Nu är det fredag igen och det betyder att det är dags för ett trädgårdsinlägg!
Skörd just nu
Jag njuter av färsk koriander, paprika och salladsblad nästan varje dag. Dill plockar jag till frysen, eftersom jag använder det främst på sommaren i min tzatziki. Spenat skördar jag också, har i salladen men en del hamnar också i frysen för goda och gröna grytor och pastasåser t.ex. Gräslök klipper vi till äggmackan. Granatäpple och persimon är de frukter jag plockar från träden just nu. Snart kan jag börja plocka lite svartkålsblad också.
Bevattningskalender
På sommaren spenderar jag en hel del tid med att bevattna träden, som alla är i olika åldrar och med olika behov, så de behöver vatten olika ofta och olika mycket. För att ha någon som helst koll så har jag i tre år använt påminnelseappen i telefonen.
Men nu har jag gjort en bevattningskalender, jo det var ju det där med att jag har svårt att inte vara strukturerad… Den här kalendern kan jag sätta upp på sidan av kylskåpet nästa sommar och få en överblick av vad jag ska vattna och när. Det gör att jag redan dagen innan vet vad jag ska vattna imorgon. Jag kan planera bättre.
Det är ark i A3 som jag skrivit ut för att jag ska kunna få plats att för hand skriva i rutorna. Nya träd som vi ska plantera i vinter har jag redan planerat in. Därför det står oliv och korkek på tisdagar till exempel. De behöver jag ju bara vattna första året så de kan etablera sig ordentligt.
En del av träden har bevattningsslang men de flesta använder jag bevattningspåsar som jag ”klär på” träden. Vi får se om jag lyckas hålla fredagarna ledig! Det vore skönt att ha en kväll då jag inte behöver tänka på bevattningen.
Den här kalendern går ju att använda till annan typ av planering också, så om du tror du har användning för den så kan du ladda ner den och skriva ut på A4 el A3.
Kika gärna in på sidan med andra pdf:er som finns där för dig.
Kålfjäril
Kålfjärilen är normalt inte populär i trädgårdarna. Den lägger sina ägg under kålbladen och när äggen kläcks så väller larverna (håriga gul-svart-vita) fram och äter upp vår mat. Mitt angreppsätt är att minst en gång i veckan vända på ALLA blad på kålplantorna för att manuellt klämma sönder de gula äggen (de kläcks efter ca 14 dagar).
Eftersom jag inte ville störa denna när hon la äggen, så kom jag inte närmare än så här och jag använde makroobjektivet vilket inte går att zooma. Men det syns tydligt hur bakkroppen riktas mot undersidan av bladet och puttar ut äggen.
Kålmalens larver (släta gröna) behöver jag hålla koll på oftare, men de syns för att de gör hål i bladen, så det är lättare att se om de är där eller inte utan att behöva vända på varje enskilt blad.
Snäckor
Har ju tidigare berättat att jag jagar snäckor, men jag har nog lyckats få bort de flesta för även när vi fått regn så får jag verkligen leta efter dem. Men några bilder hade jag kvar, så de kommer här.
De vi har är i olika storlekar och färger. Häromdagen fann jag ett kopulerande par som var enormt stora, kanske 3-4 cm, men oftast är de 1,5-2 cm i diameter.
Du är varmt välkommen att vara med på Trädgårdsfredag om du vill! Och det behöver ju inte vara bilder från din trädgård, det kan lika gärna vara motiv från någon annans trädgård, en park, en strand eller skog. Inga regler alls. Gör som Ulla och Marika, häng på vetja!
32 svar till ”Trädgårdsfredag #25”
Det är ett gediget arbete att ha en stor köksträdgård förstår jag. Bara bevattningen och hålla koll på den kräver en hel del men har man struktur så har man. Samtidigt måste det vara en lyx att äta så mycket egenodlat.
Önskar en fin fredag nu!
Kram
Det underlättar verkligen emd struktur, och arbetet blir mindre belastande om jag vet vad jag ska göra istället för att bara gå runt på måfå. Sån är jag 🙂 Detsamma, kram
Kul att du nämner snäckorna, vi pratade om det igår att de som plockar de som går att äta, först matar de med sallad i två veckor, så spekulerade vi i varför de gör så. Vet du?
Gräslök skördar jag också nu det vill jag ha till sillmackan, bladpersilja ska jag skörda och antingen torka eller lägga i frysen.
Ha en fin dag,
kram
Ingen aning om varför, men det kanske påverkar smaken tänker jag. Detsamma, kram!
Mysig fredag till er också! Här håller vi oss inne för det finns risk att man blåser bort. Fin bild på fjärilen även om den ger dig extra arbete.
Skönt att ha ett hus att hänga i när vädret inte är det roligaste. Tack!
Jag blir lite avundsjuk och skulle gärna gå och vattna och/eller leta skadedjur att bekämpa – bara vi hade väder så att det behövdes! 🥶Här snöar det idag…
Imponerande och snygg bevattningskalender! Jag tänkte faktiskt för något tag sedan att jag undrade om ni odlar passionsfrukt (som ju är så himla gott!) och det ser jag ju att ni gör eftersom den behöver vattnas! 😀 Har ni fått någon frukt på den ännu? Och vilken sort är det ni odlar? Typ likadan som vi kan köpa i butiker i Sverige eller någon annan variant? (Googlade nu när jag började fundera på passionsfrukt och ser att det verkar finnas fler varianter än jag trodde! ) Jag ser även avocado i schemat. Hur funkar det att odla den? Jag är väldigt nyfiken! 😀
Jag skulle inte vilja byta bort skadedjuren mot snö 🙂
Tack så mycket! Vi har provat förut men den dog på vintern. Den här gången har vi planterat på ett lite mer skyddat läge och tänker täcka den i vinter. Så än har vi inte skördat något. Vet inte vilken sort det är, bara att det är ätbara. Avokado träd ska vi plantera i vinter, tänker investera i några större träd så de har chans att överleva frostrisken. Vi har gjort en plats med microklimat som vi hoppas ska funka.
Mycket att hålla reda på. Här vattnar vi inte mycket på vårt berg… utom några gamla buskar om det är flera veckors värmebölja. För om de dör är det omöjligt att plantera nytt på vårt berg.
En vill ju vara rädd om de plantor en har så klart, så förstår ni vattnar dem.
WOW, så organiserat och klokt med din kalender. Den kommer att hjälpa dig massor nästa sommar. SÅ bra.
Tänk vad fint att du bara kan gå ut och plocka på dig örter, grönsaker och frukter. Det är lyx på allra finaste sätt.
Anna, ha en jättefin och bra helg nu! Kramar från mig!
Jag tror också den blir ett riktigt bra stöd så alla träd får vad de behöver. Ja det är lyxigt på det allra bästa sättet. Detsamma och kramar!
Det är nog bra att du är så strukturerad. För det måste vara svårt när du har en sådan stor trädgård med en massa goda grönsaker att inte vara det.
Kram Carin
Det hade iaf varit mycket mer omständligt och mer jobb utan struktur. Kram
Mycket jobb men det underlättar säkert rejält att ha en planeringskalender. Det är ju lite kul att tillverka den och fylla de små rutorna med text också. Jag skulle också ha gjort något liknande om jag hade haft behov av en sådan. Kanske borde jag göra en bara för att det är kul och jag kan ju alltid planera middagar för en månad framåt 😀 Men nej, det hade kanske funkat förr men numera vill jag gå på känsla så jag avstår.
Jättefina bilder på kålfjärilen och dess ägg. På sniglarna också. Skönt att de minskar.
Kram
Ja, det var roligt på alla sätt! Tack, kram!
Jag tror att jag är för kaotisk för att någonsin ha en fin odling. Njuter av att se din ordning ändå.
Odlingen behöver inte vara fin, bara god 🙂 Men jag gillar ju ordning så..
Först så låter det alldeles underbart att kunna gå ut och plocka sallad och örter till era måltider. Förstår verkligen att du behöver en kalender för att få struktur på trädgårdsarbetet. Det är verkligen ett gediget jobb men ju mer man kan underlätta, desto bättre.
Det är underbart att äta egen skörd. Hoppas att kalendern ska underlätta.
Har ju alldeles glömt att säga att det du skickade var så otroligt gott alltihop. Särskilt fikonen. Kram
Åh vad roligt att du tycker det! Kram
Hej Anna! Redan fredag, inte klokt vad veckorna springer iväg! Vilken ordning du har på vattningen, som ett riktigt proffs! Vilken rikedom att ha en sådan örtträdgård! Dill i tzatziki är jättegott! Håller med Marika, dina torkade fikon saknar jag! De var jättegoda. Ja, allt var gott! Chilin den plockar jag av och smular ner. Som idag i min kantarellpaj.
Strax På spåret! Kram till dig! Anna
Ja veckorna går fort, så är det! Jag behöver bättre ordning nästa sommar, så jag hoppas den här kalendern kan hjälpa mig. Vad roligt ni båda gillade mina fikon och att chilin fortfarande finns kvar att använda. Ja snart är det dags.. bara lite F1 först 🙂 Kram
Struktur är ju helt rätt även hos mig, fint att du har planering där, det fungerar ju.
Fint med saker ifrån växtriket att nyttja varje dag, toppen.
Lite avundsjuk men inte mer än att jag klarar av det. 🙂
Ha en fin afton.
Det blir nog bra med den kalendern, det känns som det kan vara ett stort hjälpmedel för mig nästa sommar. Njuter av att skörda något varje dag. Bra du klarar av det 🙂
Gillar struktur så din bevattningskalender tycker jag är guld. Sedan är det som vanligt så härligt att läsa om allt du skördar. Kålfjärilens ägg känner jag mer än väl till. Snyggt fångat på bild, både äggläggningen och äggsamlingen.
Kram
Tror den kan bli väldigt bra för mig nästa sommar. Att se över sina plantor och ligga före larverna är det bästa sättet för mig att säkra att vi får äta upp kålen själva. Igår såg jag en hel hög med larver på en ginstbuske, så där fick jag plocka larver istället för ägg. Tack! Kram
I love your irrigation calendar. With the water ban last year my watering schedule was very hit and miss as I recycled water from the house where possible. Next year if there is another watershortage a plan would have been more effective.
I see you mention you freeze herbs. Have you frozen basil? I bought a plant from the supermarket at the end of August and have hardly used it. Much to my surprise it is still alive!
Thanks! You are more then welcome to download my pdf to make your plan next summer. Yes its just to put the basil leaves in a plastic bag or box and put them in the freezer. Very surprisingly its still alive!
I love your organisation. It’s very cool and very necessary. I also love how your word for snail translates as shell in English. x
Thanks, yes organisation is my second name. Well a snail is mostly a shell, so not too bad 🙂 x