När vi har ett överflöd av färska grönsaker av olika slag så handlar vi inte några grönsaker alls. Även om en variation hade varit trevligt ibland. Men nu är vi emellan odlingssäsonger så vi handlar grönsaker igen.
Vi vill äta i säsong, att äta så färskt som möjligt känns bäst och är godast. Tror också att vi får i oss det absolut mest möjliga av näringsämnena i grödorna på det viset.
Under flera månader köper vi inga grönsaker alls utan äter bara det vi skördar. Men den senaste veckan har vi börjat handla grönsaker igen. Ekologiskt odlat när så är möjligt. För nu skördar vi bara padrons och paprika. Självfallet äter vi den nyskördade sötpotatisen, torkad vitlök samt torkad tomat. I frysen finns lite annat vi tidigare skördat och även på hyllan med konserveringar finns en hel del från sommarens skörd.
Men löken är slut nu och vi vill ha lite andra råa grönsaker än bara paprika på tallriken. Roger är inte ens förtjust i rå paprika.
Just det, morötter köper vi faktiskt året om, har provat att odla det flera gånger men det blir bara små korta morötter i våra odlingslådor. Vi äter inte morötter så mycket på sommaren, men det finns alltid en påse i kylskåpets nedre låda, det är ett gott mellanmål eller förrätt när fantastin tryter.
Nu är det dags för sallader igen, det funkar inte att odla här på sommaren, den blir bitter direkt. Längtar efter härliga sallader, det är så gott! Så när Roger handlade i går så köpte han ett salladshuvud, nej inte isbergssallad det äter vi aldrig, det är nästan bara vatten och den är oftast besk i smaken. Det finns så mycket andra goda salladshuvuden att njuta av. Dessutom köpte han blomkål, även om vi kommer äta mycket blomkål, i alla fall jag, när jag skördar min egna i vinter så kan jag inte vänta på det.
Så fram till att det är skördesäsong av höst- & vinterodlingen (som inte ens är planterad än) så behöver vi handla grönsaker! Det känns tråkigt men samtidigt är det lite roligt också att variera vår mat med lite andra godsaker och smaker nu. Att vi sen kombinerar det med vår egna skörd som vi förädlat på olika sätt är en självklarhet. Och padrons och paprika kan vi som sagt fortfarande skörda färskt ett tag till.
Lämna ett svar