medelhavsträdgård i portugal

Vi har en trädgård i ett medelhavsklimat

Publicerat den

Vi har medelhavsklimat, även om vi inte bor vid Medelhavet. Jag har insett att jag nog har tänkt fel kring vårt klimat men nu vet jag bättre och då skriver jag så klart ner det också.

Detta var något jag lärde mig på trädgårdskursen jag gick. För jag har alltid trott att medelhavsklimat bara finns runt Medelhavet och därför inte gäller oss i Portugal. Men nu har jag lärt mig att medelhavsklimat finns på flera ställen i världen. Det finns fem områden i världen med medelhavsklimat: Kalifornien, Centrala Chile, runt Medelhavet, Sydafrika samt västra och södra Australien. Alla ligger på västra sidan av sina kontinenter.

Bild från Wikipedia

Vad utmärker ett medelhavsklimat?

Oavbrutet heta och torra somrar samt att vintern är omväxlande med mycket regn är det som utmärker ett medelhavsklimat. Dry summers climate kallas det också ibland.

I ett medelhavsklimat finns tydliga årstider. Och blomningarna är som regel korta.

En växt som blommar hela året, men varje blomma blommar bara i ett par dagar.

Ja vi bor definitivt i ett medelhavsklimat, dessutom har vi här i Alentejo faktorn med frostrisk, vilket också ingår som en variabel på flera ställen med detta klimatet. Jag trodde inte frost fanns i ett medelhavsklimat, men det gör det alltså. Tänk vad det finns mycket att lära när en öppnar ögon & öron.

Växter i ett medelhavsklimat

Det växer mycket vackra växter vilt i zonerna med medelhavsklimat. Faktiskt 10% av världens flora, ca 25 000 olika arter lever i medelhavsklimat, enligt uppgift från Olivier Filippe, en förespråkare för Dry Garden (extern länk). Växterna är anpassade för klimatet och risken är faktisk stor att etablerade inhemska plantor dör om de bevattnas på sommaren.

Vit rock rose

De inhemska medelhavsplantorna går in i en slumrande tillvaro med stängda porer. Vilket är anledningen till att växter överlever våra torra somrar utan bevattning.

Vi har flera olika träd som inte behöver bevattnas, trots att de bär frukt, t.ex citron, fikon, granatäpple, mandel, oliv och carob (johannesbröd).

Alla växter ska inte vattnas på sommaren!

Korkek, holmek, canary pine (översta bilden) flaskborstträd, pinjeträd, silkesek, tagasaste, eukalyptus, cypresser, rosépepparträd är andra träd som inte heller behöver bevattnas, även om det är bra att hjälpa dem att etablera sig de första två åren.

Silkesek

Av någon anledning tyckte jag inte det var konstigt att träd klarar sig utan bevattning, de har så djupa rötter så de ner når till grundvattnet. Men det finns alltså massor av växter, både buskar, perenner och ettåriga som lever gott i ett medelhavsklimat utan bevattning. Kanske de tappar sina blad och torkar ut under sommaren, men det är en del i deras cykel. De kommer tillbaka när regnen kommer på hösten, antingen tar växten fart eller så har den frösått sig.

ECHINOPSIS OXYGONA ”Kökssjöborrekaktus”

Kaktusar och suckulenter fortsätter vara gröna året om, andra växter blommar vackert intill sin plantas ofta silverfärgade blad mitt i högsommaren.

Det finns växter som klarar frost och det finns de som inte gör det. Så det gäller att välja växter som är lämpliga för varje enskild trädgård.

Skapa rum efter vattenbehov

Det är smart att låta vattenbehovet vara det som styr vad som ska planteras var. Inte bara för att det är lättare att sköta utan för att plantorna ska må så bra som möjligt. De trivs som regel med likasinnade, jag tänker de kommunicerar bättre med andra från samma klimatzoner också.

Även om en lavendel hade varit vacker mitt bland grönsakerna så funkar det inte, inte hos mig, inte med de lavendelsorterna som inte ska bevattnas.

I planteringar som inte ska bevattnas trivs plantor som hör hemma i ett medelhavsklimat. Träden jag nämnde ovan samt rosmarin, lavendel, oleander, mastix, myrten, björnbär, ginst, teucrium, rock rose samt en hel del lökväxter är bara några exempel. Om en vill ha en underhållsfri och långsiktigt hållbar trädgård är det definitivt de inhemska växterna som ska få ta plats. Och här hos mig är det alltså medelhavsklimatsväxterna.

Tänkt fel

Att vara trädgårdsmästare i sin egen trädgård är utmanande eftersom det ofta är färger, form och vad som en tycker är vackert som är i fokus. Men det finns ju alla möjligheter att kombinera allt det med inhemska växter istället för att köpa växter som kräver ständig bevattning och omvårdnad.

Skapade några inspirationsbilder med hjälp av AI:

För mig var det en ögonöppnare att inse att så många vackra och färgglada växter faktiskt trivs i det här klimatet, att de slumrar sig genom de torra somrarna för att sedan få fart när första regnen kommer på hösten. Att naturen är magisk och att växter är supersmarta.

Att lägga ut bevattningsslangar för att hålla växterna glada är att motarbeta naturen. Vi har pratat om att vi behöver köpa fler tankar för att ha tillräckligt med vatten när vi skaffar fler träd. Det är fel approach, vi ska plantera rätt träd, de som bara behöver stödbevattnas i två år, sen klarar de sig själva.

Mina trädpåsar är ypperliga för det, då väljer jag vilka träd som ska få vatten, det blir inte alla utmed en slinga från en bevattningsslang. Jag kan dessutom med den manuella hanteringen ha koll på trädet, se hur det mår och lära mig mer om det. En automatiserad bevattning passar inte vår vision.

Det är inte allt eller inget

Jag vill fortfarande ha t.ex. avokado, persimon & apelsinträd, vilka behöver bevattnas på sommaren. Jag vill fortsätta odla vår mat, som definitivt behöver bevattnas om det ska bli något. Vissa prydnadsväxter behöver också bevattnas och jag har en plantering framför huset som får vatten en gång i veckan ungefär på sommaren. De plantor som kräver lite extra omvårdnad får bo i krukor.

Krukor på altanen förra sommaren.

Om vi vill ha något nytt fruktträd som ska bevattnas så hittar vi en plats för det så klart, men fokus framåt är på plantor och träd som inte vill ha vatten på sommaren.

Skogsgläntan kommer fortsätta att byggas upp med träd, buskar, perenner och 1-åringar som gillar vårt medelhavsklimat.

Att hitta plantor är däremot inte lätt, plantskolorna säljer det som efterfrågas och det är oftast inte inhemska plantor tyvärr. Jag träffade en person som fått åka till Spanien för att köpa plantor och andra beställer från Frankrike. Jag tänker jag fokuserar på att hitta frö och driva upp själv det jag vill ha.

För det finns i alla fall frön från portugisiska växter (extern länk till Sementes de Portugal) att köpa.

MGAP har en sida med lista till olika plantskolor som de rekommenderar. (extern länk)

38 svar till ”Vi har en trädgård i ett medelhavsklimat”

  1. Profilbild för Anette

    Fint inlägg. Dessutom bra information, jag har vissa växter som jag ihärdigt vattnar när jag är på plats i min medelhavsträdgård (inte så mycket till trädgård men ändå) som alltså skulle må bättre om jag lät bli.
    Lite svårt att motstå, vill gärna ge dem en skvätt när torkan är som värst.
    AI-bilderna är mycket inspirerade.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det kan vara så att de mår bättre av att du låter bli, beror på vad det är för växter.

  2. Profilbild för Znogge

    Så intressant och vilken nyttig kunskap. På något vis blir det så logiskt att ha växter och träd som klarar sig utan bevattning. Naturen ordnar det oftast väldigt smart. Sedan är det synd och lite märkligt att den sortens plantor är svåra att få tag på. De borde väl i stället vara det motsatta. Många spännande insikter för er!

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Naturen är väldigt smart. Jag tycker också det är synd att de är svåra att få tag på. Ja, jag lärde mig en hel del där på kursen. Kram

  3. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Man lär sig något nytt hela tiden. Ni som var på trädgårdskursen borde ju kunna ge varandra sticklingar/plantor/fröer av de växter ni redan har? Här hemma finns ju växtbytardagar- du får införa något liknande i dina trakter. Här är det ett vårregn idag =) Det är verkligen kontraster -6 grader i måndags morse och idag +5 och regn. Ha en fin dag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja det borde gå att lösa med sticklingar och fröer oss emellan. Vi njuter äntligen av solen! Tack detsamma

  4. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

    Så där är det och fint är det när man får nya insikter i odlandets värld. En spännande värld. Vi som bor i samma land men ute i Atlanten har ett subtropiskt klimat i vår tur.
    Jag gjorde många fel i början som ,”gammal ” odlare. Inget fungerade….Nu börjar jag förstå och med lokalbefolkningen goda hjälp.
    Underbara fotografier, ljuvliga färger. Lycka till!
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är så olika och inte lätt att kunna allt direkt så klart. Livet är lärorikt. Tack! Kram

  5. Profilbild för Anita

    Vilken ögonöppnare! Jag hade ingen aning om det där med medelhavsklimat. Trodde liksom du att det var ett område runt Medelhavet. Men nu ser jag att det till och med finns i Sydafrika.

    Det var ytterst intressant att läsa om växter som klarar just medelhavsklimatet. Det låter ju, när man tänker på det, logiskt att satsa på träd och växter som klarar sig utan vatten under sommaren. Det jag blev förvånad över är att de är så svåra att få tag på hos er. Men jag tror på dig som satsar på att driva upp växterna från frö. Att vara med plantan från första början tror jag är en viktig nyckel till att den kommer att anpassa sig perfekt.

    Apropå trädgård! Imorgon ska ja spendera en stor del av dagen på trädgårdsmässa 🙂

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det var det verkligen! Vi är nog inte ensamma om att inte ha förstått omfattningen av ett medelhavsklimat. Vilken härlig dag du kommer ha imorgon! Kram

  6. Profilbild för Monnah

    Men vad spännande! Jag visste att Palo Alto där vi bodde i Kalifornien hade medelhavsklimat, även att vi hade öken i Orem, men har inte tänkt vidare om hur man anpassar trädgården till de förutsättningar som råder. Precis som du säger passar det bäst att anpassa växtligheten istället för att få något att passa in trots att det inte mår bra. Samma försöker jag tänka här i vår trädgård. Vi har ju ofta torka, men grönsakerna och det som står i växthuset måste vattnas, så är det ju. Tack för påminnelsen att ännu mer ta i beaktande vad som passar just här, eller just där. Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är bäst att anpassa, inte försöka få in så mycket av de växter som ändå inte kommer trivas utan särskild behandling. Fint du redan kommit en bit på väg i det tankesättet. Kram

  7. Profilbild för Mamma C

    Mycket som man trodde skulle funka att plantera här när man flyttade hit, men man lär sig efter hand hur det ska vara. Säger jag som knappt har ljusgröna fingrar 😉 men det har gubben sagt.
    Ha en fin och bra dag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ni hjälps ju åt även om gubben är den med de grönaste fingrarna. Varit i solen hela dagen! Underbart! Kram

  8. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Så intressant och nu har jag lärt mig något nytt igen. Jag trodde att Medelhavsklimat var just klimat runt Medelhavet men naturligtvis borde klimatet vara detsamma på samma avstånd från ekvatorn både norr och söderut. Intressant att växterna ”går i dvala” under den torra sommaren, ungefär som våra träd och växter gör under vintern för att åter knoppas på våren…

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Då trodde vi lika! Det är verkligen helt annorlunda mot vad jag är van vid.

  9. Profilbild för Annika

    Jo jag visste att Medelhavsklimat finns på en del platser runt klotet.
    Visste att tex Karolina bor i ett sådant i LA. Det är nog därför jag kan tycka att landsbygden på dina bilder liknar landsbygden hos henne.
    Absolut klokast att anpassa trädgård efter de förutsättningar som finns. Ni går ju all in där och det blir verkligen fint.
    Naturen och klimatet hos dig tilltalar mig verkligen.
    AI bilderna, mkt mkt coola.
    Kramar!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja du brukar ju säga det, men det har inte fått mig att tänka att de har medelhavsklimat i LA 🙂 Nåja, nu vet jag! Ja de blir coola AI-bilderna. Kramar

  10. Profilbild för Sara i Barcelona

    Det låter klokt att anpassa trädgården till stor del av den klimatzon ni bor i.

    Joodå, jag visste att medelhavsklimat finns på flera platser än bara just runt Medelhavet, tex Californien som sagt.

    Katalonien som vi bor i är dock väldigt blandat när det gäller växtlighet, märker ju stor skillnad mellan kusten och bergen, speciellt upp mot Pyrineerna där jag kan hitta mycket växter som jag minns från Sverige, tex Rallarrosor och blåsippor och blåklockor, vilket inte finns här nere vid kusten.

    Apelsinträd har vi ju fullt av här nere i stan och nu är de på gång att börja blomma vilket ju luktar så fantastiskt gott <3

    Kramar!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Intressant att du kan se blåsippor och blåklockor i bergen! Ja nu knoppar sig apelsinträden, inte riktigt blomning än, men limeträdet blommar intensivt och citronträdet också. Kramar

  11. Profilbild för Marianne

    Livet är ett långt lärande, sa mor ofta, och så är det, ju mer en lär sej desto vetgirigare blir en.
    Ditt inlägg gav mej också nya lärdomar, tack för dem, nu förstår jag varför min lavendel ser så ynklig ut, den får för mycket vatten förstås 🙂 Jag har tänkt flytta på den men inte på grund av det och nu måste jag fundera mer innan jag bestämmer var den ska stå.
    Kram

    Jag har sett flera naturprogram om öknar och torka där växterna verkar dö och sen när regnen kommer blir det grönt och lummigt, så visst är naturen finurlig.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är kul att lära sig nya saker. Roligt att du fick lite nytt idag. Kanske finns olika lavendelsorter som tål olika mycket vatten. Den med flikiga blad som vi har ska inte bevattnas iaf. Naturen är verkligen finurlig.

  12. Profilbild för Ulla

    Hm, jag har nog också tänkt som du. Att medelhavsklimat är runt medelhavet. Jag har varit mycket i länderna runt medelhavet, främst Italien, och alltid tyckt om växterna där. När vi flyttade till vår nuvarande lägenhet så var det uterummet här som avgjorde. Wow, tänkte jag, då kan jag ju ha medelhavsväxter där! Olivträd, nerium, citrusväxter osv. För klimatet i uterummet blir ju ungefär som medelhavsklimat, varmt och torrt på sommaren och lite fuktigt och rått på vintern. Sen är det ju inte riktigt samma sak när man odlar allt i krukor. Då behöver de lite vatten även på sommaren. Men roligt är det! Och jag älskar vårt uterum!
    Den mittersta bilden av dina AI bilder är ju rena drömträdgården! 😀

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Nu vet vi bättre båda två 🙂 Jag har förstått att ert uterum är en riktig oas med härliga växter och en fin miljö att vistas i. Kul du gillar AI-bilderna.

  13. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Visst är det roligt att lära sig nytt? Och i synnerhet när det rör något som man tycker är riktigt roligt och som man mår bra av att hålla på med! Och att prova saker – även om man misslyckas ett antal gånger. När det väl blir som man har tänkt sig är det ju underbart – och annars har man ju lärt sig vad som INTE funkar. Och så får man prova något annat. 😄

    Fantastiskt vackra bilder också. Blombladen på rock rose:n ser ut som lätt veckat silkepapper! Det påminner mig förresten att jag sett ört-te gjord av cistus (för visst är det ju det som det är?) säljas där jag handlar te ifrån. Det fanns med som ett av teerna i te-kalendern som jag hade i december. Inte alls dumt i smaken faktiskt. Säljs det i Portugal? Jag tänker om växten är så vanlig där som jag fått för mig.

    Spännande och rolig läsning så här mitt i veckan. Och ny kunskap. 👍

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är jätteroligt! Trial and error, det är min melodi. Jag har inte provat att dricka cistus te inte sett det här heller, ja det är så de heter. Växten är väldigt vanlig här hos oss!

  14. Profilbild för Marika

    Egentligen säger det sig ju själv att växter trivs bäst där de är ämnade att vara. Det där med bevattning har vi diskuterat till leda här hemma och konstigt nog vann exet tvisten genom ett trädgårdsmästeri som lade bevattning även till granatäppelträdet och det har jag lärt mig nu är FEL. Ja ja, man lär så länge man lever.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Om en vattnar granatäpplet när de sätter frukt så blir frukterna större. Jag vattnar en gång rejält på sommaren.

  15. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Lite som på vårt lilla berg, rötterna går iväg bättre om man inte vattnar (utom i början av etablering). Om det är riktigt varmt och torrt flera veckor så vattnar jag några gamla buskar, som inte skulle gå ersätta på berget.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det intressanta är att inte alla medelhavsväxterna har långa rötter.

      1. Profilbild för Hanneles bokparadis

        Peter Korn i Sverige har skapat trädgård med fem olika världsdelar, och han låter växterna klara sig själva. Mina svenska rosor och träd måste ha fått långa rötter för att klara sig på berget med bara några cm jord.

        1. Profilbild för Anna i Portugal

          Bra era växter trivs!

  16. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Jag fastnade för orden att naturen är magisk och att växter är supersmarta. Vilken grej och vad bra att du nu har fått massor av nya kunskaper. Det måste ju underlätta rejält att slippa vattna allt i alla delar av er trädgård.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja de är verkligen smarta växterna. Vi vill verkligen inte vattna allt, då skulle vi inte kunna göra annat. Kram

  17. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

    Vad intressant, tankeväckande och lärorikt!
    Du är inte ensam om att tänkt som du gjort ang medelhavsklimat.
    Ha det bra!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Inte ensam i den tanken, det har jag förstått nu 🙂 Tack detsamma!

  18. Profilbild för Anni

    Intressant att det är medelhavsklimat även uppe på spanska högplatån – där trodde jag nog att det var ett annorlunda klimat än längs kusterna. I övrigt många kloka lärdomar om hur viktigt det är att faktiskt välja rätt växt till rätt plats. Minns någon som sa att under etableringen (1 till kanske 2 år) ska man vattna, men sedan måste växterna klara sig själva. Och precis som du gör, sätt de känsligaste i krukor!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är givande att lära mig nya saker, har precis fått kallelsen till del 2 🙂 Exakt, låt de etableras först, sen sluta vattna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
SönMånTisOnsTor
18°C / 7°C
18°C / 10°C
16°C / 11°C
18°C / 10°C
20°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.