Vårt HUR för Skogsgläntan #2

Publicerat den

I det allra första inlägget om projekt Skogsgläntan berättade jag om projektet och visionen, idag ska jag försöka förklara hur vi ska nå den i denna karga miljö, här i det alltmer ökenliknande & monokultur odlade Alentejo i Portugal.

Här hittar du första inlägget med visionen för Skogsgläntan.

För att nå vår vision så krävs det kunskap och hårt arbete, utan det kommer det inte bli någon Skogsglänta. Vi kommer behöva lära oss mycket om tekniker, plantor och jordens biologi. Vi har inte alla svar och lösningar klara för oss idag, men vi har en början. Framförallt har vi en klar målsättning, starka armar och en stor vilja att nå vårt mål.

Om vi bara lämnar marken som den är och låter naturen sköta sig helt själv så kommer den att återhämta sig. Men det kommer ta lång tid, många decennier. Så genom att lägga oss i så hoppas vi kunna förkorta den tiden radikalt.

Genom inspiration

Eftersom andra gjort det här redan så tar vi rygg på dem. Vi kommer inte följa en enskild teknik, utan det blir en blandning av lite allt möjligt. Men dessa grundtankar har vi:

  • inga kemiska bekämpningsmedel & inget konstgödsel (inte ens ekologiskt)
  • våga experimentera
  • plantera mera
  • lyssna på naturen & observera signalerna
  • oavsett resultat så blir det bättre än vad det var 2021

Jag använder YouTube, AI-söktjänster & Google för att hitta källor som kan ge ny information eller kunskap. Här är några källor som vi använt oss av och som du ser är det många olika tekniker som alla har som målet att använda marken, få skörd och ändå inte förstöra ett endaste dugg, utan precis tvärtom!

Besöket på Terra Sintropica

Sintropic farming (extern länk till en pdf på engelska)

Permakultur (extern länk till Wikipedia)

Miyawaki (extern länk till grundaren på Wikipedia)

Hügelkultur (extern länk till Wikipedia)

Byron Grows (extern länk till YouTube)

Regenerativt jordbruk (extern länk till LRF)

Food Forest eller Garden Forest (se nedan film för att få veta mer om vad det är)

Vi kommer fortsätta söka efter inspiration både online och genom besök på olika gårdar där permakultur och regenerativt jordbruk praktiseras.

Plantor

En stor mångfald av växter vill vi ha. Allt från höga träd till marktäckare. Sånt som ger skörd och sånt som är support till de andra växterna. Vi kommer att använda inhemska plantor men även plantor som kanske inte normalt växer här, men som växer fort (utan att vara klassade som invasiva) och som därmed kan bidra till systemet tills de inhemska plantorna är stora nog. Det gäller att blanda rätt och det behöver vi lära oss mer om och det gör vi bäst genom att inspireras av andra och sedan testa oss fram.

Hjältar

Det finns plantor och träd som gör mer för sina plantgrannar och för jorden än andra plantor. I Miyawakimetoden så kallas de för hero trees. Men det är inte bara träd som har den här förmågan, så jag kallar dem för Hjältar kort och gott. Exempel på hjältar är bondbönor, sojabönor, ärtbuskar av olika slag och alla andra växter i familjen fabaceae. Klöver, tagasaste, mexikansk solros (viktigt med rätt sort) fänkål, alfaalfa och moringa träd är fler exempel på hjältar som vi vill ge plats i Skogsgläntan.

Biomass

Poppel, eukalyptus och moringa är exempel på växter som vi planterar med målsättningen att beskära hårt för att få biomass till träflis.

Vi hämtar eukalyptusskott (långa slanor) från grannen just nu och kör i flismaskinen.

Gröngödsel

Dessutom kommer vi plantera mexikansk solros, klöver, bondbönor och andra plantor som vi slår av (jag får nog investera i en liten machete!) och låter det ligga på marken som gröngödsel runt träd och buskar samtidigt som det är vackert och färgglatt när det växer.

Täcka marken

För att bevara fukten och hålla mikrolivet levande i marken så kommer vi göra allt i vår makt för att förhindra öppen jord.

Det uppnår vi genom att plantera tätt och täcka marken med organiskt material (gräsklipp från uppsamlaren på gräsklipparen, fermenterat ogräs (extern länk till Farbror Gröns beskrivning av ogräsensilage) och träflis.

Hård beskärning

Genom att beskära hårt vid rätt tid så skyndar vi på tillväxten. Det är ett av de bästa sätten om jag förstått saken rätt att snabba på skapandet av en skog, eller en Skogsglänta.

Öar / nests

Många väljer att plantera i rader, men vi tycker det blir finare och enklare att sköta med små öar av plantor. Då kan vi köra med gräsklipparen emellan och det är lättare att hålla efter de små öarna (eller nests som de kallas på engelska). I varje näst kommer det finnas flera plantor, minst ett träd, gärna två, några buskar och sedan växter av olika slag med olika livslängd och höjd.

Vi vill inte gräva upp hela marken en meter ner (som Miyawaki metoden innebär). Utan vi gräver bara där vi ska plantera träd och gör endast mindre hål för buskar och andra plantor, om de inte ska stå i utkanten av trädgropen.

Välkomnar djuren

I Skogsgläntan så kommer djuren få leva, eller kanske inte sniglar och snäckor.. det är något jag inte har en lösning på, för jag vill helst inte ha ankor om vi slipper. Jag vill sätta upp holkar till fåglar när träden vuxit sig stora och jag ska se vad jag kan göra för att locka dit kryp och kräldjur. Men jag tror att vår stenterass är en tilltalande plats för många olika djur, där får de ju även vara ifred, då det inte är något vi kommer klippa med gräsklipparen.

Litet växthus

Vi har köpt ett litet och billigt tunnelväxthus i plast, berättar mer om det snart. Med det hoppas vi kunna driva fram plantor av olika slag till både odlingslådorna och till Skogsgläntan. Jag vill ta tillvara på frön från våra växter och driva upp nya plantor själv i den mån det går. Att köpa plantor blir dyrt i längden och vi kommer behöva plantera mycket.

Arbeta hårt

För att detta ska fungera så behöver det skötas. Det måste ständigt sås och planteras nya växter, hård beskärningen göras regelbundet, plantor flyttas och marken täckas. Det är ett hårt arbete som kräver många timmars insats, vilket vi alltså gladeligen är beredda att lägga!

Kunskap

Genom att skaffa oss mer kunskap så kommer vi kunna ta bättre beslut vilket förhoppningsvis kommer leda till en Skogsglänta om några år.


I nästa inlägg om Skogsgläntan kommer jag beskriva varför vi väljer att använda vårt fält på det här sättet.

Översta bilden är AI-genererad på OpenArts webbplats. Ville ha en bild som visar visionen för Skogsgläntan och jag måste säg att AI:n lyckades väldigt väl, även om det krävdes att jag finslipade på beskrivningen flera gånger.

5 svar till ”Vårt HUR för Skogsgläntan #2”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det är ett stort projekt, men så väl värt jobbet. Tur att ni gått i pension och kan spendera dagarna åt gläntan.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det hoppas vi! Vår tid behövs, så hade nog inte kommit på idén om vi fortfarande jobbade.

  2. Profilbild för Sara i Barcelona

    Gomorron Anna!

    Wow, vilket projekt, en hel vetenskap verkligen, men du verkar ha stenkoll 🙂 Imponerande!
    Det kommer att bli helt fantastiskt, det är jag övertygad om <3

    När räknar ni med att börja skönja resultat för era insatser?

    Stort lycka till!!
    KRAM!

  3. Profilbild för Jessica
    Jessica

    Det här är väldigt spännande att följa!

  4. Profilbild för Anita

    Ni har hårt och tidskrävande jobb framför er men ack så intressant och roligt. Farbror Grön har jag hämtat många tips från när det gäller odling och skörd. Det här var ju en intressant länk, tack för den. Som du förstår kommer jag att följa ert projekt med stort intresse och ser fram mot varje inlägg.

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
07:4317:43 WET
MånTisOnsTorFre
16°C / 14°C
17°C / 13°C
16°C / 8°C
16°C / 6°C
16°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.