Nu är det fredag igen och det betyder att det är dags för ett trädgårdsinlägg!
Skörd just nu
Jag njuter av färsk koriander, paprika och salladsblad nästan varje dag. Dill plockar jag till frysen, eftersom jag använder det främst på sommaren i min tzatziki. Spenat skördar jag också, har i salladen men en del hamnar också i frysen för goda och gröna grytor och pastasåser t.ex. Gräslök klipper vi till äggmackan. Granatäpple och persimon är de frukter jag plockar från träden just nu. Snart kan jag börja plocka lite svartkålsblad också.
Bevattningskalender
På sommaren spenderar jag en hel del tid med att bevattna träden, som alla är i olika åldrar och med olika behov, så de behöver vatten olika ofta och olika mycket. För att ha någon som helst koll så har jag i tre år använt påminnelseappen i telefonen.
Men nu har jag gjort en bevattningskalender, jo det var ju det där med att jag har svårt att inte vara strukturerad… Den här kalendern kan jag sätta upp på sidan av kylskåpet nästa sommar och få en överblick av vad jag ska vattna och när. Det gör att jag redan dagen innan vet vad jag ska vattna imorgon. Jag kan planera bättre.
Det är ark i A3 som jag skrivit ut för att jag ska kunna få plats att för hand skriva i rutorna. Nya träd som vi ska plantera i vinter har jag redan planerat in. Därför det står oliv och korkek på tisdagar till exempel. De behöver jag ju bara vattna första året så de kan etablera sig ordentligt.
En del av träden har bevattningsslang men de flesta använder jag bevattningspåsar som jag ”klär på” träden. Vi får se om jag lyckas hålla fredagarna ledig! Det vore skönt att ha en kväll då jag inte behöver tänka på bevattningen.
Den här kalendern går ju att använda till annan typ av planering också, så om du tror du har användning för den så kan du ladda ner den och skriva ut på A4 el A3.
Kika gärna in på sidan med andra pdf:er som finns där för dig.
Kålfjäril
Kålfjärilen är normalt inte populär i trädgårdarna. Den lägger sina ägg under kålbladen och när äggen kläcks så väller larverna (håriga gul-svart-vita) fram och äter upp vår mat. Mitt angreppsätt är att minst en gång i veckan vända på ALLA blad på kålplantorna för att manuellt klämma sönder de gula äggen (de kläcks efter ca 14 dagar).
Eftersom jag inte ville störa denna när hon la äggen, så kom jag inte närmare än så här och jag använde makroobjektivet vilket inte går att zooma. Men det syns tydligt hur bakkroppen riktas mot undersidan av bladet och puttar ut äggen.
Kålmalens larver (släta gröna) behöver jag hålla koll på oftare, men de syns för att de gör hål i bladen, så det är lättare att se om de är där eller inte utan att behöva vända på varje enskilt blad.
Snäckor
Har ju tidigare berättat att jag jagar snäckor, men jag har nog lyckats få bort de flesta för även när vi fått regn så får jag verkligen leta efter dem. Men några bilder hade jag kvar, så de kommer här.
De vi har är i olika storlekar och färger. Häromdagen fann jag ett kopulerande par som var enormt stora, kanske 3-4 cm, men oftast är de 1,5-2 cm i diameter.
Du är varmt välkommen att vara med på Trädgårdsfredag om du vill! Och det behöver ju inte vara bilder från din trädgård, det kan lika gärna vara motiv från någon annans trädgård, en park, en strand eller skog. Inga regler alls. Gör som Ulla och Marika, häng på vetja!
Lämna ett svar