Ett paket nötfärs eller sojafärs och en påse tacomix. Nej tack. Jag väljer att göra min egen tacofyllning, en vegetarisk variant, med mycket protein och egen kryddblandning.
Den här tacofyllningen är godare än den traditionella, det tycker även köttälskande Roger. Genom att använda belugalinser så blir det en textur med lite motstånd och kryddblandningen är fantastiskt god.
Receptet räcker för oss att äta två gånger samt att vi dessutom kan göra ex. fyllda paprikor på resten. Det beror så klart på hur mycket en vill ha i sina tacos och hur många en äter. Men för oss räcker det till flera måltider och det är så vi vill laga mat, rester är gott och enkelt.
Tacofyllning med belugalinser
Jag har inte provat med andra linser, för jag tycker belugalinsernas textur är perfekt. Röda linser blir för mjuka och det passar inte här, tycker jag. Om du har möjlighet gör den här på morgonen och låt den stå i kastrullen tills det är dags att äta, då blir den ännu godare.
Ingredienser
- 2 dl belugalinser
- 1 burk krossade tomater (går utmärkt med färska eller egna konserverade av alla varianter)
- 1 lök (gärna rödlök)
- 2 msk olivolja eller/och smör
- 1/2 – 1 1/2 dl vatten (beroende på hur mycket vätska det är i tomaterna du väljer att använda)
- 2 msk tomatpuré
Kryddblandning:
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk chili flakes
- 2 tsk torkad koriander
- 1 tsk paprikapulver
Salt och peppar efter smak.
Gör så här
Skölj linserna och låt dem ligga i vatten tills de ska i kastrullen. Förbered genom att göra kryddblandningen (inte salt och peppar) i en liten skål. Hacka rödlöken. Stek löken i oljan/smöret, tillsätt kryddblandningen och låt det gosa ihop sig ett tag, men bränn inte!
Tillsätt tomater, tomatpuré, vatten och belugalinser. Låt det koka i ca 20-30 minuter tills linserna fått den konsistens du vill ha. Och så mycket vätska som möjligt ska vara borta, så det inte blir för blött i tacon.
Jag brukar låta det koka kanske i 5 minuter, sedan låter jag det så kvar på spisen i flera timmar. Då behöver det inte koka längre än så.
Andra viktiga tillbehör i våra tacos är riven ost, salladsblad, lök, creme fraiche och någon stark sås. Vi rostar gärna majskorn, har tomater, gurka, paprika och ananans i också, men det styrs av vad vi har hemma.
Jag använder glutenfria tacowraps som jag köper i affären. Har provat göra egna också men ännu inte funnit det perfekta receptet.
Lämna ett svar