tacofyllning

Vegetarisk tacofylllning

Publicerat den

Ett paket nötfärs eller sojafärs och en påse tacomix. Nej tack. Jag väljer att göra min egen tacofyllning, en vegetarisk variant, med mycket protein och egen kryddblandning.

Den här tacofyllningen är godare än den traditionella, det tycker även köttälskande Roger. Genom att använda belugalinser så blir det en textur med lite motstånd och kryddblandningen är fantastiskt god.

Receptet räcker för oss att äta två gånger samt att vi dessutom kan göra ex. fyllda paprikor på resten. Det beror så klart på hur mycket en vill ha i sina tacos och hur många en äter. Men för oss räcker det till flera måltider och det är så vi vill laga mat, rester är gott och enkelt.

Tacofyllning med belugalinser

Jag har inte provat med andra linser, för jag tycker belugalinsernas textur är perfekt. Röda linser blir för mjuka och det passar inte här, tycker jag. Om du har möjlighet gör den här på morgonen och låt den stå i kastrullen tills det är dags att äta, då blir den ännu godare.

Ingredienser

  • 2 dl belugalinser
  • 1 burk krossade tomater (går utmärkt med färska eller egna konserverade av alla varianter)
  • 1 lök (gärna rödlök)
  • 2 msk olivolja eller/och smör
  • 1/2 – 1 1/2 dl vatten (beroende på hur mycket vätska det är i tomaterna du väljer att använda)
  • 2 msk tomatpuré

Kryddblandning:

  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chili flakes
  • 2 tsk torkad koriander
  • 1 tsk paprikapulver

Salt och peppar efter smak.

Gör så här

Skölj linserna och låt dem ligga i vatten tills de ska i kastrullen. Förbered genom att göra kryddblandningen (inte salt och peppar) i en liten skål. Hacka rödlöken. Stek löken i oljan/smöret, tillsätt kryddblandningen och låt det gosa ihop sig ett tag, men bränn inte!

Tillsätt tomater, tomatpuré, vatten och belugalinser. Låt det koka i ca 20-30 minuter tills linserna fått den konsistens du vill ha. Och så mycket vätska som möjligt ska vara borta, så det inte blir för blött i tacon.

Jag brukar låta det koka kanske i 5 minuter, sedan låter jag det så kvar på spisen i flera timmar. Då behöver det inte koka längre än så.

Andra viktiga tillbehör i våra tacos är riven ost, salladsblad, lök, creme fraiche och någon stark sås. Vi rostar gärna majskorn, har tomater, gurka, paprika och ananans i också, men det styrs av vad vi har hemma.

Jag använder glutenfria tacowraps som jag köper i affären. Har provat göra egna också men ännu inte funnit det perfekta receptet.

28 svar till ”Vegetarisk tacofylllning”

  1. Profilbild för Channal

    God morgon Anna! 1000-tack för receptet! Det ser och låter riktigt gott! Tacos är aldrig fel. Blir inte så ofta som förr när mina flickor var små och bodde hemma. Jag gör också min egen tacokrydda.

    Kram till dig! Anna

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi älskar verkligen tacos och äter det säkert en gång i månaden i alla fall. Kram

  2. Profilbild för Znogge

    Tack för tipset och det låter väldigt gott. Jag äter mer än gärna vegetariskt men en viss person i familjen föredrar kött. Blir dock sugen på att testa denna. Vi äter tacos lite då och då och jag tycker det är ett säkert kort.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Roger älskar ju också kött, men det här tycker han är riktigt gott. Kanske Husse uppskattar det också! Tacos är väldigt gott. Kram

  3. Profilbild för Monnah

    Jag säger som Anna, äter inte tacos så ofta när vi inte har ungdomar hemma, men det är ju dumt. Älskar smaken. Tack för ditt recept! Jag brukar köra på frihand, men då kanske det blir för mycket spiskummin (inte gott) eller för lite chili (jag gillar lite sting). Bättre att ha färdiga proportioner som man vet funkar. Tack!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det är dumt, det är ju lika gott även om ungdomarna inte är hemma 🙂 Hoppas du gillar detta om du provar. Varsågod 🙂

  4. Profilbild för Anita

    Vilket bra alternativ till den klassiska köttfärsen i tacos. Jag har sparat receptet och ska absolut testa det. Alla vegetariska tips mottages tacksamt. Det enda är att koriander och spiskummin inte äts här men jag får försöka hitta några andra alternativ.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul att du vill testa och hoppas du hittar en bra kryddblandning utan de kryddor ni inte gillar. Kram

  5. Profilbild för Mamma C

    Tack för det receptet även om vi är köttätare.
    Jag gör egen tacokryddning med för gubben gillar inte de som finns färdiga. Han är lite trött på tacos eftersom det var en paradrätt när barnen var små. Men jag gillar det så det blir ibland vi äter det.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi gillar verkligen tacos fortfarande, att äta med händerna är gott 🙂 Kul om du provar! Kram

  6. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Belugatacos blir vi ibland bjudna på hos dottern i Göteborg där de äter vegetariskt och det är riktigt gott. Jag har nog bara gjort det någon enstaka gång trots att vi äter tacos då och då. Nu fick jag en puff i rätt riktning och en påse belugalinser står i köksskåpet och bara väntar på tacofredag. Tacokrydda gör jag gärna en stor sats själv, mycket godare än den köpta och inte en massa annat hyss i den…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul ni redan ätit detta och att jag kunde påminna om att det är dags igen. Nä en massa hyss vill en ju inte ha i onödan.

  7. Profilbild för Piglet in Portugal

    This looks absolutely delicious, Anna. I have never tried beluga lentils. Did you buy them in a healthshop or somewhere like Continente or Intermarche?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      We havn´t found beluga lentils anywhere actually. So buying in Sweden when there or through amazon. Let me know if you find them!

  8. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Spännande och belugalinser har jag aldrig använt mig utav. Att blanda egen tacokrydda brukar jag däremot också göra så slipper man en massa stabilisering och konserveringsmedel osv. Ha en skön eftermiddag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Bättre och godare med egen tacokrydda! Detsamma!

  9. Profilbild för Marianne

    Så bra att du hittat ett recept som passar er.
    Det blir inte taco så ofta numer, men då det blev gjorde jag också egen tackokrydda, det är ju busenkelt.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Väldigt bra! Du äter väl inte linser om jag minns rätt, så förstår detta inte är för dig. Kram

      1. Profilbild för Marianne

        Du minns rätt 🙂
        kram

  10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Tack så mycket för det receptet. Det ser väldigt gott ut och jag gillar linser. Nu har jag sparat för framtida behov.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du sparat ner det, hoppas du gillar det lika mycket som vi. Kram

  11. Profilbild för Helena FREEDOMtravel

    Så gott det ser ut, inspirerande! Vi (läs: Peter) lagar mycket mat ”från grunden”, men just när det gäller tacos har vi varit lite ”lata” … detta ser gott ut!!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Hoppas Peter vill prova det, tacofredag is coming up 🙂

  12. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

    Tack för tipset!
    Jag gör oftast vegetarisk ”köttfärs” och saknar inte kött, fast jag äter kött också.
    Ha det bra!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du blev inspirerad. Tack detsamma

  13. Profilbild för Annika

    Hur gott ser inte det där ut. Mums.
    Brukar köpa vegofärs ibland, men kan tänka mig att den hemgjorda är ännu godare (och nyttigare).
    Kramar!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är riktigt gott! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
07:3617:55 WET
FreLörSönMånTis
14°C / 3°C
16°C / 9°C
16°C / 6°C
16°C / 5°C
17°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.