Vi gillar ju att laga mat utomhus, men då vädret inte är optimalt för det så har vi lagat i princip all mat inomhus den senaste tiden.
Grilla, steka pannkakor, steka svamp, vitlök och lök samt annat som osar mycket och luktar starkt vill vi helst inte laga inomhus i Vega. I alla fall inte med fönster och dörrar stängda.
Fast just nu är det kallt och ganska mycket regn så dörren är inte öppen särskilt ofta. Maten har vi anpassat efter det till viss del. Så här kommer lite förslag på mat att laga inomhus som inte osar så mycket och som vi tycker funkar även med helt stängda fönster.
Förslag på mindre samt matigare rätter:
- Broccoli & vitlökssoppa
- Sallader av olika slag (gärna med quinoa, fetaost, rödbetor)
- Summer rolls
- Vego gulasch
- Gnocchi (länk till receptsamling)
- Pumpasoppa (länk till receptsamling)
- Pasta med pesto och rostade solroskärnor/pinjenötter
- Matiga mackor med avokado och mycket grönsaker
- Nachos med guacamole
- Grönsaker & hummusdipp
- Pad thai el. nudelsallad
- Linsgryta med ris (länk till receptsamling)
- Harira
- Chiapudding på kokosmjölk med banan och ananas
Sedan går det ju utmärkt att förbereda vissa saker som kan användas vid sämre väder. Till exempel ha lite matrester i frysen som bara går att värma. Rosta nötter och frön och spara i en burk, för att strö över salladen ger både krisp, proteiner och mättnad.
Vi förbereder också gärna olika grönsaksbiffar och lägger i frysen, men de steker vi helst ute, eller åtminstone med öppet fönster/dörr!
Nu har jag inte fotat när jag lagat mat med stängd dörr, därför blev det ett par bilder där dörren faktiskt är öppen.
Vad lagar du för mat när du är ”instängd” i husbilen?
6 svar till ”Undvika matos i vanen”
Jag lagar all mat inne, även fisk, men vi har ju en bra effektiv fläkt i köket. Om den är på och köksfönstret lite öppet drar det ut all os på en gång. Du hade en lista på bra förslag, tack för den!
En fläkt är ju himla bra att ha om en lagar all mat inne! Vi valde bort det även i FrankieBoy, å andra sidan lagar vi ju inte fisk.
Soppor av alla de slag är bra campingmat. Grytor och gratänger i omnian är också smidig och hyfsat osfri mat. Sen finns ju alltid vår snabblösning- kokta ägg eller äggröra 🙂
Ja soppor är bra mat när en campar, om en har en handmixer… 😀 Jag gillar nämligen inte bitar i soppan.
Kokar pasta i minimalt med vatten och buljong, (häller inte ut vattnet när den är kokt) . Lägger till exempel, svamp, broccoli, soltorkad tomat, ja det man gillar, och havregrädde. Blir bara en kastrull att diska också.
Vi äter inte kött, men gärna skaldjur passar ju också i pasta.
Bra tips! Undrar om det funkar med glutenfri pasta dock.. den klibbar så lätt. Men låter himla gott!