Varför då kan en undra. Trädgårdskomposter som är så bra! Jo, men nej. Vi har kommit på bättre lösningar för oss.
Vi har alltså två stycken dubbla trädgårdskomposter som vi byggde av pallar. Utöver det så har vi Bokashi som vi använder för köksavfall. I 2,5 år har vi haft det så och det har varit så smidigt att bara hälla i vad jag än behöver kompostera i de stora behållarna.
Men nu tar vi alltså snart bort trädgårdskomposterna.
Vad är det som inte är bra med trädgårds-komposterna?
Den främsta anledningen är att det på vintern frodas sniglar och snäckor där tillsammans med annat otyg som äter upp mina grönsaker. Och det gör att jag inte vill använda den jorden i mina sålådor heller.
En annan stor anledning är att det tar mer än 3 år för trädgårdsavfallet att komposteras här hos oss. För i den första som fyllde (och som nu sjunkit ihop till noll och ingenting) är inte färdig att använda och det har gått två år.
För att processen ska hållas igång även på sommaren så måste jag vattna, även i komposten, men om det hjälpt vet jag inte. Nu finns det säkert någon som är duktigare än jag på det där med att kompostera och säger att jag gjort saker fel. Och det är fullt möjligt. Jag har använt mig av principer jag läst mig till, t.ex. att blanda brunt, grönt och gult material. Men, är det för krångligt så blir det inte gjort och eftersom det som sagt tar för lång tid tycker jag inte det är värt det.
Vad ska vi göra istället?
Jord är dyrt här. Så det känns viktigt för mig att få fylle till sålådorna av vårt avfall. Det var ju tanken med trädgårdskomposterna från början. Men det är jag som sagt inte längre intresserad av p.g.a. skadedjuren som finns där och tiden det tar att förmultna.
Så det här är planen från och med nu:
Vi har en enkel flismaskin. Det är en kvarn som gör flis av grenar. Så när jag beskär träden kommer jag hädanefter att flisa det och lägga fliset i sålådorna så det förmultnas där, men kan vara täckmaterial först.
Bokashi har vi bara använt för mat som är tillagad, det som jag skär bort från grönsaker har vi lagt i trädgårdskomposten. Nu har jag köpt ett par till Bokashi hinkar och kommer att lägga allt köksavfall i Bokashi, även råa grönsaksdelar, som ytterbladen på blomkål etc.. När en hink är full är det bara att låta den stå och götta till sig i ett par veckor, sedan gräva ner innehållet i en sålåda, där det snabbt blir till näringsrik jord utan att attrahera råtter eller liknande eftersom det är fermenterat.
För oss som kan gräva i sålådorna året om är det inga problem att tömma Bokashi hinkarna när de vilat klart, oavsett när det sker. Dessutom odlar vi två gånger i sålådorna varje år, så det behövs mycket näring i jorden. Med Bokashi gör vi två flugor på smällen samtidigt! Visst det är mer jobb, men sådant här har jag definitivt tid för.
Ogräs, gräsklipp och annat smått från trädgården har vi börjat lägga i tillslutna svarta sopsäckar som vi ställer inne i gamla gässhuset (ett lågt hus på ängen som inte används till något). Gräset kommer grävas ner i sålådorna som jordförbättring och påsarna med ogräs kommer förmultnas till jord, har vi läst oss till, får se om det blir så.
Tre sålådor till
När vi tagit bort de två komposterna så kommer vi få plats med tre sålådor till, för vi har även flyttat ett citronträd från den delen av köksträdgården, vilket gör platsen extra stor.
Jo, vi skulle kunna ha en tätslutande kompost till trädgårdsavfallet istället, men vi väljer svarta sopsäckar och Bokashi. Bokashi har funkat klockrent och jag gillar att jag får ut flytande gödsel av systemet också.
Det här blir bra tror vi, det är inte roligt att gå och plocka snäckor varje morgon och döda dem. Här i trakterna äts ju dem gärna, men det gör inte vi.
32 svar till ”Vi kommer att ta bort trädgårds-komposterna”
Det låter bra att ta bort komposten eftersom det bara för otyg med sig. Har man möjlighet att fixa egen jord utan att det tar en evighet ska ni såklart testa det. Lycka till! 🙂
Tack, ja vi testar och hoppas det blir bra!
Inte enkelt, vi har kallkompost, bara löv, gräsklipp, fruktrester.
Här blir det ju både varm och ”kall” kompost.. Inte det lättaste nej.
Vi får fin jord med maskar i vår kallkompost som jag använder i trädgården, även i krukor.
Vi har maskar i planteringar och sålådor – kompostmaskar kan en köpa, men det känns inte som en vettig investering när det torkar ut direkt.
Jag bor ju på kolonitomt, arrenderad av kommunen via föreningen, så mycket är reglerat vad man får och måste göra. Kompost måste finnas och är en av de saker som kontrolleras på den årliga ”synen”.
Håller med om att det tar väldigt lång tid innan det blir jord och på en så här liten tomt är det dessutom rätt fult. Men jag har, i nuläget, två komposter.
Det är inte tillåtet att kompostera invasiva växter och man avråder från att kompostera ogräs i kallkompost, vilket jag antar att du menar, eftersom det visserligen blir jord men fröer ofta överlever och man får ogräsväxt i sin sådd och plantering. Jag har väl tänkt gå någon kurs om kompostering med tiden, men jag har faktiskt inte haft tid.
Idag regnar det förresten här och min planerade gräsklippning får vänta.
Ha en fin onsdag!
Kompost är bra, enklare i Sverige än här, hade en varmkompost när vi bodde på landet i Sverige. Funkade utmärkt. Fröer som gror är det minsta problemet.. det är snöckor som frodas. Varit en bra dag i sol och pool samt vid symaskinen.
En massa skadedjur vill man ju inte ha i sin trädgård och sin egenkomposterade jord.
Så jag tycker er nya idé låter toppen.
Ha en fin onsdag.
Kram Carin
Nej verkligen inte, hoppas det funkar med vår nya planering.KRam
Jag tycker det låter som utmärkta planer för er del. Vi hade en kompost ett antal år men vi tog bort den. Det tog en evighet och med vår lilla trädgård så insåg vi att den inte fyllde någon funktion. Skadedjur vill man verkligen inte ha i sin trädgård.
Önskar en fin onsdag!
Nej skadedjur vill vi verkligen inte ha! Detsamma!
Det är jätteintressant att läsa vad som funkar och inte i ert klimat och er miljö. Och väldigt förnuftigt av er att anpassa er efter vad som fungerar och inte med just era förhållanden.
Själv muttrar jag om att vår kompost tar så lång tid på sig för att brytas ned eftersom den är frusen typ halva året! Men vi har inget problem med sniglar (ännu i alla fall!) – alltid något. Jag blir lite otålig bara… Nu testar vi även med att göra lövkompost i säck för att se om det kanske skyndar på processen lite.
Om ni köper jord – köper ni jord i säck då (vilket väl är det vanligaste här om man inte skall ha stora mängder)? Och vad är jorden som säljs baserad på? Jag är nyfiken eftersom de flesta jordprodukter i Sverige ju är baserade på torv vilket ju blivit allt mer uppmärksammat som problematiskt. Det kommer fler torvfria alternativ, men de är inte alls lika vanliga ännu. Hur ser utbudet ut i Portugal?
Men tänk vilken bra sidoeffekt att ni får plats med ytterligare 3 sålådor. Mer odlingsutrymme är ju aldrig fel! Har du redan planer för vad mer ni skall odla när ni får mer plats nu?
Trial and error funkar fint 🙂 Vi får helt enkelt prova oss fram och finna de bästa lösningarna för oss. Sniglarna är inte ett problem, det är snäckorna, i år har vi haft så himla många. Kul med lövkompost, hoppas det funkar bra! jJag har skrivit om jord, här kan du läsa om det. I år har vi ännu inte köpt någon jord. den vi brukar köpa står det så här om: Komposterade skogsrester, mognad hästgödsel och sphagnumtorv i direkt översättning. Men Siro har många varianter på jord, här kan du läsa mer om den jorden som oftast säljs i butikerna här. Det blir nog bara mer av allt typ 🙂
Spännande med att kompostera i plastsäckar, om det finns plats, och det finns det ju.
Grannen har en trädgårdskompost och det ser inte ut att ha blivit något användbart i den under de 4 år jag har bott här, den verkar mer vara för att ”städa” tomten, så visst tar det tid. Jag har en komposttunna som jag snurrar, där lägger jag rester av frukt och grönt, samt rens från min lilla plätt. Jag har ju mina pantersniglar som håller efter div skadesniglar och döda växter, samt att jag har sett någon enstaka snäcka varje sommar.
Kram
Ja plats finns. Visst fyller komposten en funktion för att bara lägga allt bös i. Men vi vill verkligen ta tillvara på det och försöka göra egen jord. Önskar pantersniglarna hade trivs hos oss, nu är det ju snäckor som ställer till det hos oss, inte sniglar.Kram
När jag googlar ser jag att de finns i sydvästra Europa så de borde trivas hos dej. Men du måste förstås hitta de också 🙂 Jag tror inte det går att skicka 😉
Kram
Jag får hålla utkik då 🙂 Kram
Det låter mkt klokt i mina öron. Klart ni inte kan ha ngt som inte riktigt funkar i er miljö och ert klimat.
Det där med skadedjur är ju faktiskt det sista man vill ha i sin trädgård.
All lycka till med det nya sättet nu, men det låter ju som om det funkar ändå. Bra där.
Använder själv flis som täckare in min lilla täppa, tycker det är mkt effektivt mot ogräs.
Kramar!
Vi får testa oss fram, för skadedjur vill vi verkligen inte ha. Tack snälla! Använder också flis runt alla träd t.ex. Kram
Fint att ni har en lösning som passar er, absolut.
Har ju bara en balkong här och all gammal jord hamlar ute bland träd och buskar.
Köksavfall hamnar ju i moloken här, inte som i vårt gamla vid huset vi lämnade för många år sedan.
Tillönskar dig en fin kväll.
PS: Sniglar är ett elände.
Ja det är bara att testa sig fram och hitta det som funkar bäst. Detsamma! Ja sniglar är skit, men snäckor är värre, de har vi i större antal.
Gillar också bokashi =) När jag lyfte av locket på en utav mina komposter för trädgårdsavfall förra vecka så låg det en lång kopparorm överst…… jag lade ner det jag skulle och stängde locket igen. Det var inte vad jag hade räknat med att få se…… Nu är den ju ofarlig, man jag gillar den inte ändå – ödlor ska ha ben!
Bokashi är superbra ! Nä en kopparorm hör inte hemma där, ut i skogen med dig!
My dear old dad used to wee in their compost when they lived in France and it mulched much quicker. 😆 kx
Thats an good advice, but it will not happen here 🙂 But I did use ”golden water” for my plants when I lived in Sweden and didn´t had a Bokashi. Its a good fertilizer too.
Bara att slippa sniglar och annat oönskat skulle vara en tillräcklig anledning för mig att ta samma beslut. Tidsåtgången är så klart en faktor som måste vara droppen som fick bägaren att rinna över. Ni verkar ha kommit på en bra plan och jag önskar er lycka till med den 😀
Kram
Ja det är definitivt en anledning nog, samtidigt som vi verkligen behöver göra egen jord så mycket vi bara kan. Vi tror på vår plan, tack! Kram
Jag måste fråga var ni köper erat bokashiströ?! Jag letar här i Portugal men har ännu inte hittat någonstans i närheten och det är så tråkigt och bökigt att köpa i Sverige och släpa med ner.
Vi fick en stor grön komposttunna av vattenbolaget för ett år sedan, där vi lägger all trädgårdsavfall och en del gröna matrester (inget animaliskt, bröd eller olja) men jag har ännu inte vågat kolla i luckan i botten om det blivit något användbart i den. De sa att det skulle ta 6-8 månader, om jag minns rätt, och vi fyller ju på uppifrån hela tiden. Snäckorna verkar trivas på undersidan av locket så jag vet inte riktigt hur jag ska hantera dem …
🌻
Den här gången har jag köpt av https://mindthetrash.pt/ Där jag köpte förra ggn har jag tappat bort, men det var också online. Har uppdaterat länk-sidan så du kan hitta det igen om du skulle tappa bort det. Snäckorna lägger jag i ättiksvatten eller trampar ihjäl.. elakt, jag vet, men så gör jag.
Åh tack! Ska kolla den länken 😊👍
Jag tycker det är så läskigt att ta ihjäl djur, även de som man absolut inte vill ha, måste jobba på det … 😝
Vassego, det är inte roligt att ha ihjäl djuren, men jag har tränat 🙂