Det finns vissa matvaror som vi fått leta efter, som alltså inte finns i varje affär vi besöker. Har försökt sammanställa vad vi kan hitta var, då minnet sviker ibland.
Att anamma den portugisiska maten är omöjligt för en vegetarian som jag, då den mestadels består av fisk, kyckling och kött av olika slag. Jag är däremot nyfiken på att göra varianter i vegetariskt tappning istället, men det får vänta tills jag har ett riktigt kök.
Oavsett så finns det vissa matvaror som vi vill ha, men som inte finns i vår affär i Ourique eller som är allmänt svåra att få tag i. Listar dem nedan. Alltså alla råvaror vi använder som inte är listade här är inte svåra att få tag i, såsom frukt, grönsaker, bönor, linser etc.
Sojayoghurt, många butikskedjor gör sina egna varianter av sojayoghurt men vi tycker Alpros är den godaste. Vi köper gärna de små portionsförpackningarna och vi undviker jordgubbssmaken då den inte är god, tycker jag. Blåbär finns i alla fall nästan alltid på Pingo i Ourique.
Soja matlagningsgrädde, använder vi mest när det ska vara krämigt i maten. Mycket sällan vi använder animalisk variant då det inte behövs för smakens skull. Finns olika märken och är något vi numera hittar i de flesta butiker.
Oatly havregrädde, den finns inte på många ställen, men vi har hittat den på Continente i Beja. Den använder vi väldigt gärna som alternativ till soja matlagningsgrädde.
Vispgrädde, smakar oftast kemikalier men vi har hittat en god. Den har lång hållbarhet så den är inte färsk, fast den heter Frescas, men smaken är väldigt lik den vi är vana vid. Pingo Doce har alltså en vispgrädde med 100% mjölk i innehållet och den gillar vi att vispa till ex. jordgubbar, går ju med sojagrädde också, men vi njuter gärna av den här ibland.
Creme fraiche, jag saknar iMat Fraiche till matlagningen. Särskilt till coleslaw och andra kalla röror. Så då blir det vanlig creme fraiche stället och den finns på Continente i Beja. Jag gör gärna egen av cashewnötter också, men lite omständligt i vanen.
Kakao, småpåsar finns på Pingo, men på Lidl (i Beja) finns förpackningar i samma storlek som vi är vana vid.
Nötter av olika slag, finns i de flesta affärerna, men i väldigt små och dyra förpackningar. Vi rostar gärna cashewnötter eller mandlar och har på sallader. Jordnötter använder vi också på sallader (särskilt nudel-varianter) och äter gärna som snacks. På Lidl finns det bra förpackningar och billiga nötter.
Frukt- & mandelchoklad, är favoritchokladen. Vi har dock hittat frukt- & hasselnötschoklad på Lidl som är väldigt god. Så det köper vi alltid några 100-grammare av när vi är där.
Havregryn går att hitta lite överallt, men det är ofta ganska dyrt om en vill ha stora flingor. De flesta förpackningar innehåller krossade havregryn och vi som äter havregrynsgröt varje morgon har upptäckt att ju större flingor desto godare gröt. Därför köper vi havregryn på Lidl där vi kan välja storlek mellan grosso och fino. Den lilla varianten är perfekt i chokladbollar eller havrefrallor.
Havremjölk använder vi mycket, bland annat till gröten på morgonen, men också till pannkakor eller annan matlagning där mjölk ingår. På Lidl finns ekologisk och billig havremjölk med lång hållbarhet så det köper vi alltid där.
Majskakor, alltså riskakor gjorda på majs istället, finns överallt. Men de är ofta väldigt tunna. På Lidl finns den tjockare varianten som vi tycker är godast.
Tacochips, på Lidl finns lagom stora påsar med ekologiska och goda majschips till guacamoulen.
Glutenfria tacowraps, äntligen har vi hittat det här, något vi sökt efter länge i Portugal faktiskt. Men det finns på Continente i Beja och jag blev så himla glad för det, då vi skickat efter det från Sverige tidigare.
Glutenfri pasta går att hitta överallt, men den smakar oftast blä.. Finns ett märke ”Rummo” som är jättegott. Italiensk pasta som jag köpte direkt av den italienska restaurangen i Alingsås. Den dök upp lite här och där i butiker i Europa där vi rört oss och jag bunkrade där jag fann den. Den finns på Spar i Luz, där vi köpte på oss så vi klarar oss ett tag. Men den finns också på Continente i Beja!
Halloumi (eller liknande ost) är en favorit: på grillen, i pastarätter, i sallader.. ja en väldigt användbar produkt som vi alltid vill ha hemma. Jag har inte hittat alternativa produkter här, däremot finns Halloumi på Baptista samt Spar i Luz. Ibland kan det finnas på Auchan och Continente. Våra kära vänner tömde lagret i Luz när de kom hit och hälsade på, när de var på väg hem till Sverige. Så vi har så vi klarar oss i många månader nu 🙂
Plantburgare finns varianter i de lite större butikerna, dock innehåller de oftast gluten. Vi hittade ett par väldigt goda glutenfria plantburgare på Overseas i Portimaõ, som heter No Bull, men nu med Brexit så har de svårt att få hit varorna och vi har inte hittat dem på länge.
Ättika 12% finns att köpa online här men jag vet inte om det är samma smak på den som den vi är vana vid. Jag tänkte jag skulle beställa och jämföra. Oavsett så kommer den portugisiska varianten funka bra för städning, myrdödaare och snigelbad, men om den duger till picklad rödlök etc vet jag inte. Finns även städvinäger på Pingo som jag tänker prova att utrota lite myrbon med.
Så vad vi egentligen bara saknar vad gäller matvaror så är det belugalinser, ättika, svampbuljong, Anammafärs och ostbågar.
Översta bilden är en gammal bild från en tacomiddag.
4 svar till ”Vilka svårhittade matvaror köper vi var?”
Hej,
Så trevlig och informativ blogg!
Vi bor i Lissabon och det vi saknar är löjrom. Vi har hittat laxrom men det är inte samma sak. Hittar du det någonstans så får du gärna meddela mig 🙂
Hej och välkommen hit! Löjrom har vi inte sett någonstans, men lovar hålla utkik 😀
Hej. Intressant att läsa om olika länders mat.
Nu vet jag inget om Portugals mat, men jag vet att ättika kan skilja sig väldigt i olika länder. Min mormor bodde i Tyskland och gjorde underbart god gurkensallat och tomatensallat. Men, när hon försökte göra den i Sverige med svensk ättika så blev den inte alls såsom hon ville. De kom vartannat år till Sverige och då hade hon alltid med camenbert, bröd, schmaltz, nutella och så då ättika. Och öl, för hon kunde inte med det svenska ”pinkelwasser”.
Så, det har i varje fall varit skillnad på svensk och tysk ättika och kanske då också skillnad mellan svensk och portugisisk.
Hej, tack för din berättelse om ättika. Ja jag får prova mig fram med recepten och hoppas jag hittar en bra lag att använda!