Just nu pågår vårens odlingssäsong här hos oss. Den började i mars och mina sålådor är fullt utnyttjade.
I år har jag fokuserat på tomater, vilket även märks på bilderna till detta inlägg. Min plan är att ha skördat det mesta i slutet av juni så endast de som behöver riktigt lång tid på sig står kvar i lådorna (sötpotatis, squash, aubergine samt perennerna sparris och gräslök). Men blir nog lite ströplantor av andra grönsaker också.
Tomater
Jag har fem sålådor med tomatplantor av fyra olika sorter. Har inte full koll på vad de heter (glömde att fota skyltarna på marknaden). Men det är curaçao (hjärttomater), en variant med stora plommon och körsbärstomater. Den sista minns jag inte alls.
Två av plantorna (typ 50 st tror jag) jag köpte i april har jag kastat då de var hängiga och sjuka. De fyra plantorna jag köpte i mars och hade i vitrinskåpet på balkongen en månad innan jag planterade ut är stora och fina. Så ska jag göra med alla tomatplantor nästa år. Det får plats 72 plantor i vitrinskåpet.
Gurka
Fyra plantor, två för inläggningar och två för att äta färska. Det är två olika sorter. De växer finfint och redan finns det små gurkor på plantorna.
Majs
Hade ett par fröpåsar med majs som jag inte sådde förra året, de kom ner i jorden direkt på växtplatsen i år. Alla har inte tagit sig, men jag har kanske ett 20-tal plantor i alla fall. Dessa kanske jag inte kan skörda förrän i juli.
Zucchini
Köpte två plantor på marknaden, bara en har överlevt men den ser pluttig ut. Får se om det blir något av den. Hade också frön kvar från förra året så tryckte ner 4 stycken, men bara en av dem ville bli en planta.
Två plantor räcker gott för oss, det blir många zucchinis om plantorna mår bra. Så vi hoppas det blir någon skörd av dessa.
Rödbetor
I en halv sålåda satte jag pluggplantor med rödbetor. Skördar för fullt just nu. Stora och jättegoda.
Rädisor
Hade fröer kvar sedan tidigare, sådde fyra rader och vi skördar för fullt och använder i sallader. Vi är inte de enda som äter på dem, så vi får snabba på..
Potatis
I februari tryckte jag ner Amandine potatis som jag köpt i höstas på Continente. Påsen hade legat i servicehuset hela vintern och groddat sig ordentligt. I slutet av april skördade jag och fyllde stora grönsakslådan i kylskåpet med potatis. Vi äter inte potatis året om utan bara när de är nyskördade och vårens potatis är väldigt mycket mer smakrik än den vi sätter på hösten. Dessutom skördade jag efter två månader, inte tre som rekommenderas. Kanske det påverkar att smaken blev starkare? Gott är det i alla fall!
Vitlök
I december sätter vi vitlöken här, den skördas i juni. Har 1,5 sålåda med vitlök i år.
Aubergine
Köpte tre pluggar med aubergine, de växer på fint och jag har redan knipsat bort ett par blommor då plantorna var alldeles för veka för att klara bära frukt så tidigt. Hoppas det blir fina frukter – har bara drivit upp själv från frö förut.
Gräslök & svartkål
I en sålåda har jag gräslök, som ju är perenn och kommer varje år (här mest hela tiden). I den lådan satte jag svartkål i höstas och det verkar inte som jag fick upp all skörd då, för det växer två plantor med svartkål där igen.
Butternutsquash
Tre lådor har jag totalt 9 plantor av butternut i. Sått från egna frön från egen skörd. Fick massor av plantor så jag har gett bort till vänner. Det var av nio plantor jag fick 27 pumpor förra året. Vi får se hur det går i år. Dessa plantor får jag hålla vid liv till augusti i alla fall.
Sötpotatis
I år har jag inte köpt några sötpotatissnippar utan bara planterat egna, de som kommit på de sötpotatisar jag själv skördade i vintras. Så det är endast 7 plantor i år.
Detta är också plantor som måste vattnas hela sommaren.
Sparris
Det är ju en perenn, så den kommer varje år. Men vi har inte skördat något i år heller. Allt för att plantorna ska bli stora och starka. Nästa vår ska vi däremot njuta av de två plantorna som jag är helt övertygad kommer ge oss mer än vad vi vill äta, åtminstone om de får överleva.
Spetskål
Vi har haft både spetskål och vitkål från i höstas och nu är det dags att börja skörda spetskålen jag satte (pluggplantor) i mars. Vitkål kör vi bara på hösten då de tar längre tid på sig och vi gillar spetskål bättre.
Koriander
Plantorna jag satt i höstas har växt i från oss och har gått i blom. Just nu väntar jag på att skörda fröna från dem.
Och jag ska köpa pluggplantor på fredag, på marknaden i Castro Verde, som jag ska sätta i lådan där potatisen växte.
Våra 20 sålådor har varit fyllda med de här grönsakerna den här våren, i vissa ska det bli ännu mer frodigt och i andra är nu tomt eller halvtomt.
26 svar till ”Vårens odlingssäsong”
Så härligt att kunna skörda så mycket läckerheter vid olika tider på året. Här pratar vi verkligen om ekologiska grönsaker…..
Ja det är oroligt härligt. Pluggplantorna jag köper är nog inte ekologiska, men de lever ekologiskt hos mig i alla fall 🙂
Du snackar om att skörda snart…..här har fröerna inte ens en plan på att hoppa ur fröpåsen….nästan frost inatt – jag hoppas att fröken Persika klarade det nu när hon börjat att blomma.
Men jag gläds med dig att du redan kan skörda rödbetor och så smart att använda vitrinskåpet till drivhus.
Ha en skön onsdag ute i trädgården.
Det är definitivt olika med odlingarna här och i Sverige, en av anledningarna för mig att flytta hit. Ha en skön dag du också!
Det är så härligt att läsa om dina grönsaksodlingar. Väldigt roligt att följa. Här ligger vi som sagt långt efter men potatisarna ligger i äggkartonger och har kraftiga små och fina mörkgröna groddar. Och tomatplantorna växter liksom chili och paprika. Men skörd blir det inte förrän i slutet av juli. Lite skillnad.
Visst är det skillnad, konstigt vore det annars 🙂 Vi har ju två månader med enorm hetta, då vill jag ha så lite som möjligt att vattna.
Oj så mycket du odlar! Mitt odlande har helt upphört, för nu har jag varken trädgårdsland eller växthus, men visst var det roligt när man höll på och påtade och drev upp plantor av olika slag. Men var sak har sin tid…..
Ha en fin onsdag!
/Ingrid
Jodå, var sak har sin tid. En stor tillfredsställelse för mig med egen odling. Haft det i Sverige också och saknade det när vi bodde i husbil.
Härligt. Min 90-åriga mor åt egna tomater hela sommaren på sin pyttelilla balkong på 5 m², sonen har odlat egen potatis i en spann på altanen 🙂
Egenodlat är underbart, oavsett hur mkt/lite en kan skörda 🙂
Oj vad mycket gott du odlar, hur tar du tillvara på tomaterna? Jag gör inläggningar och tomatkross, har du andra tips?
Jag torkar och gör kross. Vill göra mer av de båda i år, så det räcker hela året. Sen äter vi väldigt mycket färska under säsong, gör en hel del italienska rätter med aubergine t.ex.
Tack, bra tips. jag kommer att prova torka i sommar!
Roger ska nog bygga en tork i sommar.
Fantastiskt att läsa om allt du odlar. Förstår att det är ett helt annat klimat hos dig och det låter underbart att bo så. Själv har jag inte ens lyft ut pelargonerna i uterummet då det ska bli -2 fram mot helgen. Vill inte chocka dom från inne till minusgrader. Däremot Gurka Mangold och Zucchini gror inne.
Nämen fortfarande minusgrader! Hoppas ni snart får varmare så du kan få ut både pelargoner och dina förodlingar.
Jag får tomatplantor av min vän röntgenläkaren och hennes man. Förra året fick jag 23 plantor, det var lite för många. I övrigt ska jag odla mest saker som direktsås. Men det får bli i juni, det är ett ”köldhål” där jag har stugan och järnnätterna brukar ju komma just i juni.
Ha en bra onsdag!
Ja järnnätterna fick en se upp med, jag väntade sällan in dem utan planterade ut och sen fick jag skydda plantorna med fiberduk istället.. Du är smartare!
Vilken lycka att skörda egna grönsaker, låter heeelt ljuvligt! Gröna fingrar har du verkligen!
Ha det gott!
Det är verkligen helt ljuvligt! Tack!
Jag aaaavundas! Jag förstår att det kräver en hel del arbete, arbete jag inte skulle hålla efter, men jag avundas teoretiskt åtminstone. I år har jag tänkt att det får bli örter på balkongen i alla fall, vi får se om de klarar ur och skur här uppe. Kanske!! 😀
Visst krävs det arbete, men jag gillar att vara aktiv så det passar mig bra. Örter är ju inte fel, det är fint också!
Du/ni är så himla alerta och duktiga! Välförtjänta grönsaker får ni också. Sparrisen är den grönsak som jag saknar mest av allt här. Ibland finns det men men…nej, då är jag hellre utan om de inte är av bra kvalitet. Vi hade ju ett eget stort sparrisland på Åland, skördade sparris från slutet av april fram till midsommar då vi lät den växa upp för att bli stark och fruktbar följande år. Den var många år gammal.
Lycka till med odlandet och att ni har tillräckligt med vatten i sommar!
Jag längtar efter nästa vår då vi kan plocka våra första sparrisar. Så klart ska en vara kräsen, bättre att inte äta alls än att bli besviken. Tack! Kram
Vilken trädgårdsodlare du är! Jag blir imponerad, för det är ju inte bara att du har goda förutsättningar rent klimatmässigt, man ska ha intresset och gröna fingrar också. Jag är totalt värdelös, sällan har jag ens haft möjlighet att odla och intresset har varit mycket svagt när väl trädgård funnits. Bärbuskar och några perenner har räckt. Sorkar hade vi gott om när jag försökte odla lite grönsaker på friland. Betyder detta att ni inte åker iväg på några längre resor under odlingssäsongen?
Jag var värdelös innan jag började, jag lär mig lite nytt varje år. Sorkar är inget kul. Nej vi åker inte iväg under mars-juni eller okt-dec, då odlar vi!