Olivträd i rader, ansade för maskiner eller ”vildvuxna” kan ses på stora fält runt om i Alentejo och Algarve i Portugal. För här tillverkas massor av olivolja, den enda oljan vi i vårt hushåll numera använder, extra virgin olivolja.
Så ett besök på en fabrik där olivolja framställs planerades in, vi fick även med oss några grannar på utflykten. Lagar do Marmelo tog emot oss mitt i skördetiden, så samtidigt som lastbilarna tömde oliverna kunde vi se hur de togs om hand.
Det familjeägda företaget Sovena är över 100 år gammalt och har många märken och fabriker. På Lagar do Marmelo tillverkas olivolja av oliver från träd på portugisisk mark för två märken: Oliveira da Serra för Portugal och Andorinha för Brasilien.
En modern byggnad, de hade en modell som jag kunde fota för den stora byggnaden fick inte plats i kameran. Joana tog väl hand om oss och berättade om olivsorterna som används, här används ett antal olika olivträd, med olika kvaliteter och egenskaper, samt hur produktionen går till.
Produktion
Så fort oliverna plockats och märkts upp så körs de med lastbil till Lagar do Marmelo och går direkt till tvätt.
Tvätt & provtagning
De tvättar med vatten om det behövs, annars bara blåser rent, vilket är två olika led i produktionen. Vattnet som används vid tvätt återanvänds som bevattning av träden. Material såsom löv och kvistar som sorteras bort återanvänds för att bli gödsel på odlingarna.
Det tas prover på varje batch och de analyseras i laboratoriet där resultaten talar om vad det är för olivolja det kommer bli.
Sortering & pressning
Sort och mognadsgrad är faktorer som styr sorteringen av oliverna. Denna sortering möjliggör att det kan blandas olivoljor med olika egenskaper.
Det är viktigt för Lagar do Marmelo att pressa oliverna snabbt efter skörden, för att få en så färsk produkt som möjligt. Pressningen av oliverna (inklusive skinn och kärna) sker inomhus.
Olivkärnan och fruktköttet separeras, kärnan mals ner och används till biobränsle för fabrikens energibehov.
Extra virgin oil
Extra virgin oil är den första pressningen, men den måste också ha rätt syrahalt, vilken inte får överstiga 0,8%. Dessutom måste Extra virgin oil klara analyser av organoleptiska defekter (ex mögel). Extra virgin är den olivolja som har högst polyfenolhalt, det är alltså den nyttigaste för den mänskliga kroppen, samt att den oljan också är den smakrikaste.
Extra virgin olivolja framställs genom kallpressning av både omogna (gröna) och svarta (mogna) oliver. Det är från början av skörden (sept-oktober) då rätt syrahalt kan uppnås i oliverna.
Andra varianter
Allt annat som inte uppfyller kraven att få bli Extra Virgin Oil blir något annat, bara Virgin Oil, eller bara ”olivolja”. Jag ska ärligt erkänna att jag inte fokuserade på de andra oljornas framställning eftersom vi bara använder Extra Virgin. Men de erbjöd flera olika varianter av oljor i andra kvaliteter också.
Lagring
Olivoljan lagras i stora tankar (som aldrig kom med på bild) och därifrån sker blanding och buteljering. En extra virgin olivolja ska användas inom 18 månader från pressning, allra helst inom 12 månader.
Provsmakning
Vi fick prova ett antal olika Extra Virgin Olivolja. Det var tydliga skillnader i pepprighet och smakstyrka, den första bilden nedan beskriver smakerna. De hade även en ekologisk olivolja som tyvärr inte föll oss i smaken så den köpte vi inte. Det gick också att provsmaka flera olika vinäger, deras fikonvinäger var väldigt god!
En flaska O Lagar (grön etikett) och en Ouro (guldfärgad etikett) följde med oss hem. Den senare är ganska pepprig och är perfekt att ringla över mat och sallader t.ex och att lägga grillade paprikor i tillsammans med vitlök. Mums!
Vi kommer åka tillbaka i slutet av november och köpa olivolja från årets pressning. så färskt som det går att köpa!
Lämna ett svar