Nämen se här, Trädgårdsfredag nummer 29, publiceras idag den 29:e! Vilket sammanträffande! Ohyra, blommor och en fågel handlar dagens trädgårdsfredag om.
Pelargonerna
Som de gillar läget nu! Blommar och blommar, älskar den röda färgen på våra blommor.
Plantor ruttnar uppifrån
En kan ju tro att plantorna ruttnar för att det är för blött, men nej, här har vi inte haft mycket regn, fick dock några efterlängtade millimetrar natten till måndagen. En annan anledning skulle kunna vara svartröta, men rötterna är jättefina. Det som ruttnar är i toppen där det kommer nya späda blad.
Först misstänkte jag att det var någon som åt upp de späda bladen och lämnade plantan för utsatt. Men jag skördade kålrabbi och skar bort de fula delarna och märkte då att det var tunnlar inne i kålen. inte så djupt, så jag kunde använda en del av kålrabbin ändå. Det ser ut lite som de små larverna som angriper rädisor, fast de ruttnar ju inte.
Jag har ryckt upp alla broccoli-, kålrabbi- och brysselkålplantor som drabbats. Slängt alltihop i en sopsäck för att föras bort från vår tomt. Vill så klart inte att de här små larverna eller vad det nu är ska få fäste. Växelodling praktiserar jag i den mån jag kan.
Vi får se om de återstående broccoliplantorna överlever. Jag tycker det varit mycket angrepp i mina matplantor den här vintern. Kålfjärilen och kålmalen kan jag hålla efter, men annat som jag inte ser förrän det är försent är svårt att göra något åt. Undrar om det kommer från den kogödseln jag köpte i somras? Nåja, på´t igen, det är så här det är att odla!
Gulhämpling
Har hört (med Merlin-appens hjälp) att gulhämplingarna kommit. Så satt jag och lekte med teleobjektivet när det kvittrade och fladdrade till i holmeken intill mig. Jag fotade i motljus, så hade ingen aning om ifall det var de vanliga gråsparvarna eller nåt annat. När jag sedan i Lightroom framkallade bilden så såg jag att det var en gulhämpling, en hona gissar jag.
Två olika positioner på huvudet och benet blev det, och dessutom med lite olika komposition. Ytterligare en bild tog jag men då var ansiktet bortvänt.
Suckulenten grisöra
Mitt i rabatten framför huset växer moderplantan av alla våra grisöra-plantor. Den bara växer och växer. Älskar sitt läge verkar det som. Jag måste beskära den minst två gånger per år för att den växer utanför planteringen.
I år blommar den mer än den någonsin gjort. Jag gillar normalt inte klockblommor eftersom jag uppskattar att se pistillerna och ståndarna, men när det är så här mycket blommor ja då gillar jag den här med!
Som du ser på den ena bilden är det någon (läs snigel med hus) som ätit på knopparna. Men jag sprutade alla knopparna med såpa och vatten, och var noga med att plocka snäckorna varje morgon i början av hösten när fukten kom. Det verkar ha hjälpt!
Vill du också blogga om Trädgårdsfredag? Vad roligt, det är bara att hänga på med bilder och text som har en trädgårdsanknytning på något sätt.
34 svar till ”Trädgårdsfredag #29”
Pelargonerna är otroligt vackra, en väldigt vacker röd färg. Och jag håller med om grisörat. Verkligen läcker. Men så tråkigt med angreppet på dina kålplantor. Hoppas det hjälpte med att slänga de som var angripna och att resten nu klarar sig. Trist när man inte vet vad det är. Och så bilderna på gulhämplingen. Jättefina!
Kram
Visst är det en fin röd färg! Alltid tråkigt med angrepp, men det hör ju till odlandet att hitta lösningar (utan gifter så klart!). Tack! Kram
God morgon Anna! Trevligt med dina inlägg i min mailbox! Gulhämpling, så söt! Fina bilder!
Trist att få ohyra på växterna. Här har vi vinbärssnäckor som gillar mina dahlior. Koppartejp runt pallkragen och krukorna hjälper! De går inte över det.
Grisöra, haha vilket roligt namn! De ser ut som grisöron. Själv har jag elefantöron i köksfönstret. Mina pelargoner är vissna nere i garaget. Otroligt vacker röd färg på dina!
Önskar dig en fin fredag och 1:a advent! KRAM Anna
Så roligt att du tycker det! Tack snälla. Ja det är trist med ohyra, men det är som det är. Vad bra du hittat en lösning för vinbärssnäckorna, jag skulle behöva ha koppartejp i hela trädgården 🙂 Älskar den röda färgen på mina pelargoner. Detsamma Anna, kram!
Men nej så tråkigt med angreppen, håller tummanra för att broccolin överlever 🙂
Ja det är tråkigt, men det är som det är 🙂 Tack!
Gulhämpligen kom lämpligen så du kunde ta fina bilder av den.
Det är inte roligt alls när man får ohyra som gör åverkan på plantorna på det där sättet. Igår hittade jag mängder av små små maskar nära våra krukväxter på terrassen…vet inte vad det är, de var alla döda och lite förtorkade. Växterna tycks må bra…nu har vi snart vinter så man får räkna med att allt inte är i bästa skick ..
Ha en fin dag!
Kram
Eller hur, så snäll liten pippi 🙂 Ohyra är inte roligt, men det är ju en del av odlandet. Vitkål och spetskål frodas i alla fall! Kram
Ja, det var ett passande sammanträffande med inlägg 29. Så fint pelargonerna blommar men jag tror det är vanligt att de trivs bra under eftersäsongen. Våra som åkte in i förrådet i går blommade fortfarande och nästan bättre än vad de gjorde i somras. Då har de ändå stått ute ett par frostnätter. Så fint grisörat blommar och jag gillar blomställningarna.
Irriterande med larverna dock men det var väl lika bra att ta bort plantorna. Ju renare man odlar desto större risk för ohyra men bekämpningsmedel är inget att trakta efter.
Kram och god fredag!
Pelargonerna kämpade verkligen i somras, jag har planterat en skuggande växt för kommande somrar, men den kommer inte vara stor nog i sommar, så de får kämpa vidare, men nu gillar de verkligen läget! Nej något bekämpningsmedel blir det inte. Kram och detsamma!
Så fint de blommar pelargonerna! Härligt. Pelargoner gillar inte när det blir för varmt, det märker jag på mina också.
Tråkigt när ens odlingar drabbas av ohyra. Hm, kanske det kan komma från kogödseln?
Och vilken fantastisk blomning på Grisöronen. Det blir en läcker mängdeffekt när alla blommar på en gång.
Ha en fin fredag! Kram
Det är tydligt att de gillar drygt 20 grader på dagen och svalare på natten, för det är vad vi har nu. Precis sådär, mängdeffekten är mäktigt. Detsamma Ulla, kram!
Min mor hade sina pelargoner på söderbalkongen på sommaren, och i sin varma lägenhet hela vintern, det funkade utmärkt under flera decennier. Några växte stora, lika långa som hon. Vanliga billiga pelargoner.
Härligt hon hade fina pelargoner i flera decennier!
Nu får vi verkligen hoppas att du klarar de sista broccoliplantorna som är kvar hos er.
Så vacker röd färg det är på dina pelargoner och även grisöronen.
Fina bilder på Gulhämplingen.
Ha en bra fredag.
Kram Carin
Ja det får vi hoppas. Annars får vi äta desto mer svartkål och spetskål. Tack! Kram
Gomorron Anna!
Jag har nog redan nämnt det men det vackra Grisörat har vi ju fullt av här, uppe i bergen, tycker dom är såå fina 🙂 Dock väldigt svåra att plocka har jag konstaterat då deras stjälk är så grov, så dom får stå kvar 🙂
Mina pelargoner har kapitulerat för vintern, åtminstone blommorna, men dom är gröna och fina i bladen iaf 🙂
Ha en underbar fredag! Kram!
De är riktiga överlevare! Och jag gillar dem också, mer nu när den blommar så otroligt intensivt, men jag tycker själva växten är riktigt fin. Du kan rycka av en gren, den tar sig snabbt. Hoppas mina pelargoner ger mig fin färg ett tag till. Detsamma, kram!
Njuter av dina bilder. Särskilt fågelbilderna.
Tack snälla!
Ja, du vet ju vad jag tycker om de där odjuren som äter upp ens plantor! Du verkar dock ha mycket större fördragsamhet som inte ger upp, utan hejar på och hoppas på att det blir bättre. Bra jobbat! (Jag har nu efter de här månadernas trädgårdsvila börjat längta lite igen. Dessutom är det så gott att gå ner i landet och fortfarande kunna skörda god och finfin mat. Varmt lycka till med denna omgång utmaning. Dina pelargoner är för övrigt alldeles ljuvliga och att få se en gulhämpling kan jag nog bara drömma om. Ha en fin fredag! Kram.
Det är viktigt för mig att få så mycket egenodlat som möjligt, så får kreativiteten göra vad den kan. Kul du börjar längta lite, även om du fortfarande kan skörda mat. Detsamma, kram!
Fina bilder på fågeln bl.a.
Tack!
Jag konstaterade på våra solresor att de blommor vi har i små krukor inomhus här växer och blir stora som små buskar på sydligare breddegrader. Precis så verkar det vara med era pelargoner som verkligen är fina.
Trist att vissa kålplantor har angripits och jag hoppas att det har löst sig nu när de ruttnande plantorna har avlägsnats. Men som du skriver, det är så det är att odla.
Dina bilder på gulhämplingen är så fina och den är så söt där den sitter och lägger huvudet på sned 😀
Kul att grisöronen växer och frodas. Jag tycker att blommorna är dekorativa.
Kram
Det är ju så, att de små krukväxterna är stora i sin naturliga miljö. Jättetråkigt med kålen, men vit och spetskål verkar klara sig. Och blomkålen. Hoppas jag… Den kapslar ju in sig så ser inte stjälken på den. Tack! Kram
Tråkigt när hungriga larver/sniglar mm knaprar i sig av det man självt tänkt äta. Fina grisöron. Ha en bra kväll! Trevlig helg =)
Så är det, men samtidigt bara att acceptera. Detsamma!
Äntligen har vi fått tillgång till wifi så jag kan läsa några bloggar. Däremot orkade det inte öppna några bilder så blommande pelargoner får jag bara drömma om. Inte kul med angrepp av olika slag, men så är det väl att odla..,
Det är skönt att ha wifi! Ja så är det att odla, bara att gilla läget.
Gulhömpling förväxlade jag med gulsparv vid första anblicken, men i motljus är det lätt att förväxla.
Pelargonerna är jättefina, de ska vara röda enligt mej.
Kram
Jag är aldrig säker när jag identifierar fåglarna.. men gulsparv har appen aldrig hört här iaf. De ljusrosa pelargonerna tycker jag är fina också. Kram
Pelargonbilderna är så fina och den översta bilden i inlägget, där gillar jag perspektivet. Vilken flax att fågeln dök upp när du hade rätt objektiv, snygga bilder blev det.
Tack, glad att pelargonerna blommar så mycket nu. Ibland ska en ha tur 🙂