Vi köper grönsaker!

Publicerat den

När vi har ett överflöd av färska grönsaker av olika slag så handlar vi inte några grönsaker alls. Även om en variation hade varit trevligt ibland. Men nu är vi emellan odlingssäsonger så vi handlar grönsaker igen.

Vi vill äta i säsong, att äta så färskt som möjligt känns bäst och är godast. Tror också att vi får i oss det absolut mest möjliga av näringsämnena i grödorna på det viset.

Under flera månader köper vi inga grönsaker alls utan äter bara det vi skördar. Men den senaste veckan har vi börjat handla grönsaker igen. Ekologiskt odlat när så är möjligt. För nu skördar vi bara padrons och paprika. Självfallet äter vi den nyskördade sötpotatisen, torkad vitlök samt torkad tomat. I frysen finns lite annat vi tidigare skördat och även på hyllan med konserveringar finns en hel del från sommarens skörd.

Men löken är slut nu och vi vill ha lite andra råa grönsaker än bara paprika på tallriken. Roger är inte ens förtjust i rå paprika.

Just det, morötter köper vi faktiskt året om, har provat att odla det flera gånger men det blir bara små korta morötter i våra odlingslådor. Vi äter inte morötter så mycket på sommaren, men det finns alltid en påse i kylskåpets nedre låda, det är ett gott mellanmål eller förrätt när fantastin tryter.

Nu är det dags för sallader igen, det funkar inte att odla här på sommaren, den blir bitter direkt. Längtar efter härliga sallader, det är så gott! Så när Roger handlade i går så köpte han ett salladshuvud, nej inte isbergssallad det äter vi aldrig, det är nästan bara vatten och den är oftast besk i smaken. Det finns så mycket andra goda salladshuvuden att njuta av. Dessutom köpte han blomkål, även om vi kommer äta mycket blomkål, i alla fall jag, när jag skördar min egna i vinter så kan jag inte vänta på det.

Så fram till att det är skördesäsong av höst- & vinterodlingen (som inte ens är planterad än) så behöver vi handla grönsaker! Det känns tråkigt men samtidigt är det lite roligt också att variera vår mat med lite andra godsaker och smaker nu. Att vi sen kombinerar det med vår egna skörd som vi förädlat på olika sätt är en självklarhet. Och padrons och paprika kan vi som sagt fortfarande skörda färskt ett tag till.

Missa inga inlägg, följ bloggen!

28 svar till ”Vi köper grönsaker!”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Du är en inspirationskälla till att äta mer grönt =)
    Ha en fin torsdag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt! Tack detsamma!

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

    äta säsong är smart i Sverige med, inte köpa dyra hitflugna frukter och grönsaker.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det har du verkligen rätt i!

  3. Profilbild för Znogge

    Ni har basen men behöver komplettera och gör det med säsongens grönsaker. Helt rätt tänkt! Morötter använder vi en hel del men min erfarenhet från vårt forna trädgårdsland var att det sällan blev så mycket av egenodlade. Det blev enklare att köpa i butiken.

    Ha en fin torsdag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja så är det. Det kanske är svårare att odla morötter än vad en tror 🙂 Jag minns inte om jag lyckades med den grödan i Sverige heller. Det är gott med morötter, även de som andra odlat 🙂 Tack detsamma!

  4. Profilbild för Monnah

    Ja, det där med att det är lite trist när det bara bjuds på en liten mängd grönsaker hela tiden skriver jag under… Just nu har vi allt vi behöver. Paprika, chili, palsternacka, morot, grönkål, vitkål, lök, purjo, kålrot och tomat. Ja, och vitlök och potatis i stenladan! Tomatsäsongen är nästan över och all vitkål är skördad, men det växer fortfarande ”småbullar” där från de skördade plantorna. Päronen dignar och ett och annat Ingrid Marie ska vi väl också få, även om det mesta av äppelskörden blivit dålig av angrepp av olika slag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      En rik skörd har ni fortfarande, underbart! Ser fram emot all coleslaw jag ska göra i vinter! Vad tråkigt med äpplena!

  5. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Visst är det smart att äta efter säsong! Nu är det tid för vitkål, rödbetor, kålrot, lök mm mm så då äter vi mycket sånt. Tänk att det ska vara så svårt att odla morötter. Vi försökte i flera år i Varnhem men fick ofta morotsflugor eller annat som åt upp dem trots knep som att sätta lök emellan och vet inte vad vi försökte med…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag längtar efter vitkål och rödbetor 🙂 Det är härligt att få längta lite ibland också. Skönt att läsa att även ni haft problem med morötter, det är bra att det går att äta det som andra odlat 🙂

  6. Profilbild för Mamma C

    Det är ju toppen att ha egenodlat och sedan bara få komplettera från affären i olika perioder.
    Ha en bra torsdag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Så är det, men hade varit ännu bättre om vi slapp köpa grönt helt och hållet, men det är inte en målsättning heller så. Kram

  7. Profilbild för Annika

    Låter smart, gott och klokt!
    Älskar grönsaker, ingen måltid är komplett utan sådana..
    Ni har minsann ett bra trädgårdsland att ta av, så bra att ni bägge bara behöver komplettera med vissa grönsaker och rotfrukter.
    Kramar!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Håller med, grönsaker behövs i varje måltid! Kramar

  8. Profilbild för Äventyret Framtiden

    Som du vet så äts det mycket grönsaker och frukt också hos oss. Nu odlar jag inget själv men vi har våra hortor och fruttarior som vi besöker …och så får vi en hel del till.
    Egenodlat vore det bästa, utan tvivel…

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är ju perfekt att ha goda grannar och bra butiker med lokala råvaror i närheten. Då slipper ni arbetet med att odla men kan ändå njuta av det där underbart goda. Kram

  9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Precis som du själv nämnde så är det ju trevligt med variation och kanske är det så ni behöver tänka på att ni måste köpa grönsaker under den här perioden. Passa på att äta det som är säsong men ändå odlat på ett bra sätt och som ni inte har i era egna odlingar. Sedan blir det dags för skörd hos er igen och då kommer det att smaka såå bra och även kännas bra för plånboken. Lite eget verkar ni i alla fall ha att plocka fram som komplement 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja visst uppskattar vi variationen, är lite trött på tomat och aubergine nu 🙂 Det finns en hel del eget att plocka fram. Kram

  10. Profilbild för Micke

    Färska grönsaker är ju att föredra naturligtvis, måste säga att ni nog är en inspiration för många som har en trädgård, toppen Anna.

    Stort tack för det och ha en fin kväll. 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack Micke, roligt om vi kan inspirera till mer frukt och grönt! Tack detsamma!

  11. Profilbild för Carita Liljendahl

    Så läckert det ser ut! Och smaken är garanterat god tror jag då allt mognat där i solen och kan köpas från lokala marknader?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Framför allt är det ordentligt och rent odlat. Ingen fabriksodling i vår trädgård inte 🙂 Vi handlar lokalt men i mataffären, där är det uppmärkt med vad som producerats i närheten och i Portugal t.ex.

  12. Profilbild för Susjos

    Morötter har vi också alltid här hemma, gott gott! Ja, grönsaker överlag är så gott.
    Å isbergssallad köper vi aldrig heller, det blir romansallad oftast. Lagar ofta också klassisk vitkålssallad som håller länge och smakar mums!
    Ha det gott!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Visst är det gott med morötter! Romansallad har jag nog faktiskt aldrig köpt, får testa det, tack för tips! Har nog aldrig gjort en klassisk vitkålssallad heller.. hahah, googlade nu och sparade ett recept, tack!

  13. Profilbild för Marianne

    Du har så mycket gott att skörda, så det är klart du vill äta det färskt så länge det går. Tråkigt att inte morötterna eller salladen trivs, du kanske har för bra jord för morötter?!
    Jag försöker variera och köpa olika salladssorter, köper isberg ibland.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja visst är det godast med nyskördat! Salladen trivs på vintern när det är svalare. Ja, jorden är kanske för bra för morötterna. Kram

  14. Profilbild för ajli

    Så otroligt fin läsning, för mig som handlar mina grönsaker eftersom jag bor… ja… här. Men jag ska försöka gå på rekoringar och bondens egen marknad så mycket som går, för det känns fint att stötta och smakar bättre! Men tänk att du ska skörda egen blomkål, helt otroligt för mig!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är absolut fint att kunna stötta de lokala, både för smakens och renhetens (oftast så hos småodlare i alla fall) skull. Det tar dock ett bra tag innan jag kan skörda blomkålen, men på senvintern hoppas jag att jag har ett gäng huvuden som jag kan riva ner och frysa in.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
07:1517:21 WET
TisOnsTorFreLör
20°C / 11°C
18°C / 10°C
18°C / 12°C
20°C / 11°C
21°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.