Jag nämner biomassa ofta när jag pratar om arbetet vi gör i Skogsgläntan och jag fick en fråga om vad det är och hur vi använder det, så biomassa handlar dagens inlägg om.
Biomassa är material från växter och djur, beroende på sammanhanget så definieras det olika.
I energisammanhang är det biomassa som förbränns för att ge förnyelsebar energi (t.ex vegetabiliskt avfall från jordbruk).
I trädgårdssammanhang är biomassa organiskt material från växter, så som blad, grenar och trä vilket används för kompostering eller gödsling, men också som täckmaterial.
Vad använder vi som biomassa?
Vi använder allt organiskt avfall från vår trädgård och vårt kök. Vi eldar inte upp något och kör inte väg det till någon annan plats heller. Allt organiskt tas om hand på något sätt.
Trä av olika slag, alltså vedartade grenar från när vi beskär våra träd & buskar flisar vi till träflis. Därför vill vi ha träd som vi kan beskära mycket och ofta, som t.ex. tagasaste och eukalyptus.
När vi gör beskärning av gröna och tunnare grenar så använder vi ”chop and drop”, alltså beskär och släpper på marken där beskärningen är gjord.
Gräsklipp, suckulentblad, fallna löv och plantor som gjort sitt använder vi också.

Även ogräs använder vi, fast det lägger vi först i en svart sopsäck för att starta förmultningen – vill inte att rötter och fröer av oönskade växter ska spridas, däremot använder vi gärna det som gröngödsling när det göttat till sig i sopsäcken.
Köksavfall läggs i Bokashi, där både vätskan och det fermenterade materialet återförs till jorden.
Varför använder vi biomassa?
Att lägga organiskt material på marken gör en enorm skillnad för jorden. Särskilt där jorden är synlig och utsatt. Men även under träd och buskar bidrar täcket till positiva förändringar.
Även levande plantor används som täck, kallas ofta marktäckare, som med sina rötter även hjälper till att göra vattenkanaler samt dra ner kvävet i jorden.
Vi använder biomassa för att:
- sänka temperaturen i jorden
- ge mat åt mikroorganismerna
- bygga ett tjockare lager av jord
- förhindra erosion
- behålla fukten i marken
- öka näringshalten i jorden
- minska ogrästillväxt
- öka antal maskar i jorden
- påverka strukturen på jorden
- gröngödsling (ogräs och gräsklipp)
Nackdelar finns, t.ex. så gillar snäckor och sniglar att vara under täcket. Det får vi helt enkelt acceptera, för fördelarna är så många fler. I odlingslådorna där vi mestadels odlar vår mat använder vi inte något täck.
Skogsgläntan
När vi har mer växter i Skogsgläntan kommer behovet av biomassa att minska, för växterna skyddar jorden och de släpper sina grenar och blad och gör automatiskt täckning av marken. Föreställ dig en skog, där sker allt det här utan inblandning av människan.
Eftersom vi bara har ett öppet fält än så länge så behöver vi hjälpa till på traven. Vi behöver massor av biomassa, kan inte få för mycket just nu.
Översta bilden visar flisad eukalpytus.

30 svar till ”Vad är biomassa och vad använder vi det till?”
Vi har en kompostkvarn som funkar jättebra, men vi är lite dåliga på att plocka fram den till allt. Nu får vi visst inte elda längre och jag funderar på hur man ska kunna hantera björnbärsriset som är otroligt obehagligt att hantera. Roshandskar funkar rätt bra, men inte hela vägen. Det är intressant att läsa att ni verkligen inte gör er av med något organiskt, allt går tillbaka till jorden. Så borde det vara här också, det är väl det som är det ultimata rent näringsmässigt tänker jag. Tack för det här, Anna! Jag uppskattar att du tog dig tid att berätta lite mer. Kram!
Vårt björnbärsris är inte ohanterbart än.. får nog vara noga med att beskära det hårt varje år så jag inte får samma problem som er. Har tagit sticklingar och de ser ut att ta sig fint. Tänkte de skulle få bo i skogsgläntan. Äger inte ens ett par roshandskar, får nog köpa mig ett par!
Bra sätt att ta tillvara. Jag följer den här bloggen, Ätliga trädgården, inte varje dag – men jag tittar in där lite nu och då. Jag tror att den är något för dig=)
Jag har koll på den bloggen också ibland, tack för påminnelsen.
Tack för en utförlig förklaring. Bra miljötänk helt klart. Allt blir i ett kretslopp, nästan i varje fall.
Kram
Ja kretslopp, det är det, med lite hjälp från sidan 🙂 Kram
Det är verkligen ett naturens kretslopp hos er, och nu vet vi också hur det går till. Tack för ett informativt inlägg!
Roligt du uppskattade!
Ett bra sätt att lämna tillbaka till naturen, lite pyssel men så mycket värt det för alla parter. Jag hoppas att det blir mer och mer naturligt för oss alla att tänka så.
Jag har alltid räfsat in finare trädgårdsavfall och löv under buskar, det var lätt att se nyttan med det då vi bodde i radhus, de flesta beundrade min lummiga plätt och vi hade en igelkott boendes under en tät rhododendron.
Önskar dej en fin dag,
kram
En igelkott får gärna bo hos oss så småningom! Kram
Verkligen ett superbra miljötänk fast ett jobb som verkligen heter duga.
Kram Carin
Det är värt allt arbete, hoppas vi 🙂 Kram
Tång från havet visade en gammal man när vi promenerade, vi fick med oss en 50 liters jordsäck tång, perfekt under buskar och annat. Lätt att plocka nu på våren.
Aran-öarna och på liknande ställen var tång väldigt viktigt.
Ta tång är jättebra också har jag hört.
Komposterar, det är lag på att kompostera i Stockholms kommun och eftersom tomten är arrenderad så kontrolleras det varje år att man har kompost. Däremot kör jag, med skottkärra eller den handdragna vagnen som vi kan låna, kvistar till vår så kallade kvistkompost. Det finns ett avtal med någon firma som hämtar och flisar kvistarna och föreningen får betalt. Pengarna går till gemensam kassa till duschar, toaletter och annat som vi har. Vi betalar en halvårsavgift för detta också samt arrende till kommunen så det känns angeläget att bidra så inte avgifterna behöver höjas. Det kostar redan en hel del per månad.
Miljötänk är viktigt och all heder till er som anlägger skog och tar hand om marken.
Ha en fin tisdag!
Så bra ni komposterar! Det är väldigt viktigt tycker jag också. Tack, detsamma!
Vilket fint återbruk.
Som du säger, alla fördelar med det överväger de få nackdelar som finns. Och sen när gläntan lever sitt eget liv kommer den att tacka för detta.
Mycket bra miljötänk.
Kramar från mig!!
Vi hoppas och tror Skogsgläntan uppskattar vårt arbete. Tack, kramar!
Visst är det roligt när man ser att det man gör ger effekt? Och att använda det material man har ”gratis” för att mata trädgården med är ju perfekt. 🙂 Uttrycket ”chop and drop” har jag inte stött på tidigare, men det är ju en perfekt beskrivning. 😁
Det skall bli så spännande att följa utvecklingen av er skogsglänta. Jag skulle tro att utvecklingen blir ganska snabb med all energi som ni lägger på den. Kul!
Det är jätteroligt! Chop and drop är ett bra namn 🙂 Kul du hänger med.
Hållbart och ekonomiskt helt enkelt. Allt återanvänds och ger massor av bra effekter i er trädgård 😀
Kram
Ja, båda delarna gillar jag. Kram
Inget till spillo…det är det ultimata verkligen, bra där.
Är ju ett långtgående projekt detta, ser fram emot att se framåtskridandet.
Ha det fint.
Det är verkligen ett långtgående projekt. Tack!
Hej Anna! Fantastisk arbete och tänk! Älskar’t! Vi borde alla göra som ni! Imponeras av ert driv! 1000-Tack!! Förnybar energi är framtiden! Bioenergi bidrar till att begränsa klimatförändringarna.
KRAM till DIG! Anna
Tack, roligt du gillar´t. Kram!
Så var det för vår del också när vi bodde på Åland och hade stor trädgård, Eko-certifierad. Vi använde marktäckning, biomassa så gott som överallt där det behövdes. Fantastiskt på många sätt, de flesta sätt. Jag försöker göra det här i vår lilla täppa också och visst har det god effekt här med.
Ett bra sätt att ta tillvara på och att tillika berika jorden och allt vad det innebär. Ni som har stora Skogsgläntan på gång behöver säkert mycket av den varan nu..
Lycka till med projektet, projekten!
Kram
Väldigt bra och dessutom ekonomiskt att använda det vi redan har. Tack, kram!
Mycket intressant och inspirerande att läsa hur ni gör. Hur ni tar vara på i princip allt och som sedan blir till ny näring. Nackdelen är förstår det där med snäckor och sniglar men fördelarna överväger. Inspirerande inlägg Anna!
Kram
Tack, kul du uppskattar! Kram