Vad blev det av alla tomaterna?

Publicerat den

Det sket ju sig med konserveringen av de första omgångarna av tomater men sen har jag fortsatt ta hand om tomater och det här är vad det blev till slut.

Vill också säga att alla dessa burkar med olika innehåll har inte alla hållit sig som de ska, så jag har fått slänga fler burkar. Exakt vad som blev kvar har jag ingen koll på och det spelar egentligen ingen roll. Jag har lärt mig en läxa den här sommaren och får fundera på hur jag ska komma förbi problemet nästa år.

Jag såg till att testa flera olika varianter för att ha underlag för vad som fungerar bäst för mig. Så även om jag varit frustrerad många gånger i sommar så har vi mycket burkar kvar med olika innehåll att prova i höst och vinter.

Tomatsåser

Jag gjorde ju om de burkarna som fortfarande var bra när vi först upptäckte problemet med konserveringen. Så där har jag en hel del burkar med sås som är smaksatt med chili, men som behöver kryddas mer eller användas i en gryta med andra grönsaker i, den är en bas bara. Sen har jag gjort två burkar med färdig tomatsås att använda till pasta t.ex.

Tomatsoppa

Har ett antal påsar med färdig tomatsoppa i frysen, perfekt snabbmat i höst och vinter! Jag har dessutom gjort soppa som vi ätit direkt så klart.

Marmelader

Jag har gjort tre olika marmelader med tre olika smaksättningar:

  1. gröna tomtater med ingefära och citron
  2. röda tomater med kanel och kryddnejlika
  3. röda tomater med mandellikör och vaniljsocker

Alla tre är goda! Nr 1 är favoriten, så otroligt god och påminner mig om min mormors morotsmarmelad lustigt nog. Nr 2 är gjord från ett portugisiskt recept, skulle nog vilja prova igen med mer kryddnejlika i. Och Nr 3 hade jag höga förväntningar på, jag älskar ju mandel i alla former, men smaken av mandellikören försvann lite, så jag behöver ha mer i nästa gång.

Rostade tomater

Har följt Camilla Plum´s recept med rostade körsbärstomater, där jag sen varvade i burken med oregano, skivad vitlök och salt. Täckt allt med olivolja.

Gjorde även en plåt med klyftade plommontomater, lök och vitlök som jag sedan la i en burk och täckte med olivolja.

Innan jag hittade receptet på Plum´s tomater gjorde jag en plåt med rostade körsbärstomater, timjan, rosmarin, vitlök och salt och la det i en burk som jag täckte med olivolja.

Ett antal burkar där jag bara har rostat körsbärstomaterna och tryckt ner dem i en burk och täckt med olivolja har jag också. Inga kryddor.

Kokade tomater

Eftersom det var de råa tomaterna som gick åt fanders, så har jag provat att koka tomater och lägga i burkar. Eftersom marmelader och sylter går så bra så tänkte jag det kanske funkar. Men det har inte fungerat så bra. Har ställt in de kvarvarande burkarna i kylen för att se om de klarar sig bättre där än på vår förvaringshylla.

Tomatchutney

Det blev också en batch med tomatchutney av gröna tomater, vilket vi gillar att ha till indiska grytor

Torkade tomater

Vet inte hur många kilo av körsbärstomater jag torkat! Vi har i alla fall massor som vi kommer äta till vinterns alla sallader. I kombination med underbart söta och goda granatäpplekärnor, färsk koriander och … Ja nu längtar jag efter andra smaker,

Jag har inte skördat klart än, vi har några plantor kvar så vi kan njuta av färska tomater ett tag till. När de börjar bli för mogna så åker de till torken.

28 svar till ”Vad blev det av alla tomaterna?”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Flitig som en myra!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Mycket jobb blir det, men samtidigt väldigt tillfredsställande att kunna njuta av egen skörd.

  2. Profilbild för Znogge

    Oj, det var verkligen imponerande mycket som du har fått till ändå trots ganska så rejäla bakslag. Men skam den som ger sig!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det känns bra att ha en hel del burkar med den egna skörden till vintern. Så är det!

  3. Profilbild för Mamma C

    Men så mycket gott du har gjort av din tomatskörd. Även om du gick miste om en del när det jäste i burkarna.
    Strör du bara de torkade tomaterna över salladen? låter gott med granatäpple till.
    Ha en bra torsdag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det har blivit en del! Ja bara strör dem över, de är så smakrika och goda. Kram

  4. Profilbild för Anni

    Så otroligt tråkigt med alla burkar som jäste, undrar så vad som var problemet? Jag har egentligen bara börjat skörda mina tomater, men det blir en hel del här också även om de är sena. Min ena solcellsdrivna bevattning har inte fungerat, så stackars grannen har haft en del att gör när jag varit bortrest.
    Tomatmarmelad gör jag också, på de stora tomaterna. Har bourbonvanilj som smaksättning och äter till dessertost. Förra året frös jag in många småtomater hela, fungerar perfekt i grytor och andra varma rätter.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja väldigt tråkigt. Jag tror det var dåliga burkar, jag har använt sked när jag öppnat locken och det har så klart förstört dem. Så alla gamla burkar är nu kasserade och jag ber Roger öppna alla burkar hädanefter! Jag önskar jag kunde frysa in.. vi har inte plats dessvärre. Kanske nästa år att vi har gjort klart utrymmet där vi ska ha en stor frys. Så gott med tomatmarmelad till ost!

  5. Profilbild för Susjos

    Vilken lycka med alla tomater, en god grönsak som man kan göra mycket med, och det gör ju du!
    Ha det gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Verkligen en fantastisk grönsak! Tack detsamma

  6. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Det verkar bli mycket som klarar sig bra så även om det är synd att en del behövde slängas så har ni ändå massor med smaskiga tomater i olika former att avnjuta när hösten och vintern kommer. Alltihop låter gott.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det finns massor att njuta av, det går ingen nöd på oss. Tack! Kram

  7. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Det är otroligt lyxigt med hemodlat! Smaken är ju en helt annan, även om köpt närodlat slår det man brukar hitta i butikerna med hästländger.

    Vi har inte fått lika bra tomatskörd som vi brukar och gurkskörden är väldigt dålig i år. Begriper inte riktigt varför, men man får vara glad för det som blir. Och vi har fått mer tomater än vi hinner äta upp, så en hel del har blivit hackat och stoppat i frysen. Jag borde fixa lite semitorkade tomater också och frysa in i småburkar för att ha som mumsigt tillbehör till maten i vinter, men har inte hunnit/orkat/prioriterat det ännu. Det kanske blir?

    Sen är ett av årets nöjen för oss att jämföra smaken på tomater. VI har ett antal favoriter som vi odlar och så testar vi nya. Jag har bytt lite fröer med en kompis och hittat nån ny favorit i år (Belle Couer) och nån som jag hittat via Gardener’s World (Atomic Sunset) och så nån som jag snubblat över när jag beställde annat frö (Ananas). De får nog följa med till nästa år allihop! Ananas är en bifftomat som dessutom fick tokspatt och producerade en tomat på drygt 750gram! 😮 Och den var god! Dessutom ett antal mer ”normala” tomater. 😀

    Vi har förresten skördat portugisisk kål (Tronchuda) idag och haft i en gryta. Tycker den är jättegod – spröd och mild i smaken. Maken tycker att den har en ton av äpple. Lustigt nog luktar den inte kål när man steker den heller, så det är bara fördelar! Den skall vi odla fler år!

    Jag blev nyfiken på din marmelad på gröna tomater, ingefära (min favorit!) och citron. Vad äter ni den till?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är inte bara smaken som är helt annan, det är ett rent innehåll också. Inga tillsatser och annan skit som jag inte vill äta. Det är min största motivation numera till att odla eget. Tråkigt att er skörd inte blivit som förväntat, men det är som du säger, en får vara glad för allt som det blir. Här blir det nog bara två sorter nästa år, kanske tre. En enorm tomat förstår jag! Kul med den portugisiska kålen, jag föredrar svartkål jag 🙂 Vi äter marmelad/sylt nästan bara till ost och pannkakor, men den är så god att det går att ta en sked rätt in i munnen som efterrätt 🙂

  8. Profilbild för Micke

    Som skrivet tidigare, synd att det gick åt skogen med många burkar men det får ju ses som lärdom för framtida bruk, såååå mycket tomater hos dig, underbart.

    Vi köper ju våra tomatsåser på burk, förmodligen inte lika gott men vi vet ju inget annat här som tur är. 🙂

    Ha det nu fint.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja här finns mycket tomater, en grönsak jag verkligen gillar enormt mkt. Kanske inte lika gott, men framför allt är det inte bara tomater i de flesta burkar.. Detsamma!

  9. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Tänk vilken tillfredsställelse att plocka fram burkar med egna inläggningar, tomatsåser, soppor och annat till vintern. Det är ett rejält jobb du gjort men ändå skoj att pröva olika varianter.
    Inlagda rostade tomater och marmeladen med ingefära och citron låter extra goda.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja, en enorm tillfredsställelse! Det blir mycket gott i höst/vinter.

  10. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Du är verkligen på hugget, tomathugget…!
    Bra jobbat skulle jag säga, imponerad säger jag också!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack snälla! Kram

  11. Profilbild för Marianne

    Tack för tipsen, det kan nog bli något av dem här också.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul att kunna inspirera. Kram

  12. Profilbild för Marika Nilsson

    Så sugen jag blir på att odlar tomater. Får nog testa det till nästa år. Ingen odlare direkt men kan ju bli.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt att kunna inspirera, en planta i en kruka brukar kunna ge en del skörd under en lång tid, så det behöver inte vara så avancerat.

  13. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

    Bra idéer för att ta hand om tomaterna.
    Ha det bra!

  14. Profilbild för Anita

    Hm, jag får inte längre upp alla dina inlägg i min reader hos WP märker jag eller rättare sagt, de kommer med lång fördröjning och då är det lätt att jag missar något. Märkligt för det verkar bara vara din blogg som det händer med. Men nu gör jag istället så att jag går in direkt på din blogg och tittar för jag vill ju inte missa intressanta inlägg som det här … om tomater!

    Väldigt intressant att läsa om allt du gjort. Tråkigt med de konserverade tomaterna som det inte fungerade med. Ser att du gjort tomatmarmelad på gröna tomater. Och du har samma smaksättning som jag brukar använda, citron och ingefära. Den blir verkligen jättegod. Ser att du också gör soppa. Det gör jag också. Jag brukar göra en tomat och paprikasoppa som blir väldigt god (har ju massor med egen paprika). Rostar tomater, paprika lök och lite chili i ugnen tillsammans med lite kryddor, bl.a. timjan. Sedan mixar jag den och tillsätter lite grönsaksbuljong. Bra att ha i frysen. Det går också bra att frysa tomater hela men vet ju att du just nu har lite dåligt med plats i frysen.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ajdå, det var tråkigt att höra! Vet inte varför.. felet borde ligga hos WordPress eftersom jag använder ett av deras default-teman. Jag har inte överdrivet med paprika, så jag har rena tomatsoppor. Med chili så klart :=) jag gör som du annars och ja frysen är det fullt i nu.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Soligt
07:4217:19 WET
SönMånTisOnsTor
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 4°C
18°C / 5°C
18°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.