Det har hänt lite på trädfronten och jag tycker det är dags att inventera vilka träd vi har nu.
I mars 2021 gjorde jag den senaste inventeringen och här kan du läsa om den.
Vi har tagit bort många träd, då det var en djungel här förut. Vill att solen ska komma åt planteringarna och jag älskar att ha det öppet omkring mig. Skog hör inte hemma hos oss. Men vi har ändå en massa träd kvar och fler vill vi ha, men då rätt variant och rätt placerad.
Våra träd
Jag publicerade ett inlägg med statusen för en del av träden i början på mars. Det blev ett gäng bilder. Idag blir det en listning av alla träd vi har på vår mark.
Apelsin (2 st)
Ett gammalt träd från förra ägarna ger oss enormt saftiga goda navelapelsiner i jan-mars. Planterade ytterligare ett apelsinträd förra året där mognaden av frukten ska ske i april. Så vi hoppas på en förlängt apelsinsäsong helt enkelt.
Aprikosträd (1 st)
Blommar mars-maj med rosa blommor och i december är det skörd. Inte för oss än dock då trädet behöver några år på sig (hur många vet jag inte, men det visar sig). Planterat januari 2023.
Citron (1 st)
Förra året planterade vi ett citronträd nära muren, det är den varmaste platsen på vår mark. Jorden är dock inte den bästa så vi får se hur det kommer trivas. Vinterns många frostmornar har inte heller varit helt optimalt. Vi får se!
Clementin (1 st)
Vi tror det är ett clementinträd av någon sort (finns många olika) som tidigare ägare planterat. Men den har aldrig gett någon frukt. Att det är citrus vet vi, för vi har sett små ”kart”, men de har alltid ramlat av. Hård beskärning i två år. gödsel, aska och besprutning med neem-olja hoppas jag ska få trädet att må bättre och generera lite frukt framöver.
Ek, portugisisk? (3 st)
En stor ek, vet inte vilken sort det är men det är inte korkek, står intill altanen. Sedan har vi två små som vi inte tror är korkek, men vi låter dem växa och ser vad det blir. Fint med ekar oavsett sort.
Eukalyptus (1 st)
Vi hade två men fällde ju ett som dött. Det är ett exotiskt träd tycker vi, luktar så gott också. Dessutom skuggar det vårt hus vilket är bra på sommaren då den gassande eftermiddagssolen är riktigt het vilket påverkar inomhusklimatet så klart. Men med skuggan över stor del av taket och fasaden som vetter mot väst hjälper det till att minska värmen inne.
Fikonträd (2 st)
Det fanns 18 st fikonträd här när vi flyttade hit. Vi behåll de två finaste och de som gav ordentligt med frukt. Det är nog två olika sorter för frukterna har olika format. Resten av träden tog vi bort efterhand som vi anlade trädgården.
Flaskborstträd (1 st)
Jag beskär det här trädet hårt varje år, det är enormt tåligt tack och lov. Det var mer som en buske, med spretande grenar åt alla håll. Jag har snart tagit bort alla grenar som hänger neråt och grenarna som nu är lättare orkar sträcka sig mot skyn istället.
Granatäpple (1 st)
Det mest älskade trädet av alla tror jag. I alla fall av mig. Jag älskar verkligen granatäpple och det är så otroligt mycket sötare och godare att äta frukterna här än i Sverige. Skördar massor och äter färskt i sallader samt fryser in det vi inte hinner äta. Ska nog plantera ett par till på ängen så småningom.
Hassel (2 st)
Två stycken hassel av samma sort har vi. Om vi får några nötter får vi se, det är fina träd oavsett. Planterades januari 2023 på ängen.
Johannesbröd (2 st)
Ett gammalt hanträd står bland sålådorna. Det drar till sig så enormt mycket bin och det är nog en genomtänkt placering av de tidigare ägarna, som också odlade en del. För att i framtiden få frukt (torkade frökapslar som mals ner till carobpulver, går att sälja dyrt här) så har vi även planterat ett hermafrodit på ängen bakom huset i januari 2023. Men kanske främst för att det är vackra träd som inte behöver vattnas när de är etablerade.
Kinesträd (1 st)
Nyplanterat träd i januari i år, heter Golden Rain på engelska då det fylls med vackra stora hängen av gula blommor. Hoppas det kommer trivas och bli stort och fint där långt nere på ängen bakom huset.
Korkek (2 st)
Detta fantastiska träd, vi har två stycken på vår tomt och vi hoppas de växer sig stora och starka. Mina favoritträd!
Lime (1 st)
Roger använder gärna lime, så vi planterade ett limeträd i höstas. Frosten i år har varit taskig mot den, men den lever och det kommer nya knoppar nu.
Mandelträd (5 st)
Vi har tre olika sorter, totalt fem träd. Fyra som planterades i januari 2023 på ängen. ”Lourencinha” och ”Molar da Fuzeta”. Och sedan har vi ett som vi inte vet vad det är. Det växte upp som ett rotskott i djungeln och vi har flyttat det och gett det en massa kärlek. Blir spännande att se om det blir något av det över huvuddtaget.
Marmelo (1 st)
Kvitten, quince på engelska. Som ett äpple men ändå inte. Mycket köttigare och inte gott att äta som det är. Inlagd marmelo är däremot fantastiskt gott. Det äter vi som efterrätt under året och jag har gett bort en hel del burkar också. Oftast används frukten att göra en marmelad som en skär i skivor, serveras till ost.
Medronho (1 st)
Ett inhemskt träd där frukten används att göra stark likör av. Frukten går utmärkt att äta direkt från trädet. Vårt träd har blivit ganska skadat av lastbilsleveranser då det står precis vid grinden. En vacker dag kanske jag beskär det med, men just nu får det växa vilt, så som det gör på många ställen här i Portugal.
Edit maj: alla blommor, frukter och blad torkade ut helt. Jag klippte ner trädet rejält och vattnar riktligt varje vecka i hopp om att rädda trädet.
Olivträd (10 9 st)
Vi har tio stycken olivträd, var några fler förut men vi försökte flytta ett par, vilket tyvärr misslyckades. Hoppas att vi får lite egna oliver framöver, beskärningen gjordes hårt i vinter, så det tar väl åtminstone två år i så fall.
Edit maj: var tvungna att ta ner ett träd som stod för nära där poolen ska byggas, gav bort för omplantering hos grannen.
Persimonträd (1 st)
Sharonfrukt kallas även detta träds frukter. Det finns två varianter här i Portugal, mjuka eller hårda frukter. Vi har valt det med hårda frukter för de tycker vi är godast. Äts som äpple ungefär, eller i bitar till en god bit ost!
Pinjenötsträd (1 st)
Det tar 25 år har jag läst innan det blir kottar med pinjenötter i. Vi lär få vänta några år till, för trädet är inte enormt, men inte nyplanterat heller. Varje år kollar vi igenom det noga och klipper av eventuella grenar med larvbon av processionslarvern och så eldar vi upp larver, bon och grenar. Har som mest haft tre bon i trädet (i år).
Plommon (2 st)
Två plommonträd fanns på tomten när vi flyttade hit. De har jag beskurit ganska hårt i två år och gett näring. Stor skörd har vi fått båda åren. Plommonmarmelad och även plommonlikör har vi gjort.
Päronträd (1 st)
Skördar päron varje år, men inte några stora mängder. Varit ganska hårt åtgånget av nån ohyra som letar sig in i frukterna. Får se om vi kan få bukt med det. Är inte en frukt vi normalt äter, så inte högsta prio. Inlagda päron har jag i alla fall gjort av skörden, vilket är gott med vispgrädde till.
Rosépepparträd (1 st)
Stora fina träd med vackra blad och ljuvliga gula blommor som sedan blir hängen av rosépeppar. Planterades i januari 2023.
Silkesek (1 st)
Vi har ett stort och högt träd i köksträdgården nära parkeringen. Det skuggar bilen ibland. Det är grönt året om och vi har fågelholken i det trädet och vi ser det från soffan. De orange borstliknande blommorna är underbara!
Tall, oidentifierad (1 st)
Jag är inte särskilt förtjust i barrträd, men det här är rätt fräckt faktiskt så det får stå kvar där bredvid eukalyptusen. Det är också mycket uppskattat av blåskatorna, som ett år byggde bo i det.
Yukkapalmer (2 st)
Fanns tre när vi flyttade hit, men en var enormt stor och bred så den ville vi inte ha kvar. De som är kvar står vid tomtgränsen och där kan de gärna få vara kvar.
Äppleträd (1 st)
Vill gärna ha egna äpplen, även här i Portugal. Om möjligt. Så vi testar. Planterade ”pinnen” förra vintern och i höstas kom det nya grenar. Om det kommer ge någon frukt får vi se framöver.
Totalt 49 48 träd 2023
Idag har vi 49 48 träd. Vi hade 60 träd 2021, då vid min första inventering när vi flyttade hit. Målsättningen är att vi ska ha minst lika många igen, men att de ska få rätt förutsättningar för att växa och må bra. Vart annat år kommer jag göra en trädinventering.
Översta bilden är också på granatäppleträdet
28 svar till ”Trädinventering 2023”
Stötte på flaskborstträd för första gången nu på GC – så läckert =) Många sorters träd har du. Ha nu en fin onsdag!
Det är så fina träd och nu blommar det röda borstar lite här och där på trädet. Många knoppar har jag också så nu kan vi njuta länge av årets första blomning.
Suck … vilken ynnest med alla dessa träd, en dröm för mig som älskar träd av alla de slag. Och att dessutom kunna skörda olika citrusfrukter och annat. Flaskborstträdet känner jag igen från mina besök på Madeira. Jag har nog aldrig förstått att ni även har en äng som tillhör er tomt även om du visat en ritning. Låter helt ljuvligt.
Jag har blivit alltmer fascinerad av träd sen vi flyttade hit. Håller på att göra ett bildinlägg med aktuella bilder från träden nu i början av april. Så mer träd blir det snart 🙂 Vi har 3800 kvm tomt så det finns mycket yta för träd här.
Oj så många olika träd ni har! Och vilken härlig plommonskörd det blev. Min husbibliotekarie gör en väldigt god plommonmarmelad med rom. Jag älskar den och får en liten burk av henne då och då. Jag äter den som efterrätt. En matsked marmelad på en assiett med en skvätt grädde till. Så gott!!
Ha en riktigt fin dymmelonsdag!
Vad mysigt att äta marmelad från en skeden med grädde! Så lite, så enkelt och dessutom gott. Låter fantastiskt. Detsamma!
Ni har ju en stor och mångträdig gård!!
Wow! Inte missat en enda bild 🙂
Ja vi har en lagom stor mark 🙂 3800kvm. Fler bilder kommer snart!
Vad gott med så mycket olika färsk frukt i trädgården, och det är lätt att förstå skillnaden på smaken, då de fått växa och mogna i solen.
Jag läste om den lilla larven, jag såg ett led nere vid gamla hamnen för ca 3 år sedan, jag hade ingen aning om vad det var och ingen jag frågade visste heller, men nu har jag lärt mej, tack vare dej 🙂
Det finns inga tallar där jag såg de, men gott om en och hagtorn.
Det är fantastiskt med all frukt! Kul att du lärde dig som processionslarverna, visste inte de fanns i Sverige också, så nu lärde jag mig något nytt också.
Spännande, tycker om träd, har flera olika på vår bergsträdgård på 810 m² (inklusive hus och asfalt till garaget)
Ja träd är fint, om de inte står för tätt 🙂
Jag ska såga ner det sista kvarvarande trädet när säsongen börjar. Sedan får det bli några nya. Men det blir förstås inga spännande träd som du har. Bara vanliga äppelträd till att börja med.
Äppleträd är inte fel!
Vilken imponerande samling med häftiga och för oss exotiska träd ni har och vilken lycka att kunna skörda egna frukter och nötter.
Flaskborstträdet tycker vi är så vackert och annorlunda.
Det ska bli skoj att få följa era odlarmödor och se hur det går med alla olika sorter.
Ja tids nog kan vi nog skörda mer än vad vi kan idag, många träd är ju nyplanterade 🙂 Absolut kommer det inlägg om skördar och döda träd (skulle inte förvåna mig) framöver.
Det var en rejäl samling träd som ni har en och en väldigt spännande blandning måste jag säga. En härlig känsla dessutom att så många ger frukt för att skörda eget är verkligen något speciellt.
Ja det är många olika typer av träd, så häftigt! Vi ser fram emot skörd av även de nyplanterade om några år.
Jösses, det var inte dåligt med träd! Å en hel del frukter, så himla gott och så fantastiskt att få skörda egna frukter!
Ha det gott!
Och ändå är det mycket färre än det var från början 🙂 Detsamma!
Vilken rikedom! Det där röda bäret ser fantastiskt ut och jag gillar bilderna i inlägget, när det knoppas och när träden har späda löv är en härlig fototid, tycker jag. Äpplen och päron får vi mer än nog men sörjer vårt plommonträd som gav upp förra året. Egen frukt är guld värd.
Då blir du nog glad för nästa inlägg om träden som publiceras om några dagar. Dessutom har jag lagt in din önskade funktion om att kunna klicka upp bilderna i större format där.
Om det är något jag är usligt dålig på så är det träd!” Där jag bott i livet har naturen mest bestått av barrträd och en o annan björk….nu överdriver jag förstås, men bara lite!
Mitt intresse för trädgård är också obefintlig, och jag insåg för länge sen att någon odlare blir jag inte. Men, jag älskar naturen, djuren, växterna, och försöker förkovra mina kunskaper. Dock har jag jag inte kommit till trädsorter som växer utomlands, de riktigt exotiska varav de flesta bär ätbara frukter.
Jag ha nyligen läst en del om trädens undre värld, hur de via rötterna (fötterna) kommunicerar och hjälper varandra. Visst är det fantastiskt. Tack för en liten glimt in i en för mig främmande natur
Men vad roligt att du ändå hade lite behållning av min inventering när du inte har något intresse för trädgård. Jag kan behöva fräscha upp min kunskap om trädens undre värld.
Idel ädel härligheter är ni ägare till! Mycket gott att skörda blir det också vad tiden lider.
Imponerande många träd har ni att ta hand om. Tack för ett fint intressant inlägg!
påskkram !
Roligt du gillar våra träd, skördar blir det en del hoppas vi framöver, än så länge ”bara” av granatäpple, päron, apelsiner, plommon och fikon. Kram till er också!
Wow vilken lycka att ha alla dessa träd, som både ger godsaker att äta, skönhet för ögonen, och lite skugga för hus och bil. När jag någon gång i framtiden lämnar kalla norden, ska jag också ha åtminstone några av trädsorterna ni har 🙂
Jag hoppas förresten att RSS fungerar nu. Skulle skrivit till dig innan inlägget jag postade idag, men huvudet är inte riktigt med mig pga ohälsa.
Så är det, en stor lycka! Tyvärr funkar inte RSS ;(. Jag skickar mejl!