Ett inlägg om hur jag odlat, skördat och förädlat vårens zucchini här i Alentejo Portugal. Samt vad jag lärt mig.
Kärt barn har många namn sägs det, och zucchini är en mycket tacksam grönsak att odla. Kanske därför den i Sverige även kallas squash och courgette.
Jag har odlat grönsaker i några år i Sverige, men har massor kvar att lära. Dessutom befinner jag mig i ett helt nytt klimat och det ger ytterligare dimensioner till odlandet. Med dessa inlägg om olika grönsaker så dokumenterar jag både för mig själv och för dig, om du vill. Och jag öppnar upp för att få tips!
Odling
Zucchini gillar värme, som de flesta (alla?) all gurkväxter. Jag var ivrig att peta ner frön när vi flyttade hit till huset därför sådde jag redan 16 februari i odlingsbrätten på balkongen i ett litet plastväxthus. Det var enligt fröpåsen rekommenderat att så frön febr-maj.
Jag planterade ut mina plantor i en 30 cm upphöjd bädd jag gjort av ett år gammal fårgödsel. Samplanterade med majs i mitten av mars. Enligt påsen kan utplantering mars-juni.
Gödslade med bokashivatten efter att det börjat komma frukter. Inte noterat hur ofta, men kanske 2-3 ggr innan plantorna gav upp.
Skörd
Enligt fröpåsen kan zucchinin skördas från maj till oktober. Så klart beroende på när en sår. Jag skördade vår första zucchini den 3 maj och avslutade livsuppehållande åtgärder för plantorna i mitten av juni. Räknade eller vägde inte skörden (ska göra det nästa år) men njöt av varje grönsak vi fick!
Förädling & användning
Vi gav bort några zucchini till vänner, när skörden var som rikast. Har inte konserverat eller tillagat något som vi kan njuta av senare. Årets skörd åt direkt.
Exempel på tillagning:
Ostkaka med squash
Squashfritters samt zucchiniplättar
Citron & squash pasta
Summer rolls (receptet innehåller inte zucchini, men använder istället för gurka)
Stekt zucchini med vitlök
Stekt ris med grönsaker
Samt i air fyren med paprika & vitlök
Nästa år hoppas jag på större skörd med fler plantor. Då vill jag prova göra squashgrund och lägga i frysen samt testa att göra panerade i air fryern. Har du några recept med zucchini som du vill dela med dig av?
Lärdomar till nästa år
Så gärna i februari för att få en tidig skörd, men gör det i sålåda som går att täcka med plast eller glas under mars/april om kalla nätter. En andra omgång, utan behov av täckning, för senare skörd är möjlig, men kräver mycket vatten. Kanske en skuggig plats skulle funka på högsommaren. Värt att prova.
8 svar till ”Zucchini odling, skörd & förädling 2021”
Hej Anna och Roger.
Tack för senast! Räkröran med dill blev toppengod. Jag har ett tips till dig när det gäller Zucchini. Det finns en typ som, åtminstone enligt min mening, är helt fantastiskt god. Den heter ”Ufo Zucchini” och finns i både gul och vit variant. Jag använde den ibland i Sverige och det fina med den är att den är jättegod även rå i sallader.
Ha det gott.
Urmas
Härligt att höra att dillen var god! Tack för zucchini tips!
Potatis sallad och potatis gratäng, byt ut potatisen mot zucchini.
Okej, det var nytt för mig. Blir det inte väldigt vattnigt?
Hej Anna!
För ett tag sedan gjorde jag väldigt goda squashrullar i ugnen. Först skär jag någotsånär tunna skivor på längden lade dem på bakplåtspappersklädd plåt, penslade med olja och strödde på lite salt och in i 180 grader.
Under tiden kokade jag en tomatsås som man kan smaksätta efter smak.
Blandade Ricotta och riven Parmesan samt salt och peppar.
När squashdkivorna svalnat en snö g så lade jag tomatsås i botten på en ugnsform. Lade en klick Ricottakräm på varje squashskiva och rullade ihop dem och lade ovanpå tomatsåsen. Lockade lite tomatsås på varje rulle och till sist lite riven Mozzarella på. Nu in i ugnen igen tills allt fått lite färg. Jättegott.
Hälsni har
Kicki
Tack för det receptet, det ska vi prova!
Detta är ett bra tips om du vill frysa ner.
Tack! Det sparar jag till nästa år 😀