits upp i dina lådor. Extra jobbigt när ni inte vad av VAD. SÅÅÅ trist.
    Suckulenterna är ju så fina och tillhör ert klimat. Som du vet gillar jag verkligen den sortens natur du bor i.
    Precis som du har vi också giftiga tusenfotingar här, och bönsyrsor. Peter säger att bönsyrsan är hans favorit och alltid har varit.
    Nu fredag, och snart få du slå dig ner med en drink tillsammans med R i er fina trädgård. Kramar och ha en trevlig helg!!!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det var surt! Men så är det, bara att acceptera och plantera något annat där. Du är så välkommen att hänga i vår natur precis när du vill. Nu har vi njutit av vin och pizza och popcornen är på gång. Varm kram vännen!

  10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Men vad kan det vara för filur som snor era plantor. Någon eller några väldigt hungriga rackare verkar det vara men de kunde ju ha lämnat kvar lite till er. Jag håller alla tummar för att de andra lådorna ska förbli orörda.
    Mycket pyssel i er trädgård och många fina växter och träd har ni. Den där tusenfotingen ser spännande ut men jag skulle inte heller vilja ha den i närheten. Bönsyrsan däremot skulle jag gärna få syn på och ha sällskap av 😀 I alla fall så länge den inte tar med sig alla sina släktingar.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Spännande samtidigt som det är trist att de ätit upp allt. Glad om tusenfotingen håller sig på avstånd, första gången jag ser en sån och vi har ju bott här i 3,5 år så den gillar nog inte oss heller 🙂 Kram

  11. Profilbild för Marika

    Tänkte också kaniner. Tänker att insekter inte är så snabba. Fast jag kan ha fel. Som vanligt bjuder du på så fina bilder.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det har försvunnit lite varje natt, så det kan vara precis vad som helst känns det som. Tack snälla!

  12. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    så skoj att få se bilder från er prunkande trädgård. Alltid ledsamt när ”något” äter upp det man odlar. Jag vet när jag gladdes åt min fina grönkål som jag just skulle skörda . När jag kom ut hade kålmaskar ätit upp i princip vartenda blad på något dygn. Fina bilder på små djur även om tusenfotingen gärna får hålla sig långt bort.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! visst är det trist, men det hänger ju ihop med odlandet. Det var ju tråkigt att allt försvann på ett dygn för dig. Imorgon ska jag gå ut och döda kållarvsägg igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Klart
07:5118:42 WET
SönMånTisOnsTor
19°C / 9°C
20°C / 11°C
20°C / 12°C
18°C / 12°C
19°C / 13°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.