Rätt klädd? Hur viktiga är kläderna för att dra hem en affär? Skulle du köpa av mig om jag kom till kundmötet i dessa färgsprakande harembyxor? Vad styr vårt val av kläder i affärssammanhang?
Som fullständigt ointresserad av kläder är det kanske inte så konstigt att jag går igång på det här – vad är rätt klädd? Att vara aktiv på LinkedIn öppnar nya dörrar för mig. Nya frågeställningar, för mig nya yrken och nya intressanta människor.
”Rätt klädd ger fler affärer”
I mitt flöde på LinkedIn dök den här artikeln på Dagens Industri upp, vilken jag inte kan läsa då det krävs prenumeration. Men bara de inledande fraserna får igång mig 🙂
”Rätt klädd ger fler affärer.” Det utlovar Oscar Arrsjö, expert i herrmode och aktuell med boken ”Klä dig för framgång”.
Vad menar en expert i herrmode att Rätt klädd är? Min direkta förutfattade mening inkluderar mode i den uppfattningen med tanke på hans expertområde. Vad framgång är beror på tillfället förstår jag när jag läser om boken på andra ställen på nätet.
Så om vi då alltså fokuserar på affärsmötet.
Vad är rätt kläder vid ett affärsmöte?
Hur viktigt är det att vara rätt klädd och vad är egentligen rätt kläder vid ett affärsmöte. Oscars bok handlar om män, men jag tänkte skippa att prata om män, jag tänker vi kan prata om kvinnor istället.
Om du träffar en kvinnlig säljare för första gången, vad har du då för förväntningar på hennes klädsel? Hur skulle du reagera om kläderna inte motsvarade dina förväntningar? Vad är det som gör att du har de förväntningarna du har? Vad styr vårt val av kläder i affärssammanhang?
Det är normer & strukturer som sätter förväntningarna och som styr valet av kläder för de flesta.
Att träffa en advokat och mötas av en kvinna i jeans och T-shirt hade varit befriande! Inga tillknäppta knutblusar, snäva kavajer och kjolar samt höga klackar på skorna. Jag tror att en kvinna i jeans och T-shirt kan vara exakt (kanske mer!) tillmötesgående och professionell i en avslappnad klädsel.
Det finns massor av exempel där kläderna fyller en viktig funktion för identifiering, men vi fokuserar ju på själva affärsmötet i det här inlägget 🙂
Kläder en del av den visuella kommunikationen
Ett argument för att ha en viss klädkod vid ett säljmöte är att det är en del av företagets visuella kommunikation. Att varumärket representeras vid ett affärsmöte. Mmmm… men varför ska varumärket visualiseras med höga klackar och snäva kjolar? Kanske det räcker med en enhetlig färg och vissa ramar att hålla sig inom?
Jag handlar av personer som inger trygghet, kompetens och förtroende. Det är inte heller fel att känna att personen har ansträngt sig lite, visar sin hunger. Men kläderna har ingen som helst betydelse i mina ögon. Inte heller om hen är lång / tjock / sminkad / gay / stockholmare etc..
Vill vi ändra på denna norm?
Jag önskar i alla fall att normerna inte alls påverkade vad vi satte på oss för kläder. Att det enbart är vår egen åsikt och vilja som styr om vi sätter på oss en dräkt eller en ett par jeans. Att inte styras av vad som förväntas.
Om vi alla har kjol / dräkt / slips / kavaj på oss när det är kundmöte så är det vad en förväntas mötas av. Om vi vill ändra på den här normen så måste vi alla börja bära andra kläder än vad som förväntas. Kläder som upplevs som att de sticker ut. Lite eller mycket, helt beroende på vad du verkligen VILL bära. Vad du är bekväm i.
Det var likadant med tatueringar och piercing i början. Den som hade en tatuering stämplades som kriminell. Så är det inte idag. Vi behöver alla bidra till att ändra folks förväntningar genom att visa andra kläder!
Jag fortsätter i alla fall att gå till mina möten klädd som jag vill i sköna och bekväma kläder!
8 svar till ”Vad innebär det att vara rätt klädd för affärsmötet?”
Din text fick mig att le…att dra på mungiporna för jag påmindes om att man även kan ha träkostymen på sig som någon uttryckte sig häromdagen. Alltså att man ligger död i en kista.
Och ibland kanske man inte ens är död utan bara inte levande – oavsett vilken kostym man bär. Och att den energin man kan skicka trots sin kostym eller tack vare. Det är den jag kan lockas och attraheras av. Även energi i haremsbyxor 🙂
Precis, kläderna kan ju även strypa personens personlighet och det man gärna hade gjort affärer med om den sidan synts. Träkostymen tänker jag inte införskaffa än på länge 🙂
Alltså. Jag har inte kläder för att de är fina eller är bättre rent generellt i affärsmöten, arbetsintervjuer. Jag går dit i mina bekväma kläder (okej inte helt myskläder men inte kostym osv ändå!).
Så fungerar jag med!
Åh, gillar normbrytning! Dels för att det är spännande, dels för att det finns så jäkla många onödiga och meningslösa normer. Men visst kan kläder få en att ändra personlighet – får mina halvvuxna söner på sig en kostym sträcker de automatiskt på sig till exempel (Händer sällan ska tilläggas men skillnaden är markant)
Normer är till för att brytas ;). Intressant att sönerna påverkas så av en kostym. Det är både på gott och ont kan jag tycka. För sträcka på sig är ju bra, men synd att det ska krävas en kostym för det. Varför? Har du frågat?
Jag tror att om vi har kläder vi är bekväma i kommer vi också vara vårt bästa jag. Så att klä sig i efter en mall är passé enligt mig. Jag har tex aldrig varit en jeanstjej eller mjukisbyxtjej, har nog ägt max 15 par jeans totalt i livet. Senast jag ägde ett par mjukisbyxor var jag höggravid och det är läääänge sen. Men jag vill inte och tänker inte klä mig i någon slags manlig norm för att passa in eller se mer professionell ut. Mina år som mcåkare har sett till att hålla mina fördomar om människor, mallar och klädsel på bra nivå. Det har också gjort att jag avstår från att döma en persons kompetens efter hur dyr kostym eller höga klackar en person har. Men nog går det åt bägge håll – precis lika duktig och kompetent en person iförd chipsbrallor kan vara precis lika varm och engagerad kan en person iförd pennkjol och stilettos vara. It goes both ways 🙂
Du e klok du, vännen! 🙂