Klimatpåverkan är en viktig fråga, det vet vi alla. Men det krävs aktiva val av var och en av oss. Att ifrågasätta sin livsstil är nödvändigt tycker vi.
Att faktiskt ändra på sitt beteende, stanna upp och tänka till för att minska klimatpåverkan är ett val, varje dag. Och om vi jämför denna livsstilen med vår gamla så lämnar vi helt klart andra avtryck på jorden nu. Men det finns fortfarande val vi kan göra annorlunda och framför allt bättre.
Husbil som transportmedel
FrankieBoy har miljöklass 6 och vi har kört 2000 mil första året. Vi tankar med diesel. Tidigare hade vi två bilar, en för att köra på bana med och en för transporter. Vi har haft tre bilar också en period. Så vi har färre bilar. Men vi kör fler mil än tidigare.
Cyklarna använder vi flitigt, och ja de behöver laddas med el emellanåt. När vi inte cyklar använder vi lokaltrafiken som erbjuds. Vi hyr bil ibland för att få en ännu större radie, men då står ju FrankieBoy stilla.
Tidigare flög vi kanske 8-10 ggr/år. Vi gjorde alla våra resor med flyg när vi skulle utomlands. Nu gör vi dom med husbilen, som vi ändå rullar med. Vi kommer helt säkert flyga nån mer gång, men det kommer vara genomtänkt i så fall och inget vi bara gör.
Husbil som boende
Eftersom vi samtidigt bor i vår husbil behöver det jämföras med att bo i en lägenhet/villa som vi gjorde tidigare. Och då kapar vi vår miljöpåverkan radikalt eftersom vi inte behöver värma upp så stor yta och inte så ofta och länge, då vi befinner oss i varmare klimat. Vi använder antingen el (inte vår egen solenergi) eller Gasol/LPG (motorgas) som bränsle för uppvärmningen.
Vi har egen el via vår solpanel och är till stor del självförsörjande, men inte helt. Vi har bara LED-lampor i bilen, men el går också åt till att spola på toaletten, ladda dammsugaren, ladda telefoner, till vattenpumpen, till routern, till vår ”sambandscentral”, till att driva värmepumpen etc.. Det som främst gör att vi behöver köpa extern el emellanåt är att vi behöver ladda våra datorer ofta då de används mycket i arbetet och solpanelerna klarar inte alltid att försörja oss med elen till dem. Även våra cyklar laddas när vi köper el.
Påverka miljön i vardagen
Livsstilen som sådan påverkar också vårt avtryck på jorden. Här är några exempel.
Tvätta kläder
Eftersom vi har mer tid för annat än jobb numera väljer jag att handtvätta mer och det blir då i lägre vattentemperaturer än i maskin. Tvättar i maskin också, men särskilt utomlands är handtvätt ett riktigt bra alternativ då torktiden är snabb även på tvätt som inte gått i centrifug. Jag tror vattenförbrukningen är större vid handtvätt än maskintvätt, men det går i alla fall åt mindre el. Så kanske det är jämt skägg? Någon som vet? Torktumlare använder jag ytterst sällan.
Vattenförbrukning
Vi har generellt en liten vattenförbrukning. Vi har 150 liter i vår tank och den räcker i 5 dygn ungefär. Vi handdiskar alltid och återanvänder då varmt vatten från äggkoket. Vi duschar inte lika ofta som tidigare. Vi tvättar bilen på anvisade platser, där smutsvattnet samlas upp och förhoppningsvis går till reningsverk.
Maten
Vi har faktiskt inget matsvinn. Köper bara det vi ska äta och vi äter väldigt gärna våra rester, då slipper vi ju planera och laga mat en dag. Roger äter mindre kött. Utomlands har vi dock inte koll på vad som är ekologiskt eller inte då vi köper mycket på marknader. Vi väljer att köpa härodlat så mycket vi kan och det är ju bra.
Engångsprodukter
Papperstallrikar kan vi använda ibland, om det är väldigt färgstarka (curry, saffran, gurkmeja etc..) matvaror som efterlämnar färg i vår diskho. Engångshandskar använder vi när vi gör grönsaksbiffar.
Nytt kontra begagnat
Vi shoppar väldigt lite över huvudtaget, det vi köper är sånt som håller längre. Vi väljer hög kvalitet och gör ofta research innan vi handlar. Kläder handlas i princip aldrig, men när det görs så blir det nya. Där kan vi bli bättre och börja leta i secondhand istället. Den dag vi ska köpa möbler igen kommer mycket att bli begagnat!
Sopor
När det finns sopsorteringsbehållare där vi bor så sorterar vi vårt avfall. Det finns dock inte överallt. Men vi lämnar inget skräp eller avfall efter oss på annat än anvisade platser. Och vi städar efter andra, plockar skräp på stranden till exempel. Vi hoppas att vi på Ullared kan hitta en hopfällbar skräpplockare, för det har vi letat efter länge. Vet du var det kan köpas?
Sparandet
Detta behöver vi se över så att vi i framtiden sparar och investerar i färre fossiltunga företag. Att vi bidrar med vårt kapital till en långsiktigt hållbar planet.
Politik
Vi pratar inte politik i den här bloggen, men vi beaktar klimatfrågorna vid röstning i både riksdags- & EU-val.
Vår klimatpåverkan är lägre nu!
Är definitivt inte fullärda på alla delar, men vi lär oss. Det är aldrig försent att tänka ett varv till och i andra omgången ta med sin egen klimatpåverkan i beslutet. Vi är ju bra på att ta beslut, det har vi berättat om tidigare. Men vi kan lugnt konstatera att vår livsstil har mycket mindre klimatpåverkan än vår tidigare livsstil och det är ju bra!
På WWF brukar jag läsa för att lära mig mer om vår klimatpåverkan.
/Anna & Roger
15 svar till ”Vår klimatpåverkan – hur bra är vår livsstil för miljön?”
Om ni köper en relativt stor hink med lock, så laddar ni den med tvättmedel varmt vatten och lite kläder. Sätter på locket och ställer den i badrummet när ni ska kära en bit. När ni sen är framme så är tvätten klar för att sköljas. Vips så har ni en tvättmaskin. Går ju inte till några större grejer men ändå funkar bra för oss.
Vi gjorde så tidigare. Men dels läckte locket, dels var det inte alltid tillåtet att torka tvätt ute dit vi kom och dels fanns det inte gråtömning alltid heller eller sköljmöjligheter. Så nu väntar jag med min handtvätt tills jag vet var vi ska stanna & det hår utmärkt också.
Miljön är det viktigaste vi har och det som har varit kan vi inte göra något åt. Jag började fundera på hur jag själv med min digitala nomaddröm ens skulle kunna göra den till verklighet. Jag älskar Asien och värmen där. Skulle flygskammen döda min dröm? Jag gjorde litet research och funderade kring det och mitt eget beteende. Så här tänkte jag:
Skippa alla inrikes flygresor och idka samåkning med bil så mycket jag kan, ta tåget inrikes och se över allt i hela hushållet. Redan idag skippar jag t ex 4 bilresor i veckan och gör min arbetsträning via videosamtal. Vi ser hur vi kan bygga med att vara platsobunden för det passar mig då jag har extremt litet ork.
I allafall så kollade jag upp att det går att åka tåg till Thailand med litet engagemang. Problemet för mig då blir maten eftersom jag lever sockerfritt och glutenfritt och tågresan är låååång! Kollat och tror jag kan lösa det med USB blender och litet attiraljer. Tåg verkar vara dyrast i Sverige och det blir fler övernattningar så det ska bli intressant att se priset men oxå detta med uppkoppling mm som jag behöver.
Även om det blir flyg mellan Stockholm och Bangkok så kan jag åka tåg och buss inom Thailand, Vietnam och Kambodja. Jag är nog oxå litet nyfiken på att åka tåg hela vägen och se landskapet men jag har ”issues” som gay att sätta min fot i Ryssland bl a. Har lovat mig själv att, efter uppvaknandet över att Maldiverna har dödsstraff för homosexuellas så vill jag inte besöka länder som inte håller sig till mänskliga rättigheter.
Redan förra året i Thailand blev miljön en punkt på min agenda när jag började plocka skräp på stränderna. Det skulle kunnat vara ett heltidsjobb i tre månader. Så duktig var jag inte. Tyvärr. Jag önskar att företag som kan miljö och sophantering sålde in sig till staten i Thailand och lärde upp dem att ta hand om det.
Dags oxå för turistindustrin att skippa plasten helt och övergå till bambu. Och vem behöver plastsugrör egentligen. Större slutna vattentankar med tapp på krogarna borde finnas med kyla istället för plastflaskor….Vi får ställa högre krav men av de som åker på all inclusive till Asien, hur många bryr sig om miljön?
Hur många ifrågasätter och uttalar det då?
Jag har börjat fundera och bidrar mer och mer till hållbart handlande i mitt liv. Nu pågår utrensningen av plast i köket. Det blir bättre och bättre. Frågan är om flygskammen är så stor så folk börjar ha det som hemlighet……?
Jag ska planera så gott jag kan. ??
Du är aktiv i dina val vännen tror det är det viktigaste steget att ta. Tåg till Thailand hade nog varit en fräck upplevelse, om den är möjlig. Kram
Som frivillig 0-barnsmamma har jag bidragit till att ”mina” barn och barnbarn inte flyger och far över klotet, äter icke närodlat o s v i all oändlighet. Amen.
Så jag känner ingen skam av något slag. Försöker självklart leva hyfsat ändå. Med sunt förnuft kommer man långt. Även med diesel. ??
Jag menar inte att få någon att känns skam! Ber verkligen om ursäkt om det tolkades så. För oss är det dock viktigt att tänka klimatsmart och bli bättre på det, ville förmedla det.
Nej….du har inte fått mig att
känna någon skam.
Absolut inte. ?
Vad bra, vart lite orolig där ett tag 😀
Såg på nyheterna att Krysskingsfartygen stod på tomgång i upp till 30 timmar i hamnarna i Sverige.!!!!
När man hör det ska mani nye ha dåligt samvete över våra resor med våra bilar.
Jag såg det också. Märkligt att det är tillåtet. Fast det gör ju det inte att är ok att inte tänka sig för själv. tänker jag.
Nej absolut, men man behöver ju inte ha dåligt samvete när folk klagar på att man åker HB .
Bra inlägg! Ni verkar ha funderat på det mesta. Jag tror det viktigaste är att ta första steget och det är att börja tänka på dessa frågor, då tror jag det är kort väg till att börja göra mera medvetna val. Jag har en bit kvar till att vara där jag skulle villa vara, men känner åtminstone att jag är på rätt väg!
Ja, vi har också en del kvar. Men precis som du säger, bara en börjar så kan det bara gå åt rätt håll.
Visst är det bra med Solenergi,perfekt för oss i Bobil! 🙂
I huset hemma har vi fjärrvärme o lite ved,bra med!
Kortare sträckor så går eller cyklar vi mest 🙂
Undviker dom här längre flygresorna….
Ha det gott…..
Ja solenergi är verkligen bra för oss i bobil!